Στην κυβέρνηση Μπάιντεν έπρεπε να επιλέξουν αν θα ταπεινωθούν ή αν χάσουν κάθε αξιοπιστία. Τελικά, διάλεξαν το πρώτο, αλλά δεν απέφυγαν το δεύτερο: Η σύλληψη ενός 21χρονου για τα Pentagon Leaks, πιστοποιεί ότι το σύστημα διαχείρισης πληροφοριών στις ΗΠΑ δεν είναι απλά ανασφαλές αλλά… διάτρητο.
Αν τελικά πρόκειται για ουσιαστική διαρροή αληθινών εγγράφων και όχι για ένα ακόμη παιχνίδι αντιπληροφόρησης ή για συγκεκριμένη στρατηγική απεμπλοκής, η σύλληψη του 21χρονου “τεχνίτη συστημάτων μεταφορών στον κυβερνοχώρο” είναι μάλλον… ντροπιαστική. Το ρεζίλι όμως δεν σταματάει εκεί: Τα ερωτήματα που συνδέονται με τη δυνατότητα του συγκεκριμένου χαμηλόβαθμου τεχνικού να έχει πρόσβαση σε διαβαθμισμένες πληροφορίες θα στοιχειώσουν τόσο την κυβέρνηση Μπάιντεν, όσο και όλες τις διευθύνσεις άμυνας, πληροφοριών και ασφαλείας.
Βέβαια, αυτοί που θα τραβήξουν το μεγαλύτερο κουπί δεν είναι άλλοι παρά το State Department, το οποίο θα κληθεί να απαντήσει για όλα αυτά σε συμμάχους και εταίρους. Δεν θα ερωτηθεί όμως μόνο για τα πως και τα γιατί αλλά και για το πως σκοπεύει η Ουάσιγκτον να επανορθώσει για την απώλεια εμπιστοσύνης που καταγράφηκε. Κι’ αυτό είναι το καλό σενάριο, γιατί είναι σίγουρο πως πολλοί εταίροι των ΗΠΑ έχουν ήδη στήσει διαπραγματευτικά τραπέζια ζητώντας ανταλλάγματα, ενώ ταυτόχρονα μιλάνε με άλλους παίχτες επιζητώντας να ισχυροποιήσουν τη διαπραγματευτική τους θέση. Όσοι εκτέθηκαν δεν ενδιαφέρονται για την απόδοση Δικαιοσύνης εντός των ΗΠΑ, αλλά τη δική τους αποκατάσταση… Κι αυτό θα το πληρώσει ακριβά ο Μπάιντεν.
Η σύλληψη του 21χρονου
Το FBI συνέλαβε τον Jack Teixeira, του Dighton, Μασαχουσέτη, την Πέμπτη, με την υπόσχεση για μια γρήγορη δικαστική απόφαση την Παρασκευή. Ο Γενικός Εισαγγελέας Merrick Garland είπε ότι κρατείται σε σχέση με την «μη εξουσιοδοτημένη αφαίρεση, διατήρηση και μετάδοση διαβαθμισμένων πληροφοριών εθνικής άμυνας».
Σε επίπεδο εργασιακής διαβάθμισης, ο Teixeira ήταν αρκετά χαμηλά. Μια περιγραφή θέσης εργασίας της Πολεμικής Αεροπορίας λέει ότι εργαζόμενοι σαν αυτόν «διατηρούν τα συστήματα επικοινωνίας μας σε λειτουργία και διαδραματίζουν αναπόσπαστο ρόλο στη συνεχιζόμενη επιτυχία μας». Εντάχθηκε στην Εθνοφρουρά της Αεροπορίας το 2019, σύμφωνα με το υπηρεσιακό του ιστορικό.
Αυτό θα εγείρει το αναπόφευκτο ερώτημα: Εάν ένας χαμηλόβαθμος υπάλληλος του υπουργείου Άμυνας έχει πρόσβαση σε τέτοιες ευαίσθητες πληροφορίες, ποιος δεν έχει;
Δεν το ‘σωσε ο Μπάιντεν
Ενώ ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σοβαρότητα της διαρροής, εμπειρογνώμονες και πρώην αξιωματούχοι είπαν ότι επρόκειτο για μια ενδελεχή έκθεση που καταγράφει και επισημαίνει όχι μόνο τις ενημερωμένες εκτιμήσεις για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά παράλληλα σκιαγραφεί και παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ συλλέγουν πληροφορίες διεθνώς.
Ανεξάρτητα από το κίνητρο, αυτό που αποκαλύπτεται είναι μια τεράστια τρύπα ασφαλείας, καθώς αποκαλύφθηκε ότι τεράστιος αριθμός ανθρώπων που δύσκολα μπορεί να ελεγχθεί, έχουν πρόσβαση σε άκρως απόρρητες πληροφορίες. Από τον Οκτώβριο του 2019, σχεδόν τρία εκατομμύρια άνθρωποι είχαν άδεια πρόσβασης σε απόρρητα έγγραφα, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Αντικατασκοπείας και Ασφάλειας.
Αυτή η υπερβολική κοινή χρήση έχει τις ρίζες της στις προσπάθειες επέκτασης της ανταλλαγής πληροφοριών μετά την 11η Σεπτεμβρίου.
Η ιδέα ήταν ότι μια ευρύτερη διάδοση πληροφοριών θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποτροπή μιας άλλης επίθεσης στο έδαφος των ΗΠΑ.
Επικίνδυνες σιωπές
Όπως επισήμανε εξ αρχής το Crisis Monitor, μέχρι τώρα, η δημόσια ανταπόκριση από άλλες χώρες ήταν σχετικά σιωπηλή, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να έχουν εμπλακεί σε τέτοιες διαρροές μετά από παλαιότερες μη εξουσιοδοτημένες αποκαλύψεις, όπως αυτή που πραγματοποίησε ο Έντουαρντ Σνόουντεν το 2013, ότι οι ΗΠΑ κατασκόπευαν ορισμένους από τους στενότερους συμμάχους τους.
Η κοινότητα των πληροφοριών «θα εργαστεί για να καθησυχάσει τους εταίρους ότι οι πληροφορίες τους προστατεύονται», δήλωσε η Έμιλι Χάρντινγκ, αναπληρώτρια διευθύντρια του Προγράμματος Διεθνούς Ασφάλειας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών και πρώην αναλύτρια της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.
Η ίδια σημείωσε ότι «οι μακροχρόνιες συνεργασίες πληροφοριών των ΗΠΑ είναι ανθεκτικές και έχουν αντέξει πολύ χειρότερα».
Η δήλωση αυτή όμως είναι περισσότερο wishfull thinkng, παρά καταγραφή της πραγματικότητας. Οι εταίροι των ΗΠΑ ξέρουν να διαπραγματεύονται και καθώς η Κίνα επιχειρεί να διευρύνει το γεωπολιτικό και γεωοικονομικό της αποτύπωμα, πολλά μπορούν να αλλάξουν.