Αλλαγή στάσης απέναντι στην Κίνα και τις ΗΠΑ σηματοδοτούν οι τελευταίες δηλώσεις του Γάλλου προέδρου, Εμάνουελ Μακρόν, καθώς επανέρχεται τώρα στο δόγμα της στρατηγικής αυτονομίας, που είχε εγκαταλειφθεί από το 2020, ενώ η τάση προσκόλλησης στις ΗΠΑ εντάθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Νέο στίγμα εκπέμπει ο Γάλλος πρόεδρος Εμάνουελ μακρόν, μετά την επιστροφή του από την Κίνα, όπου μαζί με την πρόεδρο της Κομισιόν συναντήθηκαν με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Ζινπίνγκ. Η επαναφορά του δόγματος της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ από τον Γάλλο πρόεδρο τη στιγμή που η Γερμανία επιζητά ακόμη εσωτερικές συναινέσεις και αδυνατεί να παίξει τον συστημικό της ρόλο στην ‘Ενωση, σηματοδοτεί προσπάθεια αναπροσαρμογής της στάσης της Ένωσης και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες.
Στην πραγματικότητα οι δηλώσεις Μακρόν συνιστούν ολική επαναφορά, καθώς η ΕΕ σήκωνε τοίχους, όχι μόνο στον κινεζικό οικονομικό ιμπεριαλισμό αλλά και στις συνολικές οικονομικές σχέσεις με την Κίνα και τις κινεζικές επενδύσεις. Η τάση αυτή τώρα φαίνεται να αλλάζει. Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο πως θα εκλάβει η Γερμανία τη δυναμική αυτή, αλλά με δεδομένα τα προβλήματα εφοδιασμού από τη Ρωσία, τη στάση των ΗΠΑ και το συρρικνούμενο εμπορικό πλεόνασμα, θεωρείται δύσκολο να αντιδράσει… τουλάχιστον σθεναρά.
Auditor’s note: Οι Αμερικάνοι κάνουν… τουμπεκί
Ακόμα δεν είναι σαφείς ο αντίκτυπος που θα έχουν οι δηλώσεις Μακρόν και η δυναμική που δημιουργούν στις σχέσεις ΕΕ – ΗΠΑ και ΗΠΑ – Κίνας, αλλά σε πρώτη φάση θεωρείται ότι είναι ελεγχόμενος, καθώς δημιουργείται ένα αντίβαρο στην συγκρότηση αντίπαλου πόλου. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι εξελίξεις αυτές συμπίπτουν με την ανακοίνωση της επαναπροσέγγισης Ιράν – Σαουδικής Αραβίας, υπό την αιγίδα της Κίνας και τη νέα δυναμική που αυτή δημιουργεί για τα περιφερειακά πολυμερή σχήματα. όπως το Ρωσία – Ινδία – Ιράν και το Κίνα – Ρωσία.Καθώς το γεωοικονομικό εκτόπισμα της Κίνας διευρύνεται, αντιστοίχως μεγαλώνει το γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό της πλαίσιο. Όπερ σημαίνει ότι το Πεκίνο αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα και οι επιδιώξεις του καθίστανται συστημικά κρίσμες.
Ανοίγουν τα σύνορα για επενδύσεις
Την πόρτα στις ευρωπαϊκές χώρες ώστε να αναζητήσουν προμηθευτές και να ενισχύσουν τις σχέσεις τους την Κίνα ανοίγει με δηλώσεις του ο Γάλλος πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν. Ειδικότερα, ο Εμανουέλ Μακρόν προέτρεψε την Ευρώπη να αναπτύξει περισσότερη στρατηγική αυτονομία ως τρόπο αποφυγής του κινδύνου μετατροπής των χωρών της ΕΕ σε «υποτελείς» σε περίπτωση παγκόσμιας κρίσης, όπως η αντιπαράθεση ΗΠΑ-Κίνας.
«Η στρατηγική αυτονομία πρέπει να είναι η μάχη της Ευρώπης», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος στην επιχειρηματική εφημερίδα Les Echos κατά την επίσκεψη της περασμένης εβδομάδας στην Κίνα.
«Δεν θέλουμε να εξαρτόμαστε από άλλους για κρίσιμα θέματα», είπε ο Μακρόν στη συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, αναφέροντας ζητήματα όπως η ενέργεια, η άμυνα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η τεχνητή νοημοσύνη. Παρόμοια σχόλια δημοσιεύει και το Politico.
Ο Μακρόν προειδοποίησε για αυτό που αποκάλεσε «εξωεδαφικότητα» του δολαρίου ΗΠΑ, που μπορεί να αναγκάσει τις ευρωπαϊκές εταιρίες να εγκαταλείψουν τις συναλλαγές τους με τρίτες χώρες ή να κινδυνεύσουν να παραβιάσουν τις κυρώσεις.
«Εάν οι εντάσεις μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων θερμανθούν… δεν θα έχουμε το χρόνο ούτε τους πόρους να χρηματοδοτήσουμε τη στρατηγική μας αυτονομία και θα γίνουμε υποτελείς», είπε ο Μακρόν στο Politico.
Το εμπόριο ως εργαλείο
Κατά την επίσκεψη του Μακρόν στην Κίνα, όπου βρέθηκε μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προσπάθησε να οριοθετήσει μια διαφορά στις σχέσεις σε σύγκριση με τη σκληρότερη προσέγγιση των ΗΠΑ στο Πεκίνο. Η Ευρώπη επιδιώκει να επιτύχει μια ισορροπία δεσμεύοντας με την Κίνα για το εμπόριο και τις επενδύσεις, ενώ απαιτεί σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της εδαφικής κυριαρχίας για την Ουκρανία, μεταξύ άλλων.
Οι συνεντεύξεις πραγματοποιήθηκαν πριν η Κίνα πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν το Σάββατο σε αντίποινα για την επίσκεψη στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα από τον Ταϊβανέζο πρόεδρο Τσάι Ινγκ-Γουέν. Η Κίνα έχει δεσμευτεί να θέσει την Ταϊβάν υπό τον έλεγχό της κάποια μέρα, με τη βία αν χρειαστεί.
Το Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα του Τσάι ισχυρίζεται ότι η Ταϊβάν είναι ένα ανεξάρτητο έθνος.
«Το ερώτημα που πρέπει να απαντήσουν οι Ευρωπαίοι είναι, είναι προς το συμφέρον μας να επιταχύνουμε [μια κρίση] στην Ταϊβάν; Όχι», είπε ο Μακρόν στο Politico.
«Το χειρότερο θα ήταν να σκεφτούμε ότι εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να γίνουμε οπαδοί σε αυτό το θέμα και να πάρουμε το σύνθημά μας από την ατζέντα των ΗΠΑ και την υπερβολική αντίδραση της Κίνας».