Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, ο αριθμός των παράτυπων αφίξεων μεταναστών μέσω των οδών μετανάστευσης της Μεσογείου αυξήθηκε και πάλι αφού έφτασε σε χαμηλό σημείο το 2020. Σχεδόν 145.000 μετανάστες που ταξίδευαν με βάρκες στη Μεσόγειο έφτασαν στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία πέρυσι.
Ο αριθμός αυτός είχε φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο των περίπου 68.000 καταγεγραμμένων αφίξεων τον πρώτο χρόνο της πανδημίας του κορονοϊού. Το 2016, το πρώτο έτος που καταγράφηκε με τον ΔΟΜ, οι παράνομες διελεύσεις έφτασαν τις 363.000 – επίπεδο που θεωρείται πολύ κατώτερο από τις πραγματικές ροές.
Ο υψηλός αριθμός διελεύσεων το 2016 ήταν αποτέλεσμα ενός συνδυασμού πολλών μεταναστών από αφρικανικές χώρες που χρησιμοποιούσαν τη διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου προς την Ιταλία και πολλών ανθρώπων που διέφυγαν από τον συριακό εμφύλιο επιχειρώντας να περάσουν από την Ανατολική Οδό προς την Ελλάδα ταυτόχρονα. Τα πιο πρόσφατα χρόνια. Η εστίαση ήταν στην κεντρική διάβαση προς την Ιταλία και επίσης προς τη Μάλτα.
Ενώ το θέμα επιστρέφει σιγά σιγά στις πρωτοσέλιδες ειδήσεις, ορισμένες ανθρωπιστικές αποστολές που αποστέλλουν σωστικά σκάφη έχουν δεχθεί παρενόχληση από τις αρχές, με αποτέλεσμα να καταγγέλλουν ότι δεν μπορούν να επιτελέσουν το έργο τους. Τα τελευταία χρόνια, παρά τη μείωση στον αριθμό των αφήξεων, το θέμα της παράνομης μετανάστευσης και των ΜΚΟ που συμβάλλουν στον εντοπισμό και τη διάσωση μεταναστών έχει πολιτικοποιηθεί. Τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία δεξιές και ακροδεξιές κυβερνήσεις έλαβανα σκληρά μέτρα κατά των ΜΚΟ διώκοντας με κάθε τρόπο τα μέλη τους.
Δύο υποθέσεις που έτυχαν μεγάλης προσοχής από τα μέσα ενημέρωσης το 2018 και το 2019 ήταν αυτές του Claus-Peter Reisch της γερμανικής ΜΚΟ Mission Lifeline, ο οποίος καταδικάστηκε σε δικαστήριο της Μάλτας να πληρώσει 10.000 ευρώ για ισχυρισμούς ότι το πλοίο δεν ήταν νηολογημένο σωστά (κέρδισε στην έφεση) και της καπετάνιου Carola Rackete της οργάνωσης Sea-Watch με έδρα το Βερολίνο, η οποία συνελήφθη στην Ιταλία για ελλιμενισμό χωρίς άδεια. Η υπόθεση τελικά απορρίφθηκε. Δίωξη κατά μελών ΜΚΟ έκανε και η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση, του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία συνέχισε η ΝΔ, στοχεύοντας τη δράση ΜΚΟ στη Λέσβο και τη Χίο.
You will find more infographics at Statista