Η ανθεκτικότητα που επιδεικνύει ο πληθωρισμός σε ΗΠΑ και ΕΕ επαναφέρει σενάρια για συνέχιση των αυξήσεων στα επιτόκια, εγείροντας ανησυχίες για μεγαλύτερη μείωση της ζήτησης πετρελαίου, υποχρεώνοντας τις τιμές σε βαθιά διόρθωση από τα υψηλά πενταμήνου.
Οι φόβοι για οικονομική ύφεση ή υπανάπτυξη και ο αντίκτυπός στη ζήτηση ενέργειας και πετρελαίου συγκεκριμένα επανέρχονται στο προσκήνιο, πιέζοντας τις τιμές του πετρελαίου, ιδιαίτερα μετά τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία που καταδεικνύουν τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό σε ΗΠΑ, ΕΕ και Αυστραλία.
Τα futures του αργού WTI έφτασαν να υποχωρούν έως και 2% ενδοσυνεδριακά, μαζέυοντας αργότερα μερικώς τις απώλειες στο 1,5% κοντά 79 δολάρια το βαρέλι την Τετάρτη, ενώ αντίστοιχη ήταν η εικόνα στο Brent με την τιμή να υποχωρεί προς τα 83 δολάρια.
Στις ΗΠΑ, η Fed αναμένεται να ανεβάσει εκ νέου τα επιτόκια τον Μάιο κατά 0,25%, κίνηση που αναμένεται να είναι η τελευταία στον κύκλο σύσφιξης. Οι αγορές, μέχρι πρότινος προσδοκούσαν έναρξη του κύκλου αποκλιμάκωσης τον Ιούλιο, προοπτική που τώρα τίθεται υπό αμφισβήτηση.
Στην Ευρωζώνη, η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει το κόστος δανεισμού τρεις φορές μέσα στους επόμενους μήνες.
Από την άλλη πλευρά, η τελευταία έκθεση EIA έδειξε ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 4,581 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, πάνω από τις προβλέψεις της αγοράς και προσφέροντας μια κάπως ανοδική προοπτική για τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση.
Επίσης, tα στοιχήματα αυξήθηκαν ότι η ζήτηση από την Κίνα θα παραμείνει ισχυρή αφού τα στοιχεία για το ΑΕΠ έδειχναν μια πιο έντονη ανάκαμψη.