Σφοδρές συγκρούσεις έχουν αναφερθεί σε όλο το Σουδάν καθώς οι μάχες μεταξύ αντίπαλων ένοπλων φατριών συνεχίζουν να επεκτείνονται. Οι άμαχοι έχουν κλειστεί στα σπίτια τους, ενώ αδέσποτες ρουκέτες χτυπούν και κατοικίες στον αστικό ιστό.
Επισήμως 97 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και πάνω από 1000 είναι οι τραυματίες. Μάχες διεξάγονται σε παρά πολλές πόλεις του Σουδάν και για πρώτη φορά στην πρωτεύουσα, το Χαρτούμ.
Στη χώρα και ειδικότερα στο Χαρτούμ βρίσκονται και Έλληνες, Επίσημα στοιχεία υπάρχουν μόνο για 15 άτομα που έχουν εγκλωβιστεί στη Μητρόπολη στο Χαρτούμ μαζί με τον Μητροπολίτη Σάββα. Δύο Έλληνες έχουν τραυματιστεί αλλά όχι σοβαρά. Προφανώς στη χώρα και στην πρωτεύουσα υπάρχουν και άλλοι Έλληνες αλλά δεν έχει καταστεί εφικτή η επικοινωνία μαζί τους.
Ο διεθνής παράγοντας επιχειρεί πολυεπίπεδη παρέμβαση, μέσω Αιγύπτου, της Αφρικανικής Ένωσης, των ΗΠΑ και της ΕΕ. Ωστόσο, σε αυτή τη φάση δεν φαίνεται να υπάρχουν περιθώρια αποκατάστασης της τάξης.
Η αιτία της σύγκρουσης
Το Σουδάν διοικείται από στρατηγούς μετά το πραξικόπημα που ανέτρεψε τον μακροχρόνιο αυταρχικό πρόεδρο, Ομάρ αλ Μπασίρ, το 2019.
Μείζον θέμα της αντιπαράθεσης μεταξύ δύο ισχυρών στρατηγών των ενόπλων δυνάμεων του Σουδάν είναι η μετάβαση της χώρας στη Δημοκρατία. Μετά την ειρηνική επανάσταση, ο στρατός επιχείρησε με πραξικόπημα να εμποδίσει την δημοκρατική πορεία. Ακολούθησαν διαβουλεύσεις και διαμορφώθηκε οδικός χάρτης για την σταδιακή μετάβαση. Τώρα, η συμφωνία αυτή έχει καταρρεύσει και οι στρατηγοί επιχειρούν να ελέγξουν τις εξελίξεις.
Κεντρικό θέμα επίσης είναι η σύμπτυξη-ενσωμάτωση των RSF στον στρατό και η μετέπειτα ηγεμονία των ενιαίων ενόπλων δυνάμεων. Οι δύο στρατηγοί επιχειρούν να ελέγξουν τον στρατό και να ποδηγετήσουν το πολιτικό προσωπικό.
Η κατάσταση
Η βία μεταξύ του στρατού και μιας παραστρατιωτικής ομάδας που ονομάζεται Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας στην τρίτη ημέρα.
Σχεδόν 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με το συνδικάτο των γιατρών, ενώ εκτιμήσεις τοποθετούν τον αριθμό των τραυματιών σε 1.100.
Και οι δύο πλευρές ισχυρίστηκαν ότι ελέγχουν βασικές τοποθεσίες και υποδομές στην πρωτεύουσα Χαρτούμ.
Την Κυριακή, υπήρξε προσωρινή κατάπαυση του πυρός για να επιτρέψουν την διακομιδή των τραυματιών, αν και δεν ήταν σαφές πόσο αυστηρά τηρήθηκε.
Οι γιατροί προειδοποίησαν ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία στο Χαρτούμ είναι εξαιρετικά δύσκολη και ότι οι μάχες εμπόδιζαν τόσο το προσωπικό όσο και τις ιατρικές προμήθειες να φτάσουν στους τραυματίες.
Οι μάχες αποτελούν μέρος ενός φαύλου αγώνα εξουσίας εντός της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας, που έχει κλιμακωθεί σε βία μεταξύ αντίπαλων φατριών.
Μάχες για τις υποδομές
Την Κυριακή και τα ξημερώματα της Δευτέρας, οι RSF ισχυρίστηκαν ότι κατέλαβαν τοποθεσίες στην πρωτεύουσα Χαρτούμ. όπως το προεδρικό μέγαρο και τη γειτονική πόλη Omdurman, καθώς και στη δυτική περιοχή του Νταρφούρ και το αεροδρόμιο Merowe στα βόρεια της χώρας.
Ωστόσο, ορισμένες αναφορές έδειξαν ότι ο στρατός είχε ανακτήσει τον έλεγχο του αεροδρομίου, με τον στρατό να λέει ότι είχαν να κάνουν με «μικρούς θύλακες ανταρτών».
Ο στρατός είχε προηγουμένως διαψεύσει ότι οι RSF είχαν καταλάβει βασικές τοποθεσίες στην πρωτεύουσα και μάρτυρες στη χώρα είπαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι ο στρατός φαινόταν να κερδίζει αφού ανατίναξε τις βάσεις των RSF με αεροπορικές επιδρομές.
Σημείο τριβής η σύμπτυξη και ο έλεγχος των ενόπλων δυνάμεων
Οι μάχες διεξάγονται μεταξύ στρατιωτικών μονάδων πιστών στον de facto ηγέτη, στρατηγού Abdel Fattah al-Burhan, και της RSF, μιας διαβόητης παραστρατιωτικής δύναμης που διοικείται από τον υποαρχηγό του Σουδάν, Mohamed Hamdan Dagalo, περισσότερο γνωστό ως Hemedti.
Τα σημαντικότερα σημεία συγκρούσεων είναι τα σχέδια για την ενσωμάτωση των 100.000 RSF στον στρατό και για το ποιος θα ηγηθεί στη συνέχεια της νέας δύναμης.
Διεθνείς παρεμβάσεις
Κορυφαία αραβικά κράτη και οι ΗΠΑ έχουν επίσης προτρέψει για επανέναρξη των συνομιλιών με στόχο την αποκατάσταση μιας πολιτικής κυβέρνησης, ενώ η Αφρικανική Ένωση ανακοίνωσε ότι στέλνει τον κορυφαίο διπλωμάτη της, Μούσα Φακί Μαχαμάτ, για να προσπαθήσει να διαπραγματευτεί μια κατάπαυση του πυρός.
Η Αίγυπτος και το Νότιο Σουδάν προσφέρθηκαν επίσης να μεσολαβήσουν μεταξύ των αντιμαχόμενων φατριών, σύμφωνα με ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας.
Ο Μητροπολίτης και 15 Έλληνες εγκλωβισμένοι στη Μητρόπολη του Σουδάν
Η κρατική τηλεόραση του Σουδάν φέρεται να έχει σταματήσει τις μεταδόσεις,
αλλά δεν ήταν αμέσως σαφές τι προκάλεσε το διάλειμμα στον προγραμματισμό.
Ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν επιβεβαίωσε στην ΕΡΤ πως μαζί του στη Μητρόπολη του Χαρτούμ είναι εγκλωβισμένοι άλλοι 15 Έλληνες.
«Κινδυνεύεις ακόμη και να ανοίξεις την πόρτα», δήλωσε στο απογευματινό δελτίο του ΕΡΤ News ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββας, ο οποίος βρίσκεται για δεύτερη συνεχόμενη μέρα εγκλωβισμένος στη Μητρόπολη του Χαρτούμ με 15 άτομα τα οποία είχαν πάει το πρωί του Μ. Σαββάτου για τη Θεία Λειτουργία.
Τα άτομα που βρίσκονται εντός του κτιρίου είναι όλων των ηλικιών, Έλληνες ορθόδοξοι, Σουδανοί, Αιθίοπες καθώς και μια Ρωσίδα με το παιδί της, αναφέρει ο κ. Σάββας ενημερώνοντας ότι εντός της Μητρόπολης υπάρχουν τα βασικά είδη για να περάσουν κάποιες μέρες, αλλά ότι το ρεύμα και το νερό είναι κομμένα, όπως σε όλο το Σουδάν.
Ο κ. Σάββας είπε όλοι οι Έλληνες που ζουν στην περιοχή είναι καλά στην υγεία τους. Υπήρξε ένα περιστατικό όπου μια ρουκέτα χτύπησε το σπίτι ενός ζευγαριού, χωρίς όμως να υπάρξει τραυματισμός.
Απαντώντας σε ερώτηση για την πορεία υγείας των 2 Ελλήνων τραυματιών, ο κ. Σάββας είπε ότι η κατάσταση της υγείας τους είναι σταθερή και ότι δεν εμπνέει καμία ανησυχία, αλλά ότι οι γιατροί περιμένουν πότε θα μπορέσουν να έχουν στα χέρια τους τα απαραίτητα υλικά για να κάνουν το χειρουργείο, καθώς τα καταστήματα που προμηθεύουν τα νοσοκομεία είναι κλειστά λόγω της έκρυθμης κατάστασης.