Μπροστά σε νέα προσφυγική κρίση βρίσκεται η Αφρική, και κατ επέκταση η Ευρώπη, καθώς οι μάχες στο Σουδάν κλιμακώνονται και οι εκεχειρίες αποδεικνύονται θνησιγενείς, παράγοντας νεκρούς και εκτοπισμένους με απίστευτο ρυθμό.
Οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι κάτοικοι πρέπει να παραμείνουν σε μεγάλο βαθμό σε εσωτερικούς χώρους καθώς οι μάχες συνεχίζονται, ενώ επικρατεί σύγχυση σχετικά με το ποιες περιοχές ελέγχονται από ποια ομάδα. Νοσοκομεία φέρονται να έχουν δεχθεί επίθεση καθώς και πολιτικά αεροσκάφη έχουν υποστεί ζημιές.
Τα Ηνωμένα Έθνη και ορισμένες κυβερνήσεις έχουν καλέσει τις εμπόλεμες πλευρές να σταματήσουν τις μάχες. Το Crisis Monitor επισημαίνει σταθερά τον κίνδυνο μετεξέλιξης της σύρραξης σε εμφύλιο πόλεμο, εάν η κατάσταση συνεχίσει να κλιμακώνεται.
Την ίδια στιγμή, οι ανθρωπιστικές υπηρεσίες προειδοποιούν ότι η συνεχιζόμενη κλιμάκωση μπορεί να οδηγήσει σε προσφυγική κρίση με «καταστροφικές συνέπειες που θα αντηχούν σε ολόκληρη την περιοχή».
Η σύγκρουση λαμβάνει χώρα σε μια χώρα όπου πολλοί άνθρωποι έχουν ήδη αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω βίας ή φυσικών καταστροφών. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, το Σουδάν φιλοξενεί σχεδόν 1 εκατομμύριο πρόσφυγες, τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό στην Αφρική.
Το γράφημα χρησιμοποιεί δεδομένα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (IOM) Displacement Tracking Matrix (DTM) από μια πρόσφατη αναφορά του OCHA για να δείξει την ανάλυση του αριθμού των εσωτερικά εκτοπισμένων μόνο το 2022. Διαπιστώνει ότι 313,683 άνθρωποι εκτοπίστηκαν πρόσφατα λόγω συγκρούσεων και βίας, ενώ περισσότεροι από 990 άνθρωποι σκοτώθηκαν και σχεδόν 1.200 τραυματίστηκαν.
Εκείνο το έτος, οι πλημμύρες ανάγκασαν άλλους 103.091 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Σύμφωνα με την έκθεση,
- ο Γαλάζιος Νείλος (με 127.961 εκτοπισμένους, που αποτελούν το 30,6% όλων των εκτοπισμένων),
- το Δυτικό Νταρφούρ (95.949 εκτοπισμένοι, ή 22,8%,
- το Νότιο Νταρφούρ (46.849 εκτοπισμένοι ή 11,2%) και
- το Γκεντάρεφ (34.357 εκτοπισμένοι, ή το 8,2%),
ήταν οι περιοχές με τον μεγαλύτερο αριθμό εκτοπισμών που καταγράφηκαν.
Υπό το πρίσμα όχι μόνο των συγκρούσεων αλλά και των καταστροφών που σχετίζονται με κλιματικά σοκ, εστίες ασθενειών και οικονομική επιδείνωση, ο OCHA προβλέπει ότι 15,8 εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια στη χώρα το 2023.
You will find more infographics at Statista