Ενώ στο ελληνικό πολιτικό προσκήνιο κυριαρχούν οι εκλογές και τα απορρέοντα θέματα της εγχώριας πολιτικο-κοινωνικής ατζέντας, στο παρασκήνιο οι εξελίξεις στο QatarGate συνεχίζουν να τρέχουν, διαμορφώνοντας ένα νέο σκηνικό, καθώς από τους αρχικούς υπόπτους και συλληφθέντες, σύντομα στη φυλακή παραμένει μόνο η Εύα Καϊλή!
Την Μεγάλη Πέμπτη κρίνεται ένα ακόμη αίτημα αποφυλάκισης της Εύας Καϊλή από τη βελγική Δικαιοσύνη, με τον δικηγόρο της να ζητά υφ’ όρων απόλυση, δηλαδή αντικατάσταση της προσωποκράτησης με κατ’ οίκον περιορισμό, βραχιολάκι και καταγραφή όλων των επικοινωνιών της.
Η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής και τέως αντιπρόεδρος της Κομισιόν που εμπλέκεται στην υπόθεση διαφθοράς με επίκεντρο την προσπάθεια του Κατάρ να επηρεάσει το Ευρωκοινοβούλιο υπέρ του, ώστε να ξεμπλοκάρουν οι διμερείς οικονομικές και πολιτικές σχέσεις. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το οποίο αν και έχει προσδιοριστεί ακόμη εμπλουτίζεται, καθώς οι έρευνες συνεχίζονται, η Εύα Καϊλή μαζί με τον Αντόνιο Παντσέρι και τον σύντροφό της Φρανσέσκο Τζόρτζι διαχειρίζονταν την επιχείρηση δωροδοκίας άλλων ευρωβουλευτών από το Κατάρ.
Τελευταίος προφυλακίστηκε ο Βέλγος Ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα, στις 11 Φεβρουαρίου και αφού αρχικά είχε ανακριθεί και αφεθεί ελεύθερος, Η προφυλάκισή του φαίνεται ότι ήταν αποτέλεσμα της συμφωνίας συνεργασίας με τις βελγικές αρχές που υπέγραψε ο Αντόνιο Παντσέρι, στο πλαίσιο της οποίας ο ίδιος θα αφεθεί ελεύθερος με βραχιολάκι, εντός των επομένων ημερών. Ήδη, ελεύθερος με βραχιολάκι έχει αφεθεί ο σύντροφος της Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι, με τις σχέσεις τους να αναφέρεται ότι έχουν έρθει σε οριστική ρήξη.
Φόβος απαγωγής της Καϊλή
Ενδιαφέρον είχε πάντως η αιτιολογία που πρόβαλε η Εισαγγελία του Βελγίου για να αντιμετωπίσει το αίτημα υφ όρων απόλυσης, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν ισχυρές πιθανότητες απαγωγής της Καϊλή από τις μυστικές υπηρεσίες του Κατάρ. Νομικά, η αιτιολόγηση αυτή αποδίδεται σε απεγνωσμένες προσπάθειες των βελγικών διωκτικών αρχών να πειθαναγκάσουν την Εύα Καϊλή να συνεργαστεί και να ομολογήσει. Η ίδια, από την άλλη πλευρά, επιμένει πως δεν θα ομολογήσει έγκλημα που δεν έχει διαπράξει και ισχυρίζεται ότι ενεπλάκη σε όλη την υπόθεση εξαιτίας του συντρόφου της. Ωστόσο, οι αρχές υποστηρίζουν ότι τόσο η ίδια όσο και ο πατέρας της, που συνελήφθη και αφέθηκε ελεύθερος πιάστηκαν μετακινώντας βαλίτσες με μετρητά και κάνοντας προπαρασκευαστικές διαδικασίες για να διαφύγουν.
Παρ΄ όλα αυτά, η απόφαση του δικαστηρίου -τρεις συνολικά φορές- να μην αφεθεί ελεύθερη η Καϊλή, καταμαρτυρούν ότι οι Δικαστές διαβάζουν ψήγματα ουσίας στις αιτιάσεις της εισαγγελίας. Αρνητικά βαρύνει επίσης, η αλλαγή συνγόρου υπεράσπισης από την Εύα Καϊλή.
Τη Μ. Πέμπτη κρίνεται το αίτημα της Καϊλή
Δεν συμβαίνει το ίδιο, ωστόσο, με την πρώην Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ελληνίδα Ευρωβουλευτή, Εύα Καϊλή, η οποία παραμένει σε καθεστώς προφυλάκισης, όπως και ο επίσης Σοσιαλδημοκράτης συνάδελφός της, Μαρκ Ταραμπέλα.
Υπενθυμίζεται ότι ο Αντόνιο Παντσέρι συμπλήρωσε αισίως τέσσερις μήνες ως προφυλακισμένος από την ημέρα της σύλληψής του στις 9 Δεκεμβρίου, ενώ παράλληλα ομολόγησε την εμπλοκή του στο σκάνδαλο. Για το λόγο αυτό, δε δίστασε να συνάψει μνημόνιο συνεργασίας με τις δικαστικές Αρχές του Βελγίου, προκειμένου να τύχει καλύτερων συνθηκών κράτησης, αλλά και με σκοπό τον μετριασμό της όποιας ποινής τελικά του επιβληθεί. Στο πλαίσιο αυτό, την είδηση της αντικατάστασης της αποφυλάκισης με περιοριστικούς όρους επιβεβαίωσε και ο συνήγορος υπεράσπισης του Αντόνιο Παντσέρι, μιλώντας στο RTBF.
Σημειωτέον ότι τον περασμένο Δεκέμβριο, οπότε και ξέσπασε το σκάνδαλο για τις σχέσεις Ευρωβουλευτών με το Κατάρ, οι ανακριτές είχαν εντοπίσει πάνω από 600.000 ευρώ σε μετρητά στο διαμέρισμα του Παντσέρι, τις Βρυξέλλες. Τελικά, ο πρώην ευρωβουλευτής παραδέχθηκε ότι τα χρήματα ήταν προϊόν διαφθοράς και προέρχονταν από τρεις χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή το Μαρόκο, το Κατάρ και τη Μαυριτανία.
Προηγουμένως και υπό το βάρος των στοιχείων, ο Αντόνιο Παντσέρι υπέγραψε τον Ιανουάριο ένα υπόμνημα μετανοίας, αξιοποιώντας το νομοθετικό εκείνο εργαλείο που του επέτρεπε να διαπραγματευτεί μειωμένη ποινή, σε αντάλλαγμα για την πλήρη και ειλικρινή ενημέρωση για τα εγκλήματα του ιδίου ή και των συνεργών του. Πάντως, παρά το βραχιολάκι, οι ακροάσεις του Παντσέρι αναμένεται να συνεχιστούν, καθώς ο ίδιος άλλωστε θα παραμείνει σταθερά σε καθεστώς ηλεκτρονικής επιτήρησης.
Δύο οι… κρατούμενοι
Ως εκ τούτου, στις βελγικές φυλακές παραμένουν πλέον δύο άτομα, τα ονόματα των οποίων ενεπλάκησαν άμεσα στην πολύκροτη υπόθεση. Πρόκειται για την πρώην Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, η οποία εξακολουθεί να κρατείται στις φυλακές του Χάρεν από την μια, αλλά και τον Βέλγο Σοσιαλδημοκράτη βουλευτή, Μαρκ Ταραμπέλα, ο οποίος είχε μεταφερθεί στις φυλακές Marche-en-Famenne.
Μετά από τις δύο αποτυχημένες προσπάθειες να αποφυλακισθεί, εντός του Απριλίου το προδικαστικό συμβούλιο θα επανεξετάσει εκ νέου το αίτημα της Εύας Καϊλή για αποφυλάκιση, ενώ ο σύντροφός της και στενός βοηθός του Παντσέρι, Φραντσέσκο Τζόρτζι είναι επίσης εκτός φυλακής με ηλεκτρονικό βραχιολάκι, ήδη από τα τέλη Φεβρουαρίου.
Επιπρόσθετα, σε κατ’ οίκον περιορισμό στη Νάπολη βρίσκεται και ο Ιταλός ευρωβουλευτής Αντρέα Κοζολίνο, καθώς αναμένεται δικαστική απόφαση για την παράδοσή του ή μη στις βελγικές αρχές.