Εκτός ελέγχου παραμένουν οι συγκρούσεις σε ολόκληρο το Σουδάν και στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και ισχυρών χωρών για άμεσο τερματισμό. Παράλληλα, στη χώρα έχουν εγκλωβιστεί τουλάχιστον 100 Ευρωπαίοι, μεταξύ των οποίων και 150 Έλληνες.
Πάνω από 1.000 ευρωπαίοι πολίτες και περίπου 150 Έλληνες βρίσκονται στο Σουδάν, που βρίσκεται στο χείλος υγειονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης, σύμφωνα με τον Ανδρέα Κατσανιώτη, Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, που μίλησε στην EΡT.
Γνωστοποίησε πως οι επικεφαλής των μονάδων διαχείρισης κρίσεων της ΕΕ είχαν μια σύσκεψη χθες σχετικά με το πως μπορεί να προχωρήσει η κατάσταση για τους ευρωπαίους πολίτες στο Σουδάν. Οι αρχές ερευνούν πιθανές ασφαλείς διόδους διαφυγής, καθώς το αεροδρόμιο δεν λειτουργεί.
Την ευθύνη του συντονισμού – μίας που εκεί δεν υπάρχουν και διπλωματικές αρχές – έχει η Αίγυπτος και οι διπλωματικές αρχές των χωρών που ενεργοποιούνται έχουν έδρα το Κάιρο.
Οι χώρες της ΕΕ στο σύνολό τους να μπορούν – αν κριθεί απαραίτητο – είτε να προχωρήσουν σε έναν απεγκλωβισμό από το Σουδάν είτε να υπάρξει ένας εφοδιασμός στα μέρη όπου υπάρχουν Ευρωπαίοι πολίτες.
Πρέπει να σημειωθεί ότι με εντολή του Νίκου Δένδια ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία βρίσκεται σε επικοινωνία και συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της ΕΕ, μέσω του συστήματος Προξενικής Συνεργασίας.
Η κατάσταση στο Σουδάν
Ο απολογισμός των θυμάτων αυξάνεται διαρκώς από τις εκρήξεις και την ανταλλαγή πυροβολισμών τόσο στην πρωτεύουσα Χαρτούμ όσο και σε άλλες πόλεις.
Τα Ηνωμένα Έθνη ανεβάζουν τον αριθμό των θυμάτων σε τουλάχιστον 185 και τον αριθμό των τραυματιών σε περισσότερους από 1.800.
Όμως εκφράζονται φόβοι πως τα θύματα μπορεί να είναι πολύ περισσότερα καθώς στους δρόμους του Χαρτούμ κείτονται πολλά πτώματα, τα οποία ουδείς μπορεί να προσεγγίσει λόγω των σφοδρών συγκρούσεων.
Οι όχι και τόσο αδέσποτες επιθέσεις
Ανησυχία στις αρχές σε ΗΠΑ και Ευρώπη έχουν προκαλέσει δύο επιθέσεις σε διπλωματικές αποστολές, οι οποίες αρχικά έμοιαζαν τυχαίες αλλά φαίνεται ότι υποκρύπτουν βαθύτερα κίνητρα και μηνύματα.
Ο Ιρλανδός πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Άινταν Ο’ Χάρα δέχθηκε επίθεση μέσα στο σπίτι του στην πρωτεύουσα. Λίγο αργότερα έγινε γνωστό πως ο διπλωμάτης δεν τραυματίστηκε σοβαρά.
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ διατύπωσε μέσω twitter την έντονη αντίδρασή του σημειώνοντας πως η ασφάλεια των διπλωματικών αποστολών αποτελεί πρωταρχική ευθύνη των σουδανικών αρχών.
Επίσης, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ανακοίνωσε πως την Δευτέρα πυρά δέχθηκε και μια αμερικανική διπλωματική αυτοκινητοπομπή. Τα μέλη της αποστολής είναι ασφαλή, είπε, αλλά καταδίκασε την πράξη ως ανεύθυνη.
Οι επιθέσεις αυτές στέλνουν σαφές μήνυμα σε Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες από τους στρατηγούς, οι οποίοι επιχειρούν έτσι να μιλήσουν σε υψηλό επίπεδο. Τα όσα ειπώθηκαν στις συνομιλίες που είχε ο Άντονι Μπλίνκεν δύσκολα θα γίνουν γνωστά…