Με ένα πόδι και πήλινο πάνω στην άμμο περπατά η Ελλάδα προς τη νέα εποχή των μεγάλων αλλαγών: στα δημογραφικά, στις συντάξεις, στην υγεία, της διαρκούς απειλής από τις φυσικές καταστροφές.
Η Ελλάδα έχει τα μεγαλύτερα ασφαλιστικά κενά στην προστασία των πολιτών από όλες τις χώρες της ΕΕ, τόνισε σε παρέμβαση του ο Διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας στην 117η Ετήσια Γενική Συνέλευση της ΕΑΕΕ. Μεταξύ 1980-2018, μόνο 15% των νοικοκυριών στην Ελλάδα είχαν ασφαλίσει την κατοικία τους έναντι κινδύνων φυσικών καταστροφών. Στην χώρα με τους περισσότερους σεισμούς μόνο το 2% των συνολικών ζημιών από σεισμούς ήταν ασφαλισμένο. Μόνο το 10% για πλημμύρες, ενώ μόλις το 1% των συνολικών ζημιών από πυρκαγιές ήταν ασφαλισμένο.
Και, ενώ οι ασφαλίσεις κατά πυρκαγιάς αποτελούν δέσμευση των δανειοληπτών για δάνεια κατοικίας, το μικρό αυτό ποσοστό δείχνει μεταξύ άλλων την χαμηλή διατηρησιμότητα των ασφαλιστηρίων συμβολαίων αφού αποπληρωθεί το δάνειο. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και στις ασφαλίσεις ζωής.
Μαύρα στοιχεία
Στα μελανά σημεία το γεγονός ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των πέντε κρατών της ΕΕ με τον υψηλότερο φόρο ασφαλίστρων στις ασφαλίσεις φυσικών καταστροφών: Τα 20 ευρώ από ασφάλιστρα ύψους 100 ευρώ αφορούν φόρους ασφαλίστρων.
To δημογραφικό στην Ελλάδα διαρκώς επιδεινώνεται, ωστόσο το σύστημα ασφάλισης παραμένει ίδιο με ελάχιστες αλλαγές στο πρώτο πυλώνα ασφάλισης που δεν επαρκούν. Μόνο το 15% των Ελλήνων έχει ιδιωτικό ασφαλιστήριο υγείας, οι ασφαλίσεις ζωής κινούνται σε κλωστή που είναι έτοιμη να σπάσει ενώ ο δεύτερος πυλώνας ασφάλιση –το κεφαλαιοποιητικό σύστημα τελεί υπό συζητήσεις επί 30 χρόνια. Τα ΤΕΚΑ αποτελούν μία μεταρρύθμιση ανέφερε ο στην ΓΣ ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου ωστόσο αν δεν ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις το πρόβλημα θα βρεθεί στο δρόμο που διανύει η Ελλάδα προς την νέα πραγματικότητα.
Τα ίδια λόγια κάθε χρόνο – φορολογικά κίνητρα και ΣΔΙΤ…
Τις συμπράξεις τύπου ΣΔΙΤ προτείνουν Αλεξάνδρος Σαρρρηγεωρίου και Γιάννης Στουρνάρας στην επίλυση του προβλήματος, προτάσσοντας φορολογικά κίνητρα και υπογραμμίζοντας την Φερεγγυότητα των Ασφαλιστικών σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ.
…στο βάθος η Φερεγγυότητα ΙΙ
Οι ελληνικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις, έναντι συνολικών κεφαλαιακών απαιτήσεων 1,9 δισ. ευρώ που προβλέπεται με βάση το θεσμικό πλαίσιο Solvency II (Φερεγγυότητα ΙΙ), διαθέτουν συνολικά εποπτικά ίδια κεφάλαια 3,8 δισ. ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία της από 30 Σεπτεμβρίου 2022. Διαθέτουν συνολικά 1,9 δισ. ευρώ, ήτοι 2 φορές περισσότερα κεφάλαια από τα αναγκαία για να θεωρούνται φερέγγυες, ενώ επίσης όλες οι ελληνικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις καλύπτουν με επάρκεια την προβλεπόμενη στο θεσμικό πλαίσιο ελάχιστη κεφαλαιακή απαίτηση (MCR) και κεφαλαιακή απαίτηση φερεγγυότητας (SCR).