Την ύπαρξη και την καταγγελία δράσης ψηφιακών συμμοριών (troll farms) αλλά και πραγματικών προφίλ που ηγούνται σε επιχειρήσεις απαξίωσης και λάσπης (smearing campaigns) επαναφέρει στο προσκήνιο και μάλιστα εν μέσω προεκλογικής περιόδου το σκάνδαλο Γεωργούλη.
Καθώς οι κάλπες απέχουν ακριβώς ένα μήνα, τα κόμματα χρησιμοποιούν κάθε θέμα που εγείρεται και υπόθεση ου αποκαλύπτεται ενεργητικά στον πολιτικό ανταγωνισμό. Καθώς όμως, η προεκλογική εκστρατεία διεξάγεται -χρόνια τώρα- κυρίως μέσω διαδικτύου, τα social media αναδεικνύονται σε πεδίο βολής για τους κομματικούς ηλεκτρονικούς στρατούς.
Το θέμα των υβριδικών επιχειρήσεων στο internet και ιδιαίτερα στα social media είναι γνωστό, ωστόσο όταν το καταγγέλλει ο πρόεδρος του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος εν μέσω προεκλογικής περιόδου, λαμβάνει άλλες διαστάσεις.
Στο επίκεντρο της διαδικτυακής εκστρατείας σπίλωσης βρίσκεται η υπόνοια ότι η καταγγέλλουσα κινητοποιήθηκε ή εργαλειοποιήθηκε, σενάρια εμπλέκουν ακόμα και τον ίδιο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ πρωτοσέλιδα trash εφημερίδων που αναπαράγονται έντονα -από πραγματικούς και troll λογαριασμούς- διακινούν σενάρια συνωμοσίας, για λόγους προεκλογικής σκοπιμότητας.
Αντιλαμβανόμενος ότι το συγκεκριμένο θέμα αποπροσανατολίζει από τα μείζονα ζητήματα της προεκλογικής αντιπαράθεσης, ο Νίκος Ανδρουλάκης χαρακτήρισε χθες «αδιανόητο αυτό που συμβαίνει στο Διαδίκτυο» και κατηγόρησε τους κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα ως υπεύθυνους «για τη λειτουργία ενός ψηφιακού παρακράτους “κουκουλοφόρων”, ψηφιακών συμμοριών, που στοχοποιούν προσωπικότητες ανθρώπων που είτε θεωρούν ότι μπαίνουν εμπόδιο στα σχέδιά τους είτε για άλλους δικούς τους λόγους».
Auditor’s note: Απειλή εκ των έσω
Η καταγγελία του Νίκου Ανδρουλάκη έχει -ή τουλάχιστον θα έπρεπε- να έχει ιδιαίτερο θεσμικό βάρος και να προκαλέσει την κινητοποίηση των αρχών σε Ελλάδα και Ευρώπη. Πρόκειται στην ουσία για υβριδικό πόλεμο μέσω των social media, που σε προεκλογική περίοδο αποτελεί μέθοδο επηρεασμού του εκλογικού σώματος και κατ επέκταση απόπειρα αλλοίωσης εκλογικού αποτελέσματος.
Όπως έχει στο παρελθόν επισημάνει το Crisis Monitor τέτοιες πρακτικές δεν είναι αποκομμένες αλλά εντάσσονται στο πλαίσιο ευρύτερων στρατηγικών διαχείρισης που δεν απέχουν πολύ από τα όσα συνέβησαν στις ΗΠΑ το 2016 και στο δημοψήφισμα για το Brexit. Τόσο το Ευρωκοινοβούλιο, όσο και η Κομισιόν, καθώς και οι αρχές σε ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία έχουν αποφανθεί ότι η χρήση αυτών των μεθόδων αποτελεί κίνδυνο για τη Δημοκρατία.
Στο παρελθόν χάκερς που διηύθυναν τέτοιες ομάδες επηρεασμού έχουν συλληφθεί και καταδικαστεί στη Λατινική Αμερική και στην Ευρώπη.
Κίνδυνοι εθνικής ασφαλείας
Στην Ελλάδα, η εκμετάλλευση τέτοιων εργαλείων και πρακτικών, όταν επιχειρείται η συστημική απομόνωση και ουσιαστικά απαγόρευση του κόμματος Κασιδιάρη, θα μπορούσε να αποδειχθεί δίκοπο μαχαίρι. Δεν είναι λίγες οι φορές που ξένες υπηρεσίες πληροφοριών και ακροδεξιές ομάδες έχουν χρησιμοποιήσει τα social media για να ενορχηστρώσουν επιχειρήσεις λάσπης, παραπληροφόρησης και να πυροδοτήσουν κοινωνικά κινήματα και αναταραχές. Τα troll farms και τα fake news factories έχουν αποδειχθεί ανεξέλεγκτα σε πολλές περιστάσεις.
Η συλλογή στοιχείων κομματικών στελεχών, η διασταύρωσή τους με λογαριασμούς στα social media και η διαχείρισή τους από μηχανισμούς και βάσεις εκτός της χώρας, δημιουργούν κινδύνους που ουδείς μπορεί να προβλέψει, τόσο για το εκλογικό αποτέλεσμα και την ποιότητα της Δημοκρατίας, όσο και για την εθνική και ατομική ασφάλεια των πολιτών.
Στο πρόσφατο παρελθόν εντοπίστηκαν και ανασχέθηκαν προσπάθειες παροχής και ιατρικών δεδομένων σε εταιρίες όπως η Palantir και άλλες, ενώ από την παραβίαση της βάσης συνδρομητών του ΟΤΕ και σε συνδυασμό με την παραβίαση Facebook, Twitter και της Γενικής Διεύθυνσης Πληροφοριακών Συστημάτων, υπάρχουν βάσεις που συνδυαστικά διαμορφώνουν ολοκληρωμένα ψηφιακά προφίλ πολιτών.
Πολιτικές προεκτάσεις
Το ζήτημα έχει πολιτικές διαστάσεις, αφενός για στον ΣΥΡΙΖΑ η κεντρική γραμμή είναι “είμαστε με τα θύματα και όχι με τους θύτες”, αλλά πολλά στελέχη (υποψήφιοι βουλευτές και πρόσωπα με διαδικτυακή επιρροή) επιχειρούν να την παραλλάξουν εγείροντας ερωτηματικά για σκοπιμότητες και διακινώντας ακόμα και σενάρια συνωμοσίας με την αναπαραγωγή δημοσιευμάτων ακόμα και από την εφημερίδα “Μακελειό”.
Την ίδια στιγμή, από τη ΝΔ, επιχειρείται μέσω πολλαπλών καναλιών και ενός μίγματος πραγματικών και troll λογαριασμών να αναχθεί το θέμα Γεωργούλη σε αιτία εμβάθυνσης του ρήγματος ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, καθώς και ως αντιστάθμισμα και για συμψηφισμό σε άλλα σεξουαλικά σκάνδαλα, όπως αυτό με τον βιασμό και της 12χρονης στον Κολωνό…