Νέο κύκλο παρασκηνιακών διεργασιών προκάλεσε η τελευταία αποστασιοποίηση του Νίκου Δένδια από τις εγχώριες μικροπολιτικές εξελίξεις, με το Μαξίμου να διαρρέει ακόμα και εκδοχές σύνθεσης μελλοντικών κυβερνήσεων αποκλείοντας τον υπουργό Εξωτερικών -και τον Τάκη Θεοδωρικάκο- από την επόμενη ημέρα, για διαφορετικούς λόγους.
Διαρροές για αποκλεισμό του Νίκου Δένδια τροφοδοτεί από χθες το Μαξίμου, με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών σε Ίμβρο και Τένεδο και το επίσημο δείπνο του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται από καιρό σε ρήξη με τον προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας….
Τα σενάρια για αποκλεισμό του Νίκου Δένδια από το υπουργείο Εξωτερικών έχουν κυκλοφορήσει ξανά στο παρελθόν, ενώ άλλες πληροφορίες θέλουν τον ίδιο να ζητά να παραμείνει εκτός κυβέρνησης, χωρίς ωστόσο να υπάρχου ενδείξεις για άλλες επιδιώξεις του. Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι Μητσοτάκης και Δένδιας έχουν συμφωνήσει να προταθεί για πρόεδρος της Βουλής. Κάτι τέτοιο βέβαια, έχει τα δικά του ρίσκα, καθώς ο πρόεδρος της Βουλής στις πρώτες κάλπες μπορεί να μην είναι και μετά τις δεύτερες ή τις τρίτες ενδεχομένως…
Βέβαια, τα σενάρια αυτά, περιλαμβάνουν και τον Τάκη Θεοδωρικάκο, με αντικαταστάτη στο ΥΠΕΞ τον Γιώργο Γεραπετρίτη και στο ΠΡΟ.ΠΟ τη Νίκη Κεραμέως.
Ωστόσο, πέρα από το πρόωρο και μάλλον υπερφιλόδοξο χαρακτήρα των σεναρίων, ο ρεβανσισμός σε προεκλογική περίοδο δημιουργεί χάσματα που υπονομεύουν τη δυναμική του ίδιου του κόμματος. Αυτό που κατάλαβε νωρίς ο Αλέξης Τσίπρας και αναγκάστηκε να βρει συμββαστική φόρμουλα με τον Παύλο Πολάκη.
Βέβαια, καταλύτης για τέτοιες κυβερνητικές ανακατατάξεις, εκτός από τις κάλπες, είναι και το ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον. ο διεθνής παράγοντας, η επαναπροσέγγιση με την Τουρκία και οι προσβάσεις στην Ευρώπη, παίζουν πάντα ρόλο. Ενδεχόμενη αντικατάσταση του υπουργού Εξωτερικών θα μπορούσε να στείλει ετερόκλητα ή δυσνόητα μηνύματα, προκαλώντας υπαναχώρηση πλευρών και απώλεια δυναμικής. Το ζήτημα είναι αν αυτό θα είναι κυβερνητική επιλογή η παράπλευρη συνέπεια.