Η ώρα του take profit και του περιορισμού ανοιγμάτων στο χρηματιστήριο της Αθήνας έφτασε, με τα διυλιστήρια να βρίσκονται στο επίκεντρο, καθώς οι ξένοι διαβάζουν τον αντίκτυπο του νέου ενεργειακού περιβάλλοντος που έχει διαμορφωθεί, σε συνδυασμό με το δημοσιονομικό συμμάζεμα που έχει ήδη ξεκινήσει, βάζουν ταβάνι στα κέρδη και άρα και στο ράλι των μετοχών.
Το νέο αυτό σκηνικό έχει αρχίσει ήδη να αποτυπώνεται στις τιμές των μετοχών, με τη Motor Oil να καταγράφει απώλειες μεγαλύτερες του 10% στις τελευταίες συνεδριάσεις, ενώ πλέον στην ίδια τροχιά τίθεται η HELLENiQ Energy.
Την αλλαγή του επενδυτικού κλίματος για τα διυλιστήρια καταγράφει σε ανάλυσή της και η Goldman Sachs, η οποία αφενός διατηρεί τη σύσταση πώλησης για τη Helleniq Energy, ενώ αποσύρει από τη λίστα αγοράς και τη Motor Oil.
Στο αιτιολογικό, οι αναλυτές της Goldman Sachs αναφέρουν ότι, αναφορικά με τη HELLENiQ Energy, εντοπίζουν καλύτερους συνδυασμούς παραγωγής ταμειακών ροών (FCF), μερισματικής απόδοσης, ανάπτυξης και φθηνής αποτίμησης σε άλλες εταιρείες του κλάδου. Αναφορικά με τη Motor Oil η επενδυτική τράπεζα κατεβάζει τη σύσταση από Buy σε Neutral, λόγω της υπεραπόδοσης των μετοχών της σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά.
Οι τιμές-στόχοι για τις δύο εταιρείες διατηρούνται στα 7,7 ευρώ για τη Helleniq Energy και στα 28,5 ευρώ για τη Motor Oil, αντίστοιχα.
Η Goldman Sachs επισημαίνει ότι η προοπτική αποδόσεων και αποτιμήσεων για το 2023 και το 24 επιδεινώνεται και για τα δύο ελληνικά διυλιστήρια, ενώ δεν υπάρχει προοπτική αποδόσεων από επενδύσεις στις ΑΠΕ.
Τα θεμελιώδη
Ο αντίκτυπος της σταδιακής αποκλιμάκωσης της ενεργειακής κρίσης, των αυξανόμενων επιτοκίων, του δημοσιονομικού συμμαζέματος και της επιβράδυνσης της οικονομίας στην Ελλάδα και διεθνώς, καταγράφεται στα θεμελιώδη μεγέθη τόσο της Motor Oil, που είναι κυρίως εξαγωγικό διυλιστήριο, όσο και της HELLENiQ ENERGY που είναι ο κυρίαρχος παίχτης στην ελληνική αγορά.
Ειδικότερα, η Goldman Sachs στην έκθεσή της υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις για την κερδοφορία των δύο εταιρειών για τα έτη 2023 και 2024.
- Για τα ΕΛΠΕ δεν αλλάζει για φέτος εκτίμηση και μειώνει 1% την επίδοση του 2024.
- Για τη Motor Oil μειώνει την εκτίμηση για τα EBITDA 1% φέτος και 5% το 2024.
- Στα κέρδη ανά μετοχή, μειώνει τα EPS 1% και 3% για τη ΜΟΗ το 2023/24, ενώ 3% και 5% το 2023/24 για τα EΛΠΕ.
Για τη Helleniq Energy αναμένει ότι ο δείκτης διύλισης GS για το 1ο τρίμηνο θα είναι μειωμένος κατά περίπου 20% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2022, αν και εξακολουθεί να είναι πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο. Τα αποτελέσματα του 1ου τριμήνου ενδέχεται να επηρεαστούν από τη χαμηλότερη διύλιση και τα πετροχημικά περιθώρια, καθώς και τα χαμηλότερα αποτελέσματα εγχώριας εμπορίας. Η τράπεζα προσδοκά χαμηλότερο EBITDA 20% περίπου σε σχέση με το 4ο τρίμηνο πέρυσι, στα 380 εκατ. ευρώ περίπου.

Για το πρώτο τρίμηνο, ο δείκτης διύλισης της GS για τη Motor Oil είναι μειωμένος κατά 15% περίπου σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2022, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο. Οι απώλειες των μεσαίων αποσταγμάτων αντισταθμίζονται από τις ευρύτερες διαφορές βενζίνης-νάφθας. Παρά τα χαμηλότερα περιθώρια διύλισης, τα EBITDA το 1ο τρίμηνο θα διαμορφωθούν στα 450 εκατ. ευρώ περίπου, έναντι 360 εκατ. ευρώ το 4ο τρίμηνο πέρυσι, δεδομένου ότι το περσινό τελευταίο τρίμηνο σημαδεύτηκε από διάφορες έκτακτες επιβαρύνσεις ύψους σχεδόν 200 εκατ. ευρώ.
