Διευρύνει τις απώλειες η τουρκική λίρα καθώς η κεντρική τράπεζα της χώρας επιχειρεί να δημιουργήσει αίσθηση χαλάρωσης των νομισματικών ελέγχων και χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να χαλιναγωγήσει τις τράπεζες με άτυπα όρια συναλλαγών σε δολάριο.
Η τουρκική λίρα επέκτεινε τις απώλειες στο ιστορικό χαμηλό των 19,4 ανά δολάριο τον Απρίλιο, επιβαρυμένη από τη χαλαρή νομισματική πολιτική και τις ανισορροπίες του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ενόψει των εκλογών στη χώρα τον Μάιο.
Η CBRT μείωσε το βασικό της επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης τον Φεβρουάριο για να χαλαρώσει τις χρηματοοικονομικές συνθήκες μετά τον καταστροφικό σεισμό της Τουρκίας. Η κίνηση προστίθεται στη συνολική μείωση του κόστους δανεισμού κατά 10.5% από τον Σεπτέμβριο του 2021, που προκάλεσαν νομισματική κρίση.
Ο πληθωρισμός στην Τουρκία εκτινάχθηκε στο 86% τον Οκτώβριο πριν επιβραδυνθεί στο 51% τον Μάρτιο, καθώς η λίρα έπεσε κατά 57% από την έναρξη του κύκλου μείωσης επιτοκίων και επιδείνωσε υψηλότερες τιμές για τις ζωτικής σημασίας εισαγωγές της χώρας.
Εσχάτως, η πίεση στο τοπικό νόμισμα αποδίδεται και στην αβεβαιότητα για την έκβαση των εκλογών. Ο βασικός αντίπαλος του κ. Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, υπόσχεται αν εκλεγεί να επαναφέρει την Τουρκία στην οικονομική «ορθοδοξία» και να ξαναδώσει αυτονομία στην κεντρική τράπεζα. Τα πεπραγμένα του τούρκου προέδρου στην οικονομία γενικότερα πλήττουν τις πιθανότητές του να επανεκλεγεί, σε βαθμό που πρόσφατες δημοσκοπήσεις δίνουν πλέον βραχύ προβάδισμα στον βασικό του αντίπαλο.