Η αναβάθμιση δεν έρχεται, όχι τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές, η προσδοκία και το pre-effect είναι ικανά για να συντηρήσουν το party-mode σε ομόλογα και Χρηματιστήριο. Μπορεί η Ελλάδα να βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, αλλά όπως επισημαίνουν οι διεθνείς οίκοι, θα είναι δύσκολες, αλλά όχι κρίσιμες. Η διαφορά μεταξύ των δύο τεράστια.
Τα κέρδη των επιχειρήσεων είναι σημαντικά αυξημένα, τα μερίσματα και οι μερισματικές αποδόσεις το ίδιο, βελτιώνοντας τη βάση της αποτίμησης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας. Η αγορά υπολείπεται σε άνοδο των Ευρωπαϊκών επί πολλά χρόνια. Τώρα, οι προοπτικές για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας βελτιώνονται, τόσο για το 2023 όσο και για το 2024, κόντρα στη διεθνή τάση, ενώ είναι ανώτερες από τις προβλέψεις για τις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης. Η αναβάθμιση είναι προεξοφλημένη και ακόμη κι αν έρθει μετά τις εκλογές, τα διεθνή χαρτοφυλάκια αρέσκονται στο front running.
Οι τράπεζες εξυγιάνθηκαν, η δευτερογενής αγορά κόκκινων δανείων απελευθερώθηκε, τα ρίσκα υπαναχώρησης είναι περιορισμένα και το χρέος αποκλιμακώνεται και λόγω του υψηλού πληθωρισμού. Η ενεργειακή κρίση ενίσχυσε εγχώριες εταιρίες και ενδυνάμωσε τις προοπτικές τους. Ο συνδυασμός του θετικού επιχειρηματικού momentum και τους χαμηλού after-election risk διευκολύνει την πρώιμη είσοδο ξένων funds στο Χρηματιστήριο, το οποίο έχει επενδύει τώρα στην ενεργητική εξωστρέφεια.
Η JP Morgan δεν περιμένει αναβάθμιση της Ελλάδας από την S&P στο review της Παρασκευής, 21 Απριλίου. Οι αναλυτές της χαρακτηρίζουν απίθανη μια αναβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης έως ότου υπάρξει σαφήνεια γύρω από την επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές. Η DZ Bank, από την πλευρά της, δεν βλέπει ουσιαστική διαφοροποίηση σε μείζονα ζητήματα πολιτικής ακόμα και με συμμετοχή Βαρουφάκη σε κυβερνητικό συνασπισμό. Αυτά, δεν αποκλείει ενισχύουν ένα ενδιάμεσο βήμα, αυτό της αναβάθμισης του outlook από “σταθερό” σε “θετικό”, που θα ανοίξει την πόρτα για την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, εντός του έτους και μετά την απάλειψη της πηγής ρίσκου.
Παρά την αίσθηση κρισιμότητας που δημιουργείται, για το πολιτικό διακύβευμα των εκλογών, το οικονομικό και χρηματιστηριακό είναι… περιορισμένο. Κανένα από τα κόμματα εξουσίας δεν θέλει να διαταράξει τον οικονομικό κύκλο, οι εξαγγελίες για διαφοροποιήσεις στην οικονομική πολιτική και από τις δύο πλευρές είναι οριακές και επί κοινωνικών ζητημάτων. Ακόμα και η εξαγγελία για μεγαλύτερο φόρο στα μερίσματα και στα κέρδη, κινείται εντός ευρύτερου πλαισίου και της τάσης που υπαγορεύεται από το Eurogroup για δημοσιονομική συστολή.
Στην πραγματικότητα, όπως αναφέρουν και οι διεθνείς οίκοι και όπως δήλωσε προσφάτως και ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, οι αγορές έχουν αποδώσει το status της επενδυτικής βαθμίδας στις αποτιμήσεις των ομολόγων. Το επόμενο βήμα, μετά την επίτευξή της επενδυτικής βαθμίδας, όμως είναι η αναβάθμιση της χρηματιστηριακής αγοράς στις “ώριμες”. Αν και αυτό θα έρθει 12-18 μήνες αργότερα, η κινητικότητα των ξένων θα ξεκινήσει άμεσα μετά την απόδοση status “under review for possible upgrade”.
Να σημειωθεί, ότι τα τελευταία 30 χρόνια, οι προεκλογικές χρονιές είναι ανοδικές για το Χρηματιστήριο της Αθήνας, με εξαίρεση δύο περιπτώσεις.
DZ Bank: Το αποτέλεσμα των εκλογών δεν έχει σημασία
Αυτή την υπόθεση εργασίας προωθεί και η γερμανική DZ Bank, που χαρακτηρίζει μεν «άλυτο γρίφο» τις ελληνικές εκλογές της 21ης Μαΐου, αλλά χωρίς ουσιαστικές επιπτώσεις, παρά μόνο πρόσκαιρη αβεβαιότητα. Η τράπεζα υπογραμμίζει το ενδεχόμενο καθυστέρησης στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, χωρίς ωστόσο κάτι τέτοιο να αποκλείεται. Μάλιστα, ο γερμανικός επενδυτικός οίκος συστήνει στους πελάτες τους να αγοράσουν τα ελληνικά ομόλογα έναντι των ιταλικών, καθώς όπως τονίζει, το αποτέλεσμα των εκλογών δεν έχει πολύ μεγάλη σημασία για την αγορά.
Σύμφωνα με την DZ Bank, στην περίπτωση μιας νίκης της Νέας Δημοκρατίας, δεν θα αλλάξει σχεδόν τίποτα. Όμως και εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές, ο οίκος δεν περιμένει αυξημένη αποστροφή από το ρίσκο στην αγορά. «Οι πολιτικές του κόμματος δεν αντιμετωπίζονται πια τόσο επικριτικά όσο το 2015. Τότε, η Ελλάδα βυθίστηκε σε μία ακόμα βαθιά κρίση, αλλά αυτό είχε μεγάλη σχέση με το πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη», εξηγούν οι αναλυτές.
«Ενώ υπάρχει ξανά η πιθανότητα ο Βαρουφάκης και το κόμμα του, το ΜεΡΑ25, να συμμετέχουν σε μία κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, εκείνος δεν θα παίζει κεντρικό ρόλο και δεν θα είναι υπουργός Οικονομικών», προσθέτουν.
Στο πλαίσιο αυτό, η DZ Bank συστήνει στους επενδυτές να ποντάρουν στο ελληνικό ομόλογο λήξης 2028, έναντι του αντίστοιχου ιταλικού, εν όψει των εκλογών, με στόχο τη συρρίκνωση του spread στο μηδέν.
Δεν τρομάζει η εναλλαγή στην εξουσία
«Είναι αλήθεια ότι οι κοινοβουλευτικές εκλογές ενέχουν έναν πολύ υψηλό βαθμό αβεβαιότητας για την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα, καθώς οι οίκοι αξιολόγησης έχουν στρέψει την προσοχή σε αυτό στις ανακοινώσεις τους, τους τελευταίους μήνες», αναφέρεται στο report της DZ Bank.
«Παρόλα αυτά, σε καμία περίπτωση δεν αποκλείουμε την επιτυχία», αναφέρουν οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζας. Οι ίδιοι, επισημαίνουν ότι η Fitch είχε αναφέρει στην τελευταία απόφασή της ότι δεν περιμένει ξαφνικές αλλαγές πολιτικής, ακόμα και εάν υπάρξει αλλαγή κυβέρνησης.
«Κατά την άποψή μας, αυτή είναι μια πολύ θετική εκτίμηση σε σχέση με το αποτέλεσμα των εκλογών», σημειώνουν οι αναλυτές.
JP Morgan: Η επενδυτική βαθμίδα θα καθυστερήσει
Η S&P αξιολογεί την Ελλάδα ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Η γενικότερη αίσθηση, η οποία αποτυπώνεται και στην ανάλυση της JP Morgan, είναι ότι η S&P θα επιλέξει να μην παίξει ρόλο στο πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα, καθυστερώντας την αναβάθμιση για μετά τις εκλογές. Η Societe Generale, πάντως, να μην αποκλείει εντελώς κάποια κίνηση-έκπληξη. Ενδιάμεση λύση θα μπορούσε να είναι η αναβάθμιση του outlook, ως μισό σκαλοπάτι, που θα συμβάλλει στη συντήρηση και ενδυνάμωση των προσδοκιών στην αγορά.
Εφόσον η S&P δεν αναβαθμίσει την Ελλάδα στις 21η Απριλίου, ακολουθεί η Fitch στις 9 Ιουνίου, η οποία αξιολογεί την Ελλάδα ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα με θετικές προοπτικές.
Η JP Morgan, πάντως, μιλά για χαμηλές πιθανότητες κάποιας αναβάθμισης από την S&P την Παρασκευή. Ο οίκος προσδιορίζει την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας στα τέλη του 2023 με αρχές του 2024.
«Η προσδοκία μας είναι ότι η Νέα Δημοκρατία θα σχηματίσει είτε μια κυβέρνηση πλειοψηφίας ή μία κυβέρνηση συνασπισμού έπειτα από την πιθανή δεύτερη εκλογική αναμέτρηση και θα συνεχίσει να εφαρμόζει μία εποικοδομητική ατζέντα πολιτικών», αναφέρουν οι αναλυτές της JP Morgan.
Ομόλογα
Ο οίκος περιμένει, μάλιστα, και μία έκδοση ομολόγων από την Αθήνα σύντομα, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης του ΟΔΔΗΧ για τακτικές δημοπρασίες τίτλων από το δεύτερο τρίμηνο του έτους.
Η JP Morgan εκτιμά ότι το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού θα ενισχυθεί από τα τρέχοντα επίπεδα των 190 μονάδων βάσης στις 210 μονάδες βάσης έως τον Ιούνιο, ενώ στη συνέχεια θα υπάρξει αποκλιμάκωση, στις 190 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, στις 180 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο, και στις 165 μονάδες βάσης τον Μάρτιο του 2024.