Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου διεθνώς, χωρίς όμως εξάρσεις, με ώθηση από τα στοιχεία για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας.
Μικρά κέρδη αλλά υπερβαίνοντας κρίσιμα σημεία, σημειώνουν οι τιμές του πετρελαίου σε Σικάγο και Λονδίνο, με το WTI να κινείται υψηλότερα από το φράγμα των 81 δολαρίων και το Brent πάνω από τα 85. Η ανοδική κίνηση στηρίζεται στα καλύτερα των προβλέψεων στοιχεία για την πορεία της κινεζικής οικονομίας.
Τα futures του WTI κινούνται ανοδικά, πάνω από τα 81 δολάρια το βαρέλι την Τρίτη, ενώ του Brent υπερβαίνουν τα 85,1 δολάρια.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ανακοίνωσε πρόσφατα ότι αναμένει η Κίνα να απορροφά το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης της ζήτησης πετρελαίου το 2023. Ο ΔΟΕ προειδοποίησε επίσης στην ίδια έκθεση ότι μια αιφνιδιαστική μείωση της παραγωγής από τους OPEC+ θα σφίξει την αγορά περισσότερο από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί και θα οδηγήσει τις τιμές του πετρελαίου υψηλότερες.
Οι προοπτικές και οι ανησυχίες
Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές συνέχισαν να ανησυχούν για την προοπτική ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα αυξήσουν περαιτέρω τα επιτόκια για να χαλιναγωγήσουν τον πληθωρισμό, υπονομεύοντας τις προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση πετρελαίου παγκοσμίως. Οι προσδοκίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει ξανά τα επιτόκια τον επόμενο μήνα ανέβασαν επίσης το δολάριο σε βάρος των εμπορευμάτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων κινδύνου.
Το ΔΝΤ, πάντως, στην έκθεσή του World Economic Outlook αναθεώρησε επί τα χείρω τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ σύμφωνα με ένα ιδιαίτερα πιθανό σενάριο η ανάπτυξη θα μπορούσε να κινηθεί στα επίπεδα του 2% ή και χαμηλότερα, σηματοδοτώντας στην ουσία παγκόσμια ύφεση. Το ΔΝΤ προβλέπει παρατεταμένη περίοδο χαμηλής ανάπτυξης και υψηλού πληθωρισμού, κάτι που ερμηνεύεται ως στασιμοπληθωρισμός.