Αναφορά στην καθιέρωση “μόνιμου περιβάλλοντος συνεργασίας” για το Αιγαίο και τη Μεσόγειο, έκανε σε δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, αναφερόμενος μάλιστα στα ζητήματα που συζητήθηκαν κατά την επίσκεψη του Έλληνα ομολόγου του Νίκου Παναγιωτόπουλου. Η διατύπωση που επέλεξε ο Χ. Ακάρ, όμως, φαίνεται ότι προωθεί την θεσμοθέτηση συγκεκριμένου μηχανισμού μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Νέες διαστάσεις στη δυναμική επαναπροσέγγισης Ελλάδας – Τουρκίας δίνει μεε δηλώσεις του ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, καθώς εκτός από το ζήτημα του 3μηνου μορατόριουμ στο Αιγαίο, θέτει ανοιχτά και την προοπτική δημιουργίας « ενός μονίμου περιβάλλοντος συνεργασίας».
Οι δηλώσεις Ακάρ αποτελούν ένδειξη -αν όχι απόδειξη- ότι καταγράφεται οργασμός επαφών σε όλα τα επίπεδα. Η ανάδειξη του συγκεκριμένου θέματος για τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού, όμως εγείρει ερωτηματικά και χτυπάει καμπανάκια. Το θέμα, μέχρι στιγμής. δεν έχει σχολιάσει η ελληνική κυβέρνηση.
Πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει ήδη θεσμοθετημένος μηχανισμός αποκλιμάκωσης διμερών εντάσεων Ελλάδας – Τουρκίας, στο πλαίσιο του NATO, που εδραιώθηκε μετά την κρίση του 2020. Η ελληνική κυβέρνηση, όμως είχε αντιταχθεί στη δημιουργία του, ερχόμενη σε σύγκρουση ακόμη και με τον γγ του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ. Συνεπώς, δεν είναι σαφές αν ο Ακάρ αναφέρεται στον συγκεκριμένο μηχανισμό, ή σε άλλο. Σε κάθε περίπτωση, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, τέτοια ζητήματα χρίζουν πολιτικής συνεννόησης, καθώς ενδεχόμενη ελλιπής ενημέρωση θα μπορούσε να υπονομεύσει τη θετική δυναμική.
Αν σε αυτά προστεθούν οι πρόσφατες δηλώσεις του εκπροσώπου του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, περί ήδη δημιουργημένου μηχανισμού εξομάλυνσης με την Ελλάδα, τότε καθίσταται σαφές ότι οι διεργασίες έχουν παράξει απτά αποτελέσματα. Τα οποία όμως δεν έχουν γίνει γνωστά επισήμως στην Ελλάδα…
Οι δηλώσεις Ακάρ
Τη σημασία να διατηρηθεί η «θετική και εποικοδομητική» ατμόσφαιρα που διαμορφώθηκε μεταξύ της Άγκυρας και της Αθήνας μετά τους σεισμούς στη νότια Τουρκία, τόνισε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα ομολόγου του, Νίκου Παναγιωτόπουλου, στη σεισμόπληκτη επαρχία Χατάι.
Η Τουρκία και η Ελλάδα πρέπει να λύσουν τα υπάρχοντα προβλήματα εντός του πλαισίου της σχέσης καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου, πρόσθεσε.
«Την προσεχή περίοδο, αναμένουμε συγκεκριμένες θετικές εξελίξεις σε ορισμένα ζητήματα, όπως την παράταση της περιόδου του μορατόριουμ, που προβλέπει αποφυγή ασκήσεων στα διεθνή ύδατα και τον εναέριο χώρο του Αιγαίου από τις 15 Ιουνίου μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, όταν κορυφώνεται ο τουρισμός», ανέφερε επίσης ο Ακάρ.
Τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών, ο Τούρκος υπουργός πρόσθεσε: «Είναι ειλικρινής επιθυμία μας το Αιγαίο και η Μεσόγειος να γίνουν πραγματικά μια θάλασσα φιλίας, με την καθιέρωση ενός μονίμου περιβάλλοντος συνεργασίας».