if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Οι Γάλλοι απεγκλωβίζουν τους Έλληνες από το Σουδάν – Δύο μεταγωγικά της Π.Α θα τους παραλάβουν από την Αίγυπτο

Με επιχείρηση των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων απεγκλωβίζονται οι Έλληνες από το Σουδάν, ενώ η Πολεμική Αεροπορία έστειλε δύο -διαφορετικού τύπου- μεταγωγικά αεροσκάφη για να τους παραλάβει από την Αίγυπτο.

Με επιχείρηση των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων απεγκλωβίζονται οι Έλληνες από το Σουδάν, ενώ η Πολεμική Αεροπορία έστειλε δύο -διαφορετικού τύπου- μεταγωγικά αεροσκάφη για να τους παραλάβει από την Αίγυπτο.

Με τη συμβολή της Γαλλίας και αποκαλύπτοντας τη γύμνια της Πολεμικής Αεροπορίας οργανώθηκε τελικά η επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων από το Σουδάν που παραπαίει εν μέσω στρατιωτικής σύγκρουσης που ρέπει προς εμφύλιο πόλεμο.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, δυο μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 και C-27j απογειώθηκαν με προορισμό την Αίγυπτο, στο πλαίσιο της επιχείρησης απεγκλωβισμού των Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν. Η αποστολή δύο, διαφορετικού τύπου μεταγωγικών αεροσκαφών, είναι ενδεικτική της χαμηλής διαθεσιμότητας πτωτικών μέσων καθώς και της αντιπαράθεσης Πολεμικής Αεροπορίας – Αεροπορίας Στρατού για το έργο και τα συνδεδεμένα κονδύλια.

Καθώς η Ελλάδα θα ασχοληθεί μόνο με τη μεταφορά των πολιτών που θα μεταφερθούν από το Σουδάν στην Αίγυπτο, η αερομεταφορά θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί με ελικόπτερα Chinook, η διαθεσιμότητα των οποίων είναι υπερ-επαρκής. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν Πολεμική Αεροπορία και Αεροπορία Στρατού δεν συνεργάζονται και το ΓΕΕΘΑ και κυβέρνηση δεν δείχνουν βούληση να παρέμβουν καταλυτικά. Έτσι, η εικόνα της Ελλάδος διεθνώς είναι αυτή της χώρας διαφημίζει την ανεπάρκειά της.

Διπλωματικός… πυρετός

Τηλεφωνική συνομιλία με τη Γαλλίδα ομόλογό του, Κατρίν Κολονά, είχε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με θέμα την ασφάλεια των Ελλήνων στο Σουδάν και τον απεγκλωβισμό τους από αυτήν την αφρικανική χώρα. Επίσης, το ζήτημα εξετάστηκε και σε ξεχωριστή τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γαλλίδα υφυπουργό Εξωτερικών, Χρυσούλα Ζαχαροπούλου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, γαλλικές ειδικές δυνάμεις θα απεγλωβίσουν τους Έλληνες, μαζί Γάλλους και πιθανώς και άλλους Ευρωπαίους από το Σουδάν, ενώ ακολούθως με κονβόι υπό γαλλική προστασία θα κινηθεί προς την Αίγυπτο. Τα μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 και C-27J της Π.Α. θα προσγειωθούν και θα παραλάβουν τους Έλληνες από την Αίγυπτο και πιθανότητα από τη χερσόνησο του Σινά.

Πως φεύγουν οι άλλοι

Η Ιταλία άρχισε σήμερα μια επιχείρηση για να απομακρύνει τους υπηκόους της, αλλά και τους Ελβετούς και μέλη της πρεσβείας του Βατικανού στο Σουδάν, όπου οι φονικές μάχες μαίνονται ανάμεσα στο στρατό και παραστρατιωτικούς.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε σήμερα πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του απομάκρυναν από το Σουδάν τα μέλη του βρετανικού διπλωματικού προσωπικού και τις οικογένειές τους.

Ο υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας διευκρίνισε πως το Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποίησε αυτή την επιχείρηση «μαζί με τις ΗΠΑ, τη Γαλλίας και άλλους συμμάχους». Σ’ αυτή συμμετείχαν «περισσότερα από 1.200 μέλη» των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων.

Η ανακοίνωση αυτή από το Λονδίνο έγινε ενώ η Γαλλία και άλλες χώρες ανακοίνωσαν σήμερα την απομάκρυνση υπηκόων τους. Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε επίσης πως οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις «διεξήγαγαν μια επιχείρηση για να απομακρύνουν το προσωπικό της αμερικανικής κυβέρνησης από το Χαρτούμ».

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version