Ανατροπές μέχρι την τελευταία στιγμή στην αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank, καθώς λίγο πριν τις υπογραφές για τη συμμετοχή του στρατηγικού επενδυτή, ο ιδρυτικός μέτοχος, το ΤΜΕΔΕ, αποσύρεται και αντικαθίσταται από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.
Εκ βάθρων ανατρέπεται η μετοχική δομή της Attica Bank μετά την ΑΜΚ, καθώς το ΤΜΕΔΕ θα υποστεί νέο dillution καθώς δεν θα συμμετάσχει, ενώ τη θέση και του θα καλύψουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες.
Έτσι, στη νέα μετοχική σύνθεση ο ισχυρότερος μέτοχος θα είναι το ΤΧΣ, μετά η Thrivest και ακολούθως οι τέσσερις συστημικές που θα ελέγχουν 5% εκάστη, αλλά 20%… συνδυαστικά.
Ειδικότερα, στην αμκ θα συμμετάσχουν
- Το ΤΧΣ
- Οι Μπάκος, Εξάρχου και Καϋμενάκης με 64 εκατ.,
- 34 εκατ. η Thrivest
- 30 εκατ. η Παγκρήτια
- η Τράπεζα Πειραιώς με 10 εκατ.
- η Eurobank με 10 εκατ.
- η Alpha Bank με 10 εκατ.
- η Εθνική Τράπεζα με 10 εκατ.
Εκτός αμκ θα μείνει το ΤΜΕΔΕ, με αποτέλεσμα το ποσοστό του να υποχωρήσει στο 6%.
Στην αύξηση κεφαλαίου θα συμμετάσχει και η Παγκρήτια Τράπεζα, όπως είχε εξ αρχής επισημάνει το Crisis Monitor. ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι θα συμμετάσχουν και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες με το ποσό των 10 εκατ. ευρώ η κάθε μία.
Στη νέα δομή, ακόμα και μετά την επόμενη αμκ, για την ουσιαστική συγχώνευση με την Παγκρήτια, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες δεν θα αποκτήσεις περισσότερο από 25% και το Free Float δεν θα υπερβεί το 25%, ώστε να μην υπάρχει ζήτημα επιθετικής ανατροπής των διοικητικών ισορροπιών.
Ακόμα, όμως, δεν έχει ανακοινωθεί η συμφωνία σύστασης του ΔΣ που θα προκύψει από την αμκ, αν δηλαδή σε αυτό θα ορίσει ένα μέλος η κάθε συστημική τράπεζα καθώς και ποιός θα ορίσει τον πρόεδρο. Αυτό με δεδομένο ότι η Ελένη Βρεττού λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης τόσο από τον στρατηγικό επενδυτή, όσο και από την Τράπεζα της Ελλάδος και το ΤΧΣ, ενώ δεν φαίνεται να εγείρουν και αντιρρήσεις οι νέοι μέτοχοι.
Γιατί φεύγει το ΤΜΕΔΕ
Το ΤΜΕΔΕ αποχωρεί αφού συγκρούστηκε με τη Thrivest, για τους όρους μετεξέλιξης της Attica Bank σε πέμπτο τραπεζικό πόλο. Μείζον ζήτημα για το ΤΜΕΔΕ ήταν η διαχείριση των κόκκινων δανείων, η θέση του προέδρου στο ΔΣ και η τιμή της επόμενης αμκ.
Καταλυτικό ρόλο έπαιξε, όπως και προηγουμένως, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος δημιούργησε δίχτυ ασφαλείας για την αποχώρηση του ΤΜΕΔΕ.
Οι συνθήκες για αποχώρηση του ΤΜΕΔΕ είχαν διαμορφωθεί πριν από την ανακοίνωση της συμφωνίας για την είσοδο της Thrivest. Ωστόσο, ο Γιάννης Στουρνάρας ήθελε να “κλειδώσει” πρώτα τον Εξάρχου, ο οποίος επιχειρούσε να επαναδιαπραγματευτεί πολλές πτυχές της συμφωνίες σε κάθε ευκαιρία. Έτσι, αφού ανακοινώθηκε η συμμετοχή της Thrivest, άνοιξε την πόρτα για αποχώρηση του ΤΜΕΔΕ με την είσοδο των συστημικών τραπεζών.
Οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών, πάντως, είχαν προσεγγιστεί και ενημερωθεί εγκαίρως από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά με συμφωνία να μη διαρρεύσει ώστε να μην προσπαθήσει ο επενδυτής να θέσει όρους.
Τα κόκκινα
Κεντρικό θέμα αποτελεί η διαχείριση NPE’s, με τη διοίκηση της Attica Bank να επαναγοράζει πριν λίγες μέρες δύο τιτλοποιήσεις. Στη συνέχεια, μετά την αμκ, η διοίκηση θα αυξήσει τις προβλέψεις με 300 εκατ. ευρώ από την κεφαλαιακή ενίσχυση των 490 εκατ. γεγονός που θα της επιτρέψει να μειώσει ακόμα περισσότερο τα NPE’s και να βελτιώσει τους δείκτες προβλέψεων.
Η CEO της Attica Bank, Ελένη Βρεττού φαίνεται ότι έχει καταλήξει σε συμφωνία με το fund Fortress και ενδεχομένως και με Bain Capital για τα χαρτοφυλάκια Astir1 και Metexelixis.