Νέα, αναβαθμισμένα standards εταιρικής διακυβέρνησης αναμένεται να εισάγει η Attica Bank μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αμκ, στο πλαίσιο της οποίας ανασυστήνεται το μετοχικό roaster με την είσοδο της Thrivest ως στρατηγικού επενδυτή και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, καταδεικνύοντας την εμπιστοσύνη στις προοπτικές.
Σε συμφωνία για την αναβάθμιση του διοικητικού συμβουλίου της Attica Bank φαίνεται ότι έχουν καταλήξει οι νέοι μέτοχοι της τράπεζας, υπό την καθοδήγηση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία έπαιξε καταλυτικό ρόλο για την μετοχική αναδιάταξη της.
Μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ και την πιστοποίηση της καταβολής του μετοχικού κεφαλαίου, θα ανασυσταθεί και το διοικητικό συμβούλιο αντικατοπτρίζοντας τις νέες μετοχικές ισορροπίες. Σε αυτό το πλαίσιο, παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι υπάρχει ήδη συμφωνία κυρίων, μεταξύ των μετόχων (to be) για τον διορισμό προέδρου και CEO κοινής αποδοχής, καθώς και τεσσάρων ανεξάρτητων μελών.
Ειδικότερα, τα εχέγγυα σύμφωνα με τα οποία θα επιλεγούν τα μέλη του ΔΣ και του διοικητικού βραχίονα της Attica Bank είναι:
- Να μην συμμετέχει φυσικό ή εταιρικό πρόσωπο που να προσδοκά οφέλη από την εμπορική λειτουργία της τράπεζας ή/και από τη διαχείριση κόκκινων δανείων.
- Τα εκτελεστικά μέλη του ΔΣ να πληρούν τις προδιαγραφές fit and proper της Τράπεζας της Ελλάδος
- Τα ανεξάρτητα μέλη να έχουν εγνωσμένη εμπειρία τόσο στον τραπεζικό όσο και στον επιχειρηματικό στίβο
- Το business plan να αποτελέσει οδικό χάρτη βάσει του οποίου η διοίκηση θα λογοδοτεί στους μετόχους
- Να υπάρχει ξεκάθαρο πλαίσιο λειτουργίας
- Διαφανής διαδικασία διαχείρισης ρίσκου σε επίπεδο διοικητικού συμβουλίου
- Να μην υπάρχουν αλληλεπικαλυπτόμενες αρμοδιότητες μεταξύ μελών του ΔΣ και διοικητικών στελεχών
Σε επίπεδο μετόχων, η Thrivest Holding (συμφερόντων Δ. Μπάκου, Γ. Καϋμενάκη, Αλ. Εξάρχου), θα εμπεδώσει τον ρόλο του στρατηγικού μετόχου, που επιδιώκει την επενδυτική συμμετοχή ως μετόχου σε μια εξυγιασμένη, σωστά κεφαλαιοποιημένη και ανταγωνιστική τράπεζα, η οποία θα μπορεί να είναι κερδοφόρος και να δημιουργήσει υπεραξία για τους μετόχους της.
Ο ρόλος της Τράπεζας της Ελλάδος
Όπως ανέφερε εξ αρχής του Crisis Monitor κεντρικό ρόλο για την αναδιάταξη του μετοχικού roaster της Attica Bank διαδραμάτισε ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος διαμόρφωσε το δίχτυ προστασίας με την συμμετοχή των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, διευκολύνοντας έτσι την αποχώρηση του ΤΜΕΔΕ το οποίο είχε ενστάσεις για μια σειρά από θέματα και αποφάσεις που κρίθηκαν ζωτικής σημασίας τόσο από τον στρατηγικό επενδυτή όσο και από τον βασικό μέτοχο (ΤΧΣ) όσο και από τον επόπτη.
Όπως είχε επισημάνει εξ αρχής του Crisis Monitor, η Τράπεζα της Ελλάδος επέβαλε εξ αρχής την διττή είσοδο του στρατηγικού επενδυτή, και μέσω της Thrivest η οποία θα επενδύσει 34 εκατ. και μέσω της Παγκρήτιας η οποία θα εισφέρει 30 εκατ. Με τον τρόπο αυτό τίθεται ξεκάθαρα το πλάνο συγχώνευσης Attica Bank και Παγκρήτας, ενώ η διεύρυνση των μετόχων και η είσοδος άλλου πιστωτικού ιδρύματος, αναβαθμίζει τη μετοχική δομή της τράπεζας, η οποία ανταποκρίνεται πλέον στα ευρωπαϊκά standards.
Εμπιστοσύνη Εξάρχου σε Βρεττού
Θετική είναι και η συμβολή της CEO της τράπεζας Ελένης Βρεττού, η οποία δρομολόγησε με γοργές διαδικασίες την διοικητική αναδιάρθρωση και υλοποίησε επίσης την διαδικασία αποεπένδυσης από τις τιτλοποιήσεις της τράπεζας ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την επόμενη ημέρα.
Ρόλο στις εξελίξεις έπαιξε και ο ισχυρός άνδρας της Thrivest, Αλέξανδρος Εξάρχου, ο οποίος στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την συμμετοχή στην αμκ, επέμεινε σε ζητήματα αυτονομίας και πραγμάτωσης της προοπτικής για τη δημιουργία του πέμπτου και πρώτου μη-συστημικού τραπεζικού πόλου. Ο ίδιος φαίνεται ότι δείχνει εμπιστοσύνη και στη CEO της τράπεζας, γεγονός που οδηγεί σε ένα ομαλό πλάνο αναδιάταξης του ΔΣ.