Πιέσεις στην Ελλάδα για την αποστολή τεθωρακισμένων Leopard στην Ουκρανία ασκεί το Βερολίνο, καθώς κατά τη διάρκεια του Πάσχα, αντιλάγησαν επιστολές μεταξύ των υπουργείων Άμυνας, σύμφωνα με το Business Insider.
Tο ομοσπονδιακό Υπουργείο Άμυνας (BMVg) ζήτησε κατά την περίοδο του Πάσχα από το ελληνικό Υπουργείο Άμυνας να παραχωρήσει άρματα μάχης τύπου Leopard 1, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής ιστοσελίδας Business Insider. Αν και το γερμανικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαιώνει το αίτημα, από ελληνικής πλευράς δεν έχει κοινοποιηθεί η απάντηση.
Αν και η ελληνική κυβέρνηση θα καταφέρει να αποφύγει -προς ώρας- να απαντήσει, η επιλογή της Γερμανίας θέσει τώρα το ζήτημα σε αυτή τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, φαίνεται ότι στοχεύει στην προεκλογική ανάδειξή του, πιέζοντας τόσο την κυβέρνηση όσο και την αντιπολίτευση να εντάξουν στον προεκλογικό διάλογο.
Υπ’ αυτό το πρίσμα, δεν είναι σαφές αν οι Γερμανοί θέλουν όντως να στείλουν ελληνικά άρματα στην Ουκρανία ή να “κάψουν” αυτό το σενάριο, πετώντας το μπαλάκι στην Ελλάδα εν μέσω προεκλογικής περιόδου και καλυπτόμενοι πίσω από ενδεχόμενη αστοχία στο timing.
Στην Ελλάδα, το ζήτημα της αποστολής πολεμικού υλικού και μάλιστα τεθωρακισμένων αρμάτων Leopard στην Ουκρανία αποτελεί καυτή πατάτα, καθώς ακόμη και για την αποστολή πολύ παλαιοτέρων και επιχειρησιακά δύσχρηστων αρμάτων μεταφοράς προσωπικού, προκλήθηκε πολιτική θύελλα.
Θέλουν να τα αναβαθμίσουν και να τα στείλουν
Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα διαθέτει τον μεγαλύτερο στόλο Leopard στην Ευρώπη. Τα 500 από τα περίπου 800 άρματα μάχης του Ελληνικού Στρατού είναι Leopard 1.
Επιθυμία της γερμανικής κυβέρνησης είναι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα άρματα μάχης να μεταφερθούν στην Ουκρανία μετά από επισκευές και αναβαθμίσεις. Δεν είναι ακόμη σαφές, σημειώνεται, κατά πόσον το αίτημα θα ικανοποιηθεί, επειδή η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση κατά τα φαινόμενα δεν θέλει να υπογράψει ένα μνημόνιο κατανόησης, όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις.
Ο αριθμός των τανκς που ζητήθηκαν δεν προσδιορίζεται. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητείται να παραχωρηθούν από την Ελλάδα περίπου 100 άρματα μάχης τύπου Leopard 1, υποστηρίζει το Business Insider. Τα τανκς θα πρέπει να καταστούν λειτουργικά και να εκσυγχρονιστούν πριν παραδοθούν στην Ουκρανία. Λέγεται, μάλιστα, ότι η Γερμανία θα καλύψει το κόστος.
Η απάντηση της Ελλάδας
Σε απάντηση σχετικού ερωτήματος, το γερμανικό Υπουργείο Άμυνας δήλωσε μόνο ότι «ως συνήθως, βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τον εταίρο Ελλάδα, και για θέματα υποστήριξης της Ουκρανίας». «Ωστόσο, λόγω της εμπιστευτικότητας αυτών των συνεννοήσεων, δεν μπορούν να κοινοποιηθούν λεπτομέρειες». Το ελληνικό Υπουργείο Άμυνας δεν απάντησε σε σχετικό ερώτημα του γερμανικού Μέσου.
Κατά τις διαπραγματεύσεις έχουν ανακύψει δυσκολίες. Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται καταρχήν διατεθειμένη να παραδώσει τα άρματα μάχης Leopard 1 που ζητήθηκαν. Ωστόσο, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέκλεισε τον Ιανουάριο το ενδεχόμενο παράδοσης αρμάτων μάχης τύπου Leopard 2 στην Ουκρανία.
Martin Meissner/Copyright 2023 The AP. All rights reserved.
Άρματα μάχης (φωτογραφία αρχείου)Martin Meissner/Copyright 2023 The AP. All rights reserved.
Εάν η Ελλάδα δώσει άρματα μάχης Leopard 1, θα μπορούσε να αποφασιστεί μια νέα «Κυκλική Ανταλλαγή Οπλικών Συστημάτων» με την Ελβετία. Ο εξοπλιστικός Όμιλος Rheinmetall ζήτησε το Μάρτιο από την Ελβετία να αγοράσει 96 μεταχειρισμένα άρματα μάχης Leopard 1. Μετά την επιδιόρθωσή τους τα τανκς θα παραδίδονταν στην Ουκρανία. Ωστόσο, η ελβετική κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα, καθώς δεν επιθυμεί να παραδώσει όπλα σε εμπόλεμη ζώνη -ίσως όμως να δεχόταν να τα παραχωρήσει στην Ελλάδα.
Το ότι η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση υπέβαλε τώρα ένα τέτοιο αίτημα στην Ελλάδα αποτελεί λεπτό ζήτημα. Επί μήνες οι δύο κυβερνήσεις διαπραγματεύονται παρασκηνιακά τη σύναψη μιας διμερούς εξοπλιστικής συμφωνίας. Οι εξοπλιστικοί Όμιλοι Rheinmetall και Krauss-Maffei Wegmann (KMW) διαπραγματεύονται με την ελληνική κυβέρνηση την πώληση 205 τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού Lynx και την επισκευή 100 αρμάτων μάχης Leopard συνολικού κόστους 3,1 δις Ευρώ.
Michal Dyjuk/Copyright 2023 The AP. All rights reserved
Άρματα μάχης (φωτογραφία αρχείου)Michal Dyjuk/Copyright 2023 The AP. All rights reserved
Σύμφωνα με το γερμανικό Δίκαιο, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση θα πρέπει να εγκρίνει μία τέτοια εξοπλιστική συμφωνία. Ωστόσο, αυτό δεν έχει συμβεί ακόμα. Το παρασκήνιο είναι μια αμυντική συμφωνία, την οποία η Αθήνα θέτει ως όρο για την επιτυχή ολοκλήρωση του εξοπλιστικού προγράμματος -και την οποία η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση δεν θέλει μέχρι στιγμής να υπογράψει, προκαλώντας την ενόχληση της ελληνικής κυβέρνησης.