Κλυδωνισμούς στη Δικαιοσύνη και κατ επέκταση και στο πολιτικό σκηνικό προκαλεί η νέα τροπολογία της κυβέρνησης της ΝΔ για την απαγόρευση του ακροδεξιού κόμματος Έλληνες του Ηλία Κασιδιάρη, με τον αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου Χρήστο Τζανερίκο να παραιτείται μετά από μετωπική σύγκρουση με τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη.
Την παραίτησή του από το δικαστικό σώμα ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρόεδρος του Α1 τμήματος Χρήστος Τζανερίκος μετα από σύγκρουση με τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη.
Αν και ο Χρήστος Τζανερίκος βρισκόταν σε τροχιά συνταξιοδότησης με τον Ιούνιο να αποτελεί τον καταληκτικό μήνα, η πρωτοβουλία του να παραιτηθεί μετά τον σάλο που έχει προκληθεί και ενώ βρίσκεται σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, αποτελεί κίνηση υψηλής σημειολογίας.
Ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου που επρόκειτο να προεδρεύσει του Α1 Τμήματος που θα κρίνει τη νομιμότητα συμμετοχής στις εκλογές, όλων των κομμάτων, και του κόμματος «Ελληνες» που έχει ιδρύσει ο Ηλίας Κασιδιάρης, ανακοίνωσε την παραίτηση του. Η αντιπαράθεση πυροδοτήθηκε από την εξωθεσμική συμπεριφορά του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη ο οποίος τοποθετήθηκε δημοσίως επί της απόφασης που θα καλείτο να λάβει το Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου, επιχειρώντας, σύμφωνα με τον επικεφαλής του, να ποδηγετήσει τους δικαστές. Επίσης, ο ανώτατος δικαστής διαφώνησε με την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση και η οποία επιχειρεί να ρυθμίσει -όπως δεν έχει ξαναγίνει- τον τρόπο λειτουργίας αποκλειστικά του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου. Σύμφωνα με την κυβέρνηση η κίνηση αυτή είχε στόχο να ενισχύσει τα εχέγγυα και περιορίσει τη δυνατότητα αμφισβήτησης της απόφασης. Ωστόσο, ο πρόεδρος του τμήματος τη χαρακτήρισε εξωθεσμική παρέμβαση στη λειτουργία του Δικαστηρίου και καταφανή άρση εμπιστοσύνης της κυβέρνησης στο πρόσωπό του.
Πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο με τον αρχικό νόμο όσο και με την τροπολογία είχε διαφωνήσει το μεγαλύτερο μέρος της αντιπολίτευσης. Η αριστερά μάλιστα ζητούσε την ξεκάθαρη συσχέτιση τς απαγόρευσης με την φασιστική, ναζιστική και μισαλόδοξη δράση προσώπων και σχηματισμών, οδό που η κυβέρνηση της ΝΔ, αρνήθηκε να πάρει, επιχειρώντας από τη μια να αφήσει ασαφές το πεδίο της εγκληματικής οργάνωσης και αφετέρου και το προσδιορίσει εξαντλητικά στο επίπεδο της δικαστικής κρίσης.
Auditor’s note: Υποδόριοι κίνδυνοι
Το Crisis Monitor έχει επισημάνει την παράμετρο των επιπλοκών εκτός του άμεσου οπτικού πεδίου, καθώς η λειτουργία της Δικαιοσύνης, ειδικά σε θέμα εκλογών και ποιότητας της Δημοκρατίας, αξιολογείται από την Κομισιόν και λαμβάνεται υπόψη στην εκταμίευση κοινοτικών πόρων.
Οι εξελίξεις αυτές, ανεξαρτήτως της υφής που θα δοθεί από την κυβέρνηση και τα media αφήνουν ότι μόνο λεκέ αλλά και ουλή στο σώμα της Δικαιοσύνης και υπονομεύουν έτι περαιτέρω την ήδη αποδυναμωμένη εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς. Κατ’ επέκταση, ο κίνδυνος πολιτικών αναταραχών εντείνεται. Ιδιαίτερα μάλιστα σε περιοχές όπου στο παρελθόν καταγράφηκε έντονη συσπείρωση της ακροδεξιάς, καθώς εκεί πρόσωπα με βίαιες εξάρσεις και θολά κίνητρα υποθάλπονται από θεσμικούς φορείς όπως η Εκκλησία, ενώ κοινωνία και αστυνομία έχουν επιδείξει ανεξάντλητη ανοχή σε τέτοια φαινόμενα στο παρελθόν.
Αν μάλιστα παραμένουν ενεργοί -ακόμα και αποδυναμωμένοι- πυρήνες ξένων μυστικών υπηρεσιών, τότε το ενδεχόμενο ασύμμετρων απειλών δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Η σύγκρουση
Ειδικότερα, ο Χρήστος Τζανερίκος χαρακτήρισε με δήλωση του την ρύθμιση της κυβέρνησης που ανέθετε στο σύνολο των δικαστών του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου την κρίση για το κόμμα Κασιδιάρη – και τα άλλα κόμματα ως πρωτοφανή παρέμβαση στο έργο του ανάκατου δικαστηρίου, ενώ ανέφερε ότι η εν λόγω ρύθμιση ήταν δηλωτική δυσπιστίας και έλλειψης εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του. Παράλληλα, όμως, κατέδειξε και συγκεκριμένη δήλωση του υπουργού Εσωτερικών ως προσπάθεια ποδηγέτησης της κρίσης των δικαστών.
Η απάντηση στη δήλωση του ήρθε από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη που τόνισε μεταξύ άλλων, ότι η Βουλή νομοθετεί και όχι οι δικαστές, ενώ σκληρή υπήρξε η τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου που κάλεσε τον ανώτατο δικαστικό σε αποχή από το καθήκοντα του και μάλιστα σε χρόνο άμεσο.
Μετά τις εξελίξεις αυτές, την προεδρία του Α1 Τμήματος θα αναλάβει η αρχαιότερη αρεοπαγίτης η κυρία Ευδοξία Κιουπτσίδου η οποία και θα προεδρεύσει της σύνθεσης των δικαστών που θα κρίνουν για τη νομιμότητα της συμμετοχής των κομμάτων στις προσεχείς εκλογές και πρωτίστως για την εκλογική τύχη του κόμματος Κασιδιάρη.
Σημειωτέον, ότι η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου που παρέλαβε την παραίτηση του αντιπροέδρου θα την κρατήσει καθώς υπάρχει από τον νόμο προθεσμία ενός μηνός αν ο παραιτηθείς ανώτατος δικαστικός θελήσει να ανακαλέσει.
Πάντως, στο τέλος Ιουνίου ο Χρήστος Τζανερίκος συνταξιοδοτείται.