if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Χρηματιστήριο: Στον αστερισμό της αναβάθμισης …αλλά με ελλείψεις

Στρατηγική ενίσχυσης του ρόλου και αποτυπώματος του Χρηματιστηρίου της Αθήνας ακολουθεί η διοίκηση Κοντόπουλου,

Ο Γιάννος Κοντόπουλος, CEO της ΕΧΑΕ

Στρατηγική ενίσχυσης του ρόλου και αποτυπώματος του Χρηματιστηρίου της Αθήνας ακολουθεί η διοίκηση Κοντόπουλου, εστιάζοντας στην βελτίωση της προσβασιμότητας της αγοράς και ελκυστικότητας για τα διεθνή funds. Όπως ανέφερε ο ίδιος σε πρόσφατη συνάντηση με δημοσιογράφους, το κλίμα είναι ευνοϊκό παρά την αναταραχή των εκλογών. Το Χ.Α, μάλιστα σημείωσε, έχει track record κερδών στις προεκλογικές περιόδου των τελευταίων 30 ετών, με δύο μόνο εξαιρέσεις.

Σε τροχιά αναβάθμισης της χρηματιστηριακής αγοράς σε “ανεπτυγμένη” με ορίζοντα το 2025 βρίσκεται το Χρηματιστήριο της Αθήνας. Ωστόσο, όπως επισήμανε ο Επιτελικός Διευθυντής της ΕΧΑΕ Νίκος Πορφύρης, η αναβάθμιση συντελείται ουσιαστικά με την απόδοση του status “υπό αναθεώρηση”, καθώς τότε ξεκινάει η προετοιμασία και το χτίσιμο θέσεων από τους ξένους παίχτες.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Καθώς στο Χ.Α αρχίζει πλέον να προεξοφλείται η αναβάθμιση, μετά την ανάκτηση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας, η ΕΧΑΕ θα δώσει έμφαση στην διεύρυνση των εργαλείων που θα διευκολύνουν την εμβάθυνση της αγοράς και τη καλύτερη διαχείριση κινδύνων. Έτσι, έχουν ήδη δημιουργηθεί περισσότερα futures μετοχών στα Παράγωγα, βελτιστοποιείται η “πισίνα” δανεισμού τίτλων και ενισχύεται σταθερά ο τζίρος στον FTSE-25. Εκτός αυτού, σύντομα θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση και νέου δείκτη στα παράγωγα σε συνεργασία με την MSCI, του MSCI Rebased, ο οποίος θα περιλαμβάνει 10 μετοχές και εκεί θα καταγράφεται η προεξοφλητική δραστηριότητα ενόψει αναβαθμίσεων.

Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι η αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου θα οδηγήσει σε αναβάθμιση και των μετοχών που περιλαμβάνονται στους δείκτες MSCI καθώς θα μεταφερθούν από τον Emerging Markets. Ωστόσο, αυτό θα οδηγήσει στη συμπερίληψη λιγότερων εταιριών, πιθανότητα 8 αντί για 10 μετοχές.

Η στρατηγική Κοντόπουλου

Ο CEO της ΕΧΑΕ Γιάννος Κοντόπουλος επισήμανε ότι θεωρεί επιτυχημένα τα έως τώρα αποτελέσματα της νέας στρατηγικής εξωστρέφειας του Χρηματιστηρίου και ότι θα επιμείνει σε αυτή, στοχεύοντας να προσελκύσει νέα κεφάλαια και να προωθήσει τις ελληνικές εταιρίες σε νέα φόρα.

Σε πρώτη φάση αναζητούνται διαχειριστές και κεφάλαια από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, αλλά σε παράλληλα χαρτογραφούνται περιοχές στη Μέση Ανατολή, όπου οι συνθήκες για προσέλκυση κεφαλαίων είναι ευνοϊκές.

Βέβαια, όπως δήλωσε ο ίδιος, πρωτοβουλίες για κινητροδότηση επενδύσεων που είχαν συμφωνηθεί και αναληφθεί από την κυβέρνηση, αρχικά δεν υλοποιήθηκαν βάσει χρονοδιαγράμματος και τώρα έχουν παγώσει λόγω της προεκλογικής περιόδου. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι σχετικές εξαγγελίες για τους αποταμιευτικούς λογαριασμούς και τη μείωση του φόρου επί των συναλλαγών διενεργήθηκαν στην περσινή ΔΕΘ. Ωστόσο, η μελέτη για τη «Στρατηγική Ανάπτυξης της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς» καθυστέρησε. Ο κ. Κοντόπουλος, βέβαια, εκτιμά ότι ανεξαρτήτως από το αποτέλεσμα των εκλογών τα συμφωνηθέντα θα τηρηθούν.

Η αναβάθμιση

Αναφερόμενος στην προοπτική αναβάθμιση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς σε “Ανεπτυγμένη”, ο Γιάννος Κοντόπουλος επισήμανε ότι όλη η προσπάθεια συντείνει σε αυτό το αποτέλεσμα. Ο ίδιος σημείωσε ότι πρόκειται για μεσοπρόθεσμο στόχο καθώς το Χ.Α. ευελπιστεί να ανοίξει η σχετική συζήτηση το Καλοκαίρι του 2024.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Χ.Α., τα κριτήρια που απαιτούν FTSE και MSCI, έχουν είτε καλυφθεί (FTSE) είτε πρόκειται να εκπληρωθούν σύντομα, όπως δήλωσε ο Νίκος Πορφύρης, επιτελικός διευθυντής επιχειρησιακών λειτουργιών. Η δυσκολία όμως, έγκειται στην αντίληψη που έχουν οι συμμετέχοντες για τo αν το Χ.Α. θεωρείται ανεπτυγμένη αγορά.

Επ αυτού, μάλιστα, οι οίκοι συζητούν με τους συμμετέχοντες και λαμβάνουν feedback σε τακτά χρονικά διαστήματα, το οποίο αποτελεί βασικό συστατικό για την έναρξη των διεργασιών.

Ο Νίκος Πορφύρης σημείωσε ότι σε αυτό το επίπεδο γίνεται και πρέπει να γίνει αθόρυβη δουλειά. Σε αυτό το πλαίσιο περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων,

Προαπαιτούμενα, πάντως, για να εισέλθει το Χ.Α. σε watch list αναβάθμισης απoτελούν η ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας για την Ελληνική Δημοκρατία και η άνοδος της σταθμισμένης με το free float κεφαλαιοποίησης. Προς το παρόν, δεν πληρούται κανένα από τα δύο (σ.σ. το free floating market cap υπολειπόταν κατά 6 δισ. ευρώ το όριο στις 31/12/2022).

Ποιοτικά στοιχεία

Παράλληλα, την δυναμική ευνοεί και η συγκυρία, οι εισηγμένες έχουν βελτιώσει εντυπωσιακά τις επιδόσεις τους, συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη αποτύπωση του “ίχνους” στο ραντάρ των διεθνών επενδυτών.

Το 2021 καταγράφηκε ρεκόρ 15ετίας στο σύνολο του κύκλου εργασιών των εισηγμένων και το 2022 σημειώθηκε ρεκόρ χρηματικών διανομών στους μετόχους, παρά το γεγονός ότι οι συστημικές τράπεζες συνεχίζουν να μη διανέμουν μέρισμα. Η απόδοση όσων εταιρειών διένειμαν μέρισμα διαμορφώθηκε σε 5,1%, επίπεδα πολύ υψηλότερα από τις αποδόσεις των αποταμιευτικών λογαριασμών.

Τα κέρδη της περσινής χρήσης ανήλθαν σε 10,54 δισ. ευρώ, που αποτελούν την υψηλότερη επίδοση από το 2007, ενώ το Α’ τρίμηνο της φετινής χρονιάς οι διανομές μερισμάτων ανήλθαν σε 237 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 139% σε σχέση με πέρσι.

Η εικόνα της αγοράς

Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α κατέγραψε άνοδο

ξεπερνώντας σε απόδοση, σε όλες τους προαναφερόμενες περιόδους, τους S&P 500, Stoxx Europe 600, MSCI World, MSCI Dev Europe.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση ενισχύθηκε κατά 10,1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, με αποτέλεσμα στα τέλη του Μαρτίου να διαμορφωθεί στα 73,4 δισ. ευρώ. Τον Μάρτιο, η μηνιαία αποτίμηση ανήλθε σε 77,2 δισ. ευρώ, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2010.

Η μέση αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται τους πρώτους μήνες της φετινής χρονιάς σε 112,5 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο κατά 52,6% σε σχέση με πέρσι.

Φρέσκο… ξένο χρήμα

Κατά το πρώτο τρίμηνο υπήρξαν καθαρές εισροές ξένων κεφαλαίων 260 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 60 εκατ. ευρώ τον πτωτικό Μάρτιο, ενώ οι ενεργές επενδυτικές μερίδες αυξήθηκαν το Α’ τρίμηνο κατά 24,5%. Οι ξένοι κατέχουν το 64% της συνολικής κεφαλαιοποίησης, ενώ διενεργούν σταθερά πάνω από το 50% της συναλλακτικής δραστηριότητας.

Νέος δείκτης MSCI GR Rebased Index

Προκειμένου να ενισχύσει τη ρευστότητα και να υποβοηθήσει τις κινήσεις επενδυτών ενόψει των τακτικών αναθεωρήσεων των δεικτών MSCI, το Χ.Α. ετοιμάζεται να λανσάρει στις 10 Μαΐου future contract επί του νέου δείκτη MSCI GR Rebased Index. Ο εν λόγω δείκτης θα περιλαμβάνει 10 μετοχές εισηγμένων εταιρειών (Alpha, Eurobank, ETE, ΟΤΕ, MOH, Jumbo, ΟΠΑΠ, ΔΕΗΔΕΗ -0,12%, Μυτιληναίος, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή).

Ο νέος δείκτης θα παρουσιαστεί σε Λονδίνο και Παρίσι τέλος Απριλίου και στις 9 Μαΐου στην Αθήνα.

Παράλληλα ετοιμάζεται νέα πλατφόρμα ESG δεδομένων, η οποία θα βελτιώσει τη διαθεσιμότητα, την τυποποίηση και τη συγκρισιμότητα ESG δεδομένων για την εγχώρια κεφαλαιαγορά. Εντός της χρονιάς θα ξεκαθαρίσει το καθεστώς των εταιρειών που βρίσκονται υπό επιτήρηση.

“Ξεσκαρτάρισμα”

Με βάση τον σχεδιασμό, η ομάδα του Γιάννου Καντόπουλου, κινείται επιθετικά στον τομέα της διεθνούς προώθησης τόσο του Χρηματιστηρίου όσο και των εισηγμένων, εστιάζοντας σε πρώτη φάση στις μεγάλες του FTSE-25 και σε δεύτερο χρόνο στη “μεσαία τάση”.

Η διοίκηση Κοντόπουλου, πάντως, άφησε ανοιχτό το ζήτημα επαναξιολόγησης του εύρους και αριθμού των εταιριών που θα συμμετέχουν στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου της Αθήνας. Στην ίδια κατεύθυνση, του “ξεσκαρταρίσματος” ο κ. Κοντόπουλος επανέλαβε ότι θα επιταχύνει τις δράσεις στη λίστα των εταιριών που έχουν τεθεί σε καθεστώς επιτήρησης.

Ταυτόχρονα, η διοικητική ομάδα επιχειρεί με ένα μίγμα ενεργειών προώθησης, με τη διοργάνωση συνεδρίων για τη λειτουργία της αγοράς, την ενημέρωση για τα νέα εργαλεία, την προώθηση εισηγμένων και την διάχυση του οράματος.

Στο μεταξύ, όμως, παρά το άνοιγμα, η πληροφόρηση παραμένει εξαιρετικά περιορισμένη, ελεγχόμενη και η διαφάνεια ζητούμενο. Επίσης, ακόμα σε εμβρυακό επίπεδο βρίσκεται ο σχεδιασμός για τη διεύρυνση του ρόλου του Χ.Α στην ελληνική οικονομία, την προσέλκυση εταιριών από τους κυρίαρχους οικονομικά κλάδους του Τουρισμού και της Αγροτοδιατροφικής βιομηχανίας και οι δράσεις για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης της εγχώριας επενδυτικής και χρηματιστηριακής κοινότητας.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version