Την περαιτέρω και ενδεχομένως επιθετική σύσφιξη της πολιτικής της ΕΚΤ καταδεικνύουν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης, καθώς εκτός από την ευρεία στήριξη στην αποφασισθείσα άρα αύξηση, καταγράφεται σύμπνοια στην κατεύθυνση νέων αυξήσεων.
Συναντίληψη για την αναγκαιότητα και άλλων αυξήσεων στα επιτόκια καταγράφεται στα πρακτικά από την τελευταία σύνοδο της ΕΚΤ, επιβεβαιώνοντας την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση τριών συνολικά αυξήσεων εντός των επομένων μηνών.
Τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ δείχνουν ότι μεταξύ των παραγόντων υπήρχαν ανησυχίες για την έκταση και τη δυναμική της χρηματοπιστωτικής κρίσης που ξέσπασε στις ΗΠΑ με την κατάρρευση δύο τραπεζών και πέρασε στην Ευρώπη με την διάσωση της Credit Suisse από τη UBS.
Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ συμφώνησαν ευρέως σχετικά με την ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος της ζώνης του ευρώ, σημειώνοντας ότι η κεντρική τράπεζα είχε περαιτέρω έδαφος για να καλύψει την προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής για να διασφαλίσει την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο.
Κοιτάζοντας το μέλλον, η τράπεζα εκτίμησε τους κινδύνους για τον πληθωρισμό ως ανοδικούς σε ολόκληρο τον ορίζοντα, με ορισμένους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να υποστηρίζουν ότι υπήρχε μόνο μια μικρή πιθανότητα ο ΔΤΚ να υποχωρήσει ξανά σε χαμηλά επίπεδα τόσο γρήγορα όσο υποδεικνύεται στις προβλέψεις του προσωπικού της ΕΚΤ στα στοιχεία του Μαρτίου.
Σύμφωνα με τις προσδοκίες, η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια τον Μάιο, αλλά κατεβάζοντας τον ρυθμό, από σε μονάδες βάσης. Ακολούθως θα προβλέπεται να πραγματοποιήσει δύο ακόμη αυξήσεις του ίδιου μεγέθους πριν ολοκληρώσει τον κύκλο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.
Σύμφωνα με το dot plot το επιτόκιο της ΕΚΤ αναμένεται να κορυφωθεί στο 4,25%. Πλέον, η συζήτηση εστιάζεται στο διάστημα που θα απαιτηθεί να παραμείνουν τα επιτόκια σε περιοριστικό επίπεδο.