Πτωτικά – διορθωτικά με κατακόρυφη συρρίκνωση των συναλλαγών κινήθηκε το ελληνικό χρηματιστήριο στη συνεδρίαση της Δευτέρας, με τις τράπεζες αλλά και πολλές μετοχές της πραγματικής οικονομίας να πιέζονται, έστω και με πολύ μικρούς τζίρους.
- Πρώτη στις πιέσεις η Πειραιώς (-3,85%) λόγω της έκθεσης της Morgan Stanley
- Κατακόρυφη πτώση του τζίρου στο Χρηματιστήριο
- Θετικά έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή και ΓΕΚ Τέρνα
- Στην τελική ευθεία για τις εκλογές η αγορά
Όπως φάνηκε, αρκετοί επενδυτές ανέμεναν κάτι καλύτερο από τον Standard & Poor’s την Παρασκευή, καθώς είχαν καλλιεργηθεί προσδοκίες ανάκτησης επενδυτικής βαθμίδας, που όμως δεν επιβεβαιώθηκαν, κάτι που έφερε ελεγχόμενου εύρους πτώση – διόρθωση, όμως κρατήθηκαν για ακόμη μια φορά οι 1.100 μονάδες. Η πτώση ήταν «ρηχή» καθώς ο τζίρος προσγειώθηκε στα 51,1 εκατ. ευρώ, κάτι που δείχνει ότι δεν υπήρξαν συστημικές ρευστοποιήσεις ή κινήσεις απογοήτευσης, αλλά η πτώση πρωτίστως οφείλεται στην απουσία νέων αγοραστών.
Θυμίζουμε πως το πρώτο διάστημα του 2023 είχαν καλλιεργηθεί προσδοκίες άμεσης ανάκτησης επενδυτικής βαθμίδας με πολλά χαρτοφυλάκια να «χτίζουν» ισχυρές θέσεις στο Χ.Α. με γνώμονα αυτές τις προσδοκίες. Η ένταση και η φρενίτιδα των τοποθετήσεων από την πλευρά των ξένων χαρτοφυλακίων, ήταν τέτοια που αρκετοί είχαν προεξοφλήσει ότι θα υπάρξει ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας στις 21 Απριλίου, προσμονή που έως πρότινος φάνταζε ρεαλιστική, έως ότου έρθει το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών που αναδιαμόρφωσε εντελώς τους εκλογικούς σχεδιασμούς, άλλαξε τις ισορροπίες και πιθανότατα επηρέασε και το timing της αναβάθμισης από τον οίκο S&P.
Οι μήνες Φεβρουάριος και Μάρτιος βγήκαν με συνολικές συναλλαγές στο χρηματιστήριο πάνω από 5 δισ. ευρώ, καθιστώντας την αρχή του 2023 την πιο πλούσια από πλευράς τζίρων από το 2014. Συνάμα, τα στοιχεία του Χ.Α. έδειξαν ότι τα διεθνή χαρτοφυλάκια «έριξαν» 267 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του έτους στο Χ.Α.
Θυμίζουμε πως ο αρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης ήταν για εκλογές την 9η Απριλίου, με ό,τι μπορεί να σήμαινε αυτό για το «ξεκλείδωμα» των όποιων πολιτικών αναστολών του οίκου Standard and Poor’s στην προσέγγισή προς την Ελλάδα στις 21 Απριλίου, όμως ήρθε η σιδηροδρομική τραγωδία να αλλάξει εντελώς τις προτεραιότητες αλλά και τις ισορροπίες.
Πλέον, με τη χώρα να μπαίνει στις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες έως τις εκλογές, ο οίκος δεν έκανε τόσο καταλυτική… παρέμβαση σε ένα κράτος και μια οικονομία που είναι σε εκλογική διαδικασία. Κάποιοι κύκλοι άλλωστε σημειώνουν πως αν δεν ήταν στη «μέση» οι εκλογές, ή αν ήταν αυτές να γίνουν το προσεχές φθινόπωρο, άρα σε πιο ουδέτερο χρόνο, τότε ο οίκος θα προχωρούσε στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας χωρίς άλλες αναστολές.
Τούτο το υποστηρίζουν καθώς τώρα, αν κάνει τόσο σημαντική αλλαγή, δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι 13 χρόνια σε καθεστώς που αγορές ονομάζουν «junk», θα μπορούσε να θεωρηθεί παρέμβαση και bonus προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Πάντως, τα όσα ανέφερε στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία ο οίκος είναι άκρως κολακευτικά και στην ουσία μαρτυρούν γιατί η Ελλάδα στην ουσία έχει πάρει την επενδυτική βαθμίδα. Ο οίκος εξέπληξε με τα εξαιρετικά θετικά σχόλια του για την ελληνική οικονομία και τις προοπτικές που αυτή έχει, προσδοκώντας αύξηση του ΑΕΠ το 2023, μείωση του χρέους, έκανε εκτενή εγκωμιαστική αναφορά στην εξυγίανση του τραπεζικού κλάδου και βελτίωσε τις προβλέψεις του για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023.
Συνάμα, υποβάθμισε τις ανησυχίες για το πολιτικό ρίσκο, τονίζοντας ότι και η επόμενη κυβέρνηση θα κινηθεί στην ίδια πορεία οικονομικής πολιτικής λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης.
Οι εκλογές και οι ξένοι
Πλέον, απομένουν 19 συνεδριάσεις έως τις εκλογές οπότε η αγορά θα κινηθεί αναλόγως με το πως θα διαμορφώνεται η εικόνα των δημοσκοπήσεων, ενώ σύμφωνα με αναλυτές, θεαματικές αλλαγές στο τωρινό κλίμα δεν αναμένονται, δεδομένου ότι ίσως χρειαστεί και δεύτερη κάλπη για τη δημιουργία κυβέρνησης. Μολονότι τρομερός φόβος ακυβερνησίας δεν υπάρχει προς το παρόν, εντούτοις δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ξένοι έχουν «χτίσει» τις θέσεις που θέλουν στο Χ.Α. οπότε δεν έχουν πρόβλημα να περιμένουν τις εξελίξεις με τις εκλογές.
Άλλωστε, η Ελλάδα απασχολεί μόνο ένα πολύ μικρό κομμάτι της «πίτας» των επενδύσεών τους, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την ευχέρεια που έχουν να «κάτσουν» πάνω στις επιλογές τους.
Η συνεδρίαση
Πάντως, το θετικό είναι ότι ο Γ.Δ. κράτησε για ακόμη μια φορά το όριο των 1.100 μονάδων κλείνοντας στις 1.105,42 μονάδες με πτώση 0,53%. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.679,92 μονάδες με πτώση 0,56%, ο Mid Cap ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 1.616,09 μονάδες με πτώση 0,53%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 1,63% στις 824,85 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης επηρεάστηκε από την πτώση σε ποσοστό 3,85% της Πειραιώς, η οποία αφενός προέρχονταν από ράλι, αφετέρου σήμερα δημοσιεύτηκε έκθεση της Morgan Stanley που δίνει λίγες πιθανότητες εισόδου στο δείκτη MSCI Standard Greece. Κατά τα λοιπά, πιέσεις δέχτηκαν και μετοχές όπως Ελλάκτωρ, Lamda Development, ElvalHalcor, Alpha Bank, Mytilineos, Autohellas, Helleniq Energy κ.α., ενώ θετικά έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειαή, Jumbo, Σαράντης, Τιτάν, ΓΕΚ Τέρνα, Coca Cola HBC, ΟΠΑΠ και οριακά η Aegean Airlines.