Ανοιχτό παραμένει εν Ελλάδι το θέμα της ασφαλιστικής εταιρίας Euroins, η οποία έχει ήδη καταρρεύσει στη Ρουμανία, με την εποπτική αρχή να έχει ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας της, ενώ η Fitch ετοιμάζεται να υποβαθμίσει και τη βουλγαρική θυγατρική της, μέσω της οποία δραστηριοποιείται στην Ελλάδα.
Σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα με της Euroins Bulgaria, ακολούθως και σε ό,τι αφορά το υποκατάστημα της στην Ελλάδα, μετά τους τελευταίους χρησμούς Fitch Rating για την Insurance Company Euroins AD (Euroins Bulgaria) στην οποία απέδωσε διαβάθμιση Rating Watch Negative (RWN) και την υποβάθμιση της χρηματοοικονομικής θέσης της Euroins Romania Asigurare-Reasigurare S.A. (Euroins Romania). Αναμένεται δε, και το πόρισμα της EIOPA (Ευρωπαϊκή Αρχή για τις Ασφάλειες και τα Συνταξιοδοτικά Επαγγελματικά Ταμεία της ΕΚΤ).
Οι αξιολογήσεις ήλθαν μετά την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Ρουμανικής ασφαλιστικής από την Ρουμανική Εποπτική Αρχή, η οποία λειτουργούσε υπό την νομική μορφή Ανώνυμης Εταιρίας στην Ρουμανία, αλλά και το σάλο που προκλήθηκε στην Ελλάδα με την χρηματοοικονομική θέση του υποκαταστήματος της Βουλγαρικής θυγατρικής επιχείρησης στην Ελλάδα, καθώς και των Euroins Insurance Group (EIG), και την Insurance Company EIG Re AD (EIG Re) –η οποία λειτουργεί ως η αντασφαλιστική της Euroins.
Εναντιωμένη στην απόφαση της Ρουμανικής Εποπτικής Αρχής, η Euroins υποστήριξε πρόσφατα την πρόθεση της απαιτήσει από την Αρχή της Ρουμανίας αποζημίωση 500 εκατομμυρίων ευρώ για ζημιές που έχει υποστεί από την επιβολή του λουκέτου.
Τέλος στις συζητήσεις
Ωστόσο, η Fitch εξηγώντας, εξηγεί ότι το λουκέτο μπήκε λόγω κενού 441 εκατομμυρίων ευρώ στα Εποπτικά Κεφάλαια Φερεγγυότητας ΙΙ και κενού 335 εκατομμυρίων ευρώ κάτω από της ελάχιστης κεφαλαιακής απαίτησης. Η Fitch στην έκθεση της αναφέρει ρητά ότι η Ρουμανική ασφαλιστική δεν έχει την δυνατότητα να καλύψεις τις κεφαλαιακές απαιτήσεις. Μάλιστα ο οίκος αξιολόγησης έθεσε εν αμφιβόλω τις αντασφαλιστικές συμβάσεις της EIG Re με την Euroins Romania, αποδίδοντας στην σχέση των προαναφερόμενων δύο εταιρειών το κενό στα κεφάλαια προσθέτοντας ότι Euroins Romania συνεισφέρει το μεγαλύτερο μερίδιο των ασφαλίστρων στα έσοδα από ασφάλιστρα, συνεπώς και η εικόνα θα επιδεινωθεί.
Το υποκατάστημα στην Ελλάδα δραστηριοποιείται στον κλάδο αυτοκινήτου με το μερίδιο του να έχει αυξηθεί κατά 32% το 2022 από το 2021 λόγω φτηνού ασφάλιστρου. Στην Ελλάδα ακόμα δεν έχουν δοθεί ενημερώσεις, καθώς το υποκατάστημα βάσει νόμου δεν είναι υποχρεωμένο να δίνει εξηγήσεις στις Ελληνικές Εποπτικές Αρχές.
Σημειώνεται ότι το λουκέτο στην Euroins Ρουμανίας δεν μπήκε εν μια νυκτί, αλλά είχαν προηγηθεί σωρεία κυρώσεων ώστε η Ασφαλιστική να συμπληρώσει τα απαιτούμενα κεφάλαια κατά το καθεστώς Solvency II.