Τους κινδύνους για τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης και των ΗΠΑ, καθώς και τις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής ανεξάρτητα και σε συνδυασμό με τη δημοσιονομική, συζήτησαν με τον πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Γκίκα Χαρδούβελη ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λούις Ντε Γκίντος και ο κεντρικός τραπεζίτης της Κύπρου Κωνσταντίνος Ηροδότου, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Κίνδυνο για το τραπεζικό σύστημα από την συνδυαστική διάδοση ειδήσεων και ανέλεγκτων φημών μέσω των αποδεδειγμένα επιδραστικών social media και από την αμεσότητα των 24ωρων συναλλαγών που παρέχει το e-banking και η διασύνδεση των τραπεζικών συστημάτων, επισήμανε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λούις Ντε Γκίντος, με παρέμβαση του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, απαντώντας σε ερώτηση του ΓΚίκα Χαρδούβελη.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καλείται να αποφασίσει την περαιτέρω πορεία των επιτοκίων παρέμβασής της και αντιμετωπίζει το τριπλό ερώτημα (i) πόσο ακόμα θα αυξήσει τα επιτόκια, (ii) πόσο γρήγορα, και (iii) για πόσο διάστημα θα μπορέσει να τα διατηρήσει υψηλά, χωρίς να δημιουργήσει υφεσιακά προβλήματα στην οικονομία της Ευρωζώνης, τα οποία με τη σειρά τους θα μπορούσαν να πλήξουν τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών VIΙΙ διεξήχθη συζήτηση με τον Πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας, καθηγητή κ. Γκίκα Χαρδούβελη σε ρόλο συντονιστή τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Luis de Guindos και τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου κ. Κωνσταντίνο Ηροδότου.
Ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε ότι ο πληθωρισμός του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή μειώνεται σημαντικά το 2023 στην Ευρωζώνη, ενώ ο δομικός πληθωρισμός συνεχίσει μια ελαφρά ανοδική πορεία.
Συγχρόνως, συνέχισε, παρατηρούνται κραδασμοί στο τραπεζικό σύστημα εκτός Ευρωζώνης (ΗΠΑ, Ελβετία), δημιουργώντας ανησυχίες για κάτι ανάλογο που δυνητικά θα μπορούσε να εμφανιστεί και στην Ευρωζώνη.
Επίσης, σημείωσε ότι στην Ευρωζώνη στόχος της κεντρικής τράπεζας είναι η σταθερότητα των τιμών και η σταθερότητα των χρηματοοικονομικού συστήματος.
“Για τους πολίτες υπάρχει και ένας τρίτος στόχος, που είναι η οικονομική μεγέθυνση και οι μισθολογικές αυξήσεις. Έτσι το κρίσιμο ερώτημα για τους πολίτες είναι: Έχει η κεντρική τράπεζα τα εργαλεία ώστε να επιτύχει συγχρόνως σταθερότητα τιμών και σταθερότητα του χρηματοοικονομικού συστήματος, χωρίς όμως να προκαλέσει μεγάλη ύφεση? Οι απαιτήσεις των πολιτών είναι μεγάλες. Τι μπορεί να καταφέρει η κεντρική τράπεζα?”
κατέληξε.
Ο κ. de Guindos απάντησε ενδελεχώς για το μείζον θέμα της συνεχιζόμενης αύξησης του δομικού πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, καθώς και για την αναμενόμενη αντίδραση της ΕΚΤ τους επόμενους μήνες. Υποστήριξε ότι η Ευρώπη κατάφερε να αποφύγει την τεχνητή ύφεση, ότι για το 2023 όλοι οι βασικοί δείκτες παραμένουν ευνοϊκοί, ενώ σημείωσε ως θετική εξέλιξη τη μείωση του ονομαστικού πληθωρισμού, συγκριτικά με τον περασμένο Οκτώβριο. Ωστόσο συνέστησε προσοχή στο δομικό πληθωρισμό αλλά και στις χρηματοπιστωτικές αναταραχές, οι οποίες, όπως είπε, έρχονται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ κατέληξε λέγοντας ότι η νομισματική πολιτική για το 2023 και το 2024 θα είναι προσανατολισμένη στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού, αν και – όπως είπε – δεν είμαστε πλέον στην περίοδο της πανδημίας.
Από την πλευρά του, ο κ. Ηροδότου ανέλυσε τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι χάραξης της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη. Αναφέρθηκε στις μισθολογικές αυξήσεις, στην τάση αποπαγκοσμιοποίησης που επηρεάζει τις αλυσίδες πληρωμών και αυξάνει τις πληθωριστικές πιέσεις, καθώς και στην αναταραχή στην αγορά των ΗΠΑ που όπως είπε επηρεάζει και την αγορά της Ευρώπης.
Τα social media δημιουργούν τα bank runs και το e-banking τα επιταχύνει
Στο ερώτημα του κ. Χαρδούβελη “τι φοβάστε για το μέλλον;” ο κ. De Guindos αναφέρθηκε στις αναλήψεις καταθέσεων που γίνονται πλέον μέσω internet-banking και όχι μέσω του παραδοσιακού γκισέ, ενώ σημείωσε ότι τα social media παίζουν πλέον σημαντικό ρόλο στην διάδοση φημών. Οι δύο αυτοί παράγοντες μαζί, είπε, μπορεί να οδηγήσουν σε απόσυρση καταθέσεων, με τον πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας να σχολιάζει ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.
Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε επίσης τον πληθωρισμό, ως δεύτερο θέμα λέγοντας ότι πλήττει ιδιαίτερα τις χαμηλές εισοδηματικές κατηγορίες γιατί η κατανάλωση αντιπροσωπεύει σχετικά μεγαλύτερο κομμάτι του διαθέσιμου εισοδήματος τους.
Ο κ. Ηροδότου, ανέφερε ότι δεν φοβάται κάτι ιδιαίτερα και σημείωσε ότι το κυπριακό τραπεζικό σύστημα είναι πλεόν σταθερό.