Ενδείξεις ότι τα έσοδα της Ελλάδας από τον Τουρισμό μπορεί να ξεπεράσουν τις προβλέψεις για 18-20 δισ., δίνουν ήδη τα πρώιμα στοιχεία από τις έρευνες τάσεων.
Με τα αεροπλάνα να φουλάρουν τουρμπίνες, τα κρουαζιερόπλοια να βγάζουν ρότες προς τα ελληνικά ύδατα και τους οδικούς ταξιδιώτες να βγάζουν χάρτη πορείας από τις συνοριακές χώρες προς Ελλάδα, ο ελληνικός τουρισμός το 2023 πάει για να πιάσει τζίρους πάνω από τα 18,2 με 20 δισεκατομμύρια ευρώ που είναι στους στόχους του υπουργείου τουρισμού.
Όλοι, σε όλον τον κόσμο θέλουν να ταξιδέψουν σύμφωνα με τα στοιχεία των διεθνών οργανισμών. Τα σχέδια διακοπών μπορεί να εκτροχιαστούν μόνο εξαιτίας του αυξημένου κόστους ζωής, ενώ ο πόλεμος Ουκρανίας – Ρωσίας και τα ακραία καιρικά φαινόμενα… έπονται.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδίων, το 30% σχεδιάζει να ταξιδεύσει μεταξύ Απριλίου – Μαίου, ποσοστό που εκπροσωπεί το 6% σε σχέση με το 2022, ενώ το 40% προγραμματίζει να ταξιδέψει μεταξύ Ιουνίου – Ιουλίου. Αντιθέτως, μόνο το 23% έχει αποφασίσει να ταξιδέψει τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, που συνεπάγεται πτώση 9% σε σχέση με το 2022. Αυτό, όμως, θα μπορούσε να έχει επίπτωση στην διάρκεια της τουριστικής περιόδου στην Ελλάδα. Το 74% των Ευρωπαίων άνω των 25 ετών που έχουν υψηλότερο εισόδημα, δηλώνουν ότι σκέφτονται να ταξιδέψουν. Οι μικρότερες ηλικίες δεν εμφανίζονται πρόθυμοι να ταξιδεύσουν.
Η εξέλιξη των εσόδων από τον Τουρισμό
Ραφινάρονται τα πλάνα
Τα “πλάνα” φαίνεται να είναι έτοιμα μετά την αλλαγές στην νομοθεσία για εισαγωγή εργαζομένων στον τουρισμό από τρίτες χώρες, προκειμένου να καλύψουν τις χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας που υπάρχουν αλλά και από τα ξενοδοχεία που ανοίγουν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και στα νησιά.
Σημαντικό βήμα και η υπογραφή συλλογικής σύμβασης με αυξήσεις των μισθών.
Η Ελλάδα πάει να πιάσει τις πρωτιές εκμεταλλευόμενη το ισχυρό της όνομα στην παγκόσμια αγορά του τουρισμού και τους προορισμούς που ήδη διαφημίζει με καμπάνιες στο εξωτερικό. Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ρόδος, Ζάκυνθος, Κέρκυρα, Κρήτη, Κάλυμνος, Κάρπαθος, Σαντορίνη, Μύκονος βρίσκονται στο επίκεντρο των tour operators με βασικές αγορές την Γερμανία, Βρετανία, ΗΠΑ, Γαλλία Ιταλία.
Θετικά και τα μηνύματα από για τις αφίξεις των αεροσκαφών καθώς εκτιμάται ότι θα υπάρξει αύξηση 8,8% σε σχέση με το 2022 και αύξηση 16% σε σχέση με το 2019. Οι θέσεις των επιβατών θα αυξηθούν κατά 18% και 31% σε σχέση με το 2022 και 2019 αντίστοιχα.
Υπενθυμίζεται οι τουριστικές εισπράξεις του 2022 διαμορφώθηκαν στα 17,631 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι 18,151 το 2019.