Αύξηση θανάτων στη Μεσόγειο αναδεικνύουν τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης για το 2022, τάση που θα μπορούσε να πει κανείς ότι ήταν αναμενόμενη λόγω της ενίσχυσης των ροών, ωστόσο είναι δυσανάλογα μεγαλύτερη αυτών, γεγονός που αποδίδεται στην αποδυνάμωση των ΜΚΟ μετά από ανηλεές κυνηγητό από χώρες η Ελλάδα και η Ιταλία.
Η Μεσόγειος είναι το πιο πέρασμα για τους μετανάστες παγκοσμίως. Ενώ ο αριθμός των μεταναστών που διασχίζουν τη Μεσόγειο Θάλασσα είναι χαμηλότερος τώρα από ό,τι στο απόγειο του συριακού εμφυλίου πολέμου το 2015 και το 2016, περισσότεροι άνθρωποι επιχειρούν για άλλη μια φορά το επικίνδυνο ταξίδι και περισσότεροι μετανάστες χάνουν τη ζωή τους με αυτόν τον τρόπο.
Πιο πρόσφατα, τα δύο τρίτα των μεταναστών που διασχίζουν τη Μεσόγειο χρησιμοποίησαν την κεντρική οδό προς την Ιταλία που χρησιμοποιείται κυρίως από αφρικανικές χώρες. Ο αριθμός των νεκρών που είναι αποτέλεσμα ναυαγίων ανήλθε σε περισσότερους από 2.400 το 2022.
Αυτός είναι περίπου το ένα τρίτο όλων των θανάτων μεταναστών που καταγράφονται από τον ιστότοπο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης για τους Αγνοούμενους Μετανάστες. Πάνω από το 27% των θανάτων μεταναστών συμβαίνουν τώρα στην Ασία, όπου δύο ακόμη θαλάσσιοι δρόμοι χρησιμοποιούνται από τους μετανάστες Ροχίνγκια και Μπαγκλαντές, ενώ επικίνδυνες μεταναστεύσεις πραγματοποιούνται επίσης από τη ξηρά στο δυτικό τμήμα της ηπείρου, για παράδειγμα γύρω από το Ιράν. Επιπλέον 20% των θανάτων συνέβη στην Αμερική – κυρίως στην Κεντρική και Βόρεια Αμερική.
Μεταξύ 2014 και 2016, οι θάνατοι στη διαδρομή της Μεσογείου αποτελούσαν περισσότερο από το 60% των παγκόσμιων θανάτων μεταναστών.
Περισσότεροι από 500 μετανάστες έχουν ήδη πεθάνει στη Μεσόγειο φέτος, γεγονός που δείχνει ότι η εξαντλητική τάση συνεχίζεται. Ο ΟΗΕ επέκρινε τις καθυστερήσεις που προκαλούνται επειδή οι κυβερνήσεις έχουν αναλάβει τις επιχειρήσεις διάσωσης, ενώ ταυτόχρονα μπλοκάρουν τις επιχειρήσεις διάσωσης από πλοία ΜΚΟ. Συνδυαστικά, οι πρακτικές αυτές επιδεινώνουν την ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή.