Νέα νομοθετική παρέμβαση με τη μορφή τροπολογίας κατέθεσε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προσπαθώντας να κλείσει “παράθυρα” και “χαραμάδες” για να αποτρέψει την είσοδο του κόμματος “Έλληνες” που ίδρυσε ο Ηλίας Κασιδιάρης στη Βουλή.
Να μπλοκάρει την είσοδο του ακροδεξιού κόμματος Έλληνες του Ηλία Κασιδιάρκη και του ιδίου, ως βουλευτή, στη Βουλή, επιχειρεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με τροπολογία που κατέθεσε επί του προσφάτου νομοθετήματος.
Στην τροπολογία γίνεται ξεκάθαρο πως για τη συμμετοχή κόμματος στις εκλογές, πρέπει η πραγματική του ηγεσία να μην έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη για συγκεκριμένα αδικήματα.
Επίσης, τροποποιείται η σύνθεση του σώματος που εξετάζει και αποφασίζει επί του θέματος της νομιμότητας ή μη των κομμάτων. Έτσι, ενώ την απόφαση λάμβανε πενταμελής επιτροπή από το Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου, πλέον, θα λαμβάνεται από την πλήρη σύνθεση του τμήματος. Με τον τρόπο η κυβέρνηση επιχειρεί να διευρύνει τα εχέγγυα νομιμότητας, ενώ παράλληλα προσπαθεί να περιορίσει εξαντλητικά τη δυνατότητα αμφισβήτησης της απόφασης. Αρχικά, περιορίζονται οι βαθμοί δικαιοδοσίας, καθώς το τμήμα είναι ήδη σε πλήρη σύνθεση και έτσι, μένει μόνο η Ολομέλεια. Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, όμως, θεωρείται ουσιαστικά αδύνατο να αμφισβητήσει και να ανατρέψει απόφαση της ολομέλειας τμήματός της.
Επιπρόσθετα, αναφέρεται ότι η πραγματική ηγεσία, έχει την έννοια ότι πρόσωπο άλλο από εκείνο που κατέχει τυπικά θέση προέδρου, εμφανίζεται να ασκεί τη διοίκηση του κόμματος.
Η κριτική
Η νέα τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή, πάντως, έχει δεχθεί πυρά από την αντιπολίτευση, κυρίως για το πρόχειρο της σύνταξης της αρχικής νομοθετικής παρέμβασης και την προσπάθεια να περιορίσει το πεδίο εφαρμογής της δικαστικής κρίσης. Επίσης, εξ αριστερών δέχεται πυρά γιατί αποφεύγει να περιορίσει τα εγκλήματα σε απορρέοντα από τη φασιστική ιδεολογία.
Ο νόμος, εξ αρχής, θεωρείται ότι έχει προβλήματα συνταγματικόητας, ενώ η διαδικασία της κρίσης και απαγόρευσης θεωρείται ότι μπορούν να ελεγχθούν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στη Χάγη. παρ΄ όλα αυτά, η κρίση του Αρείου Πάγου θεωρείται αμετάκλητη και ακόμα και στην περίπτωση που η Ελλάδα καταδικαστεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και αναγκαστεί να αλλάξει τον νόμο, η εκλογική διαδικασία θα θεωρείται τετελεσμένη και μη αναστρέψιμη.
Οι ελιγμοί Κασιδιάρη
Ο Ηλίας Κασιδιάρης, όντας καταδικασμένος πρωτόδικα παραμένει στη φυλακή, έχοντας όμως καταθέσει έφεση, καθώς αυτή δεν έχει ανασταλτικό χαρακτήρα.
Αντιμετωπίζοντας την πρώτη ακόμη νομοθετική πρωτοβουλία για την απαγόρευση καθόδου του κόμματός του στις εκλογές, επέλεξε τον πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Κανελλόπουλο ως επικεφαλής του κόμματος Έλληνες. Η κίνηση αυτή εξελήφθη ως ελιγμός για να αποφευχθεί η κάθοδος του κόμματος. Παράλληλα, όμως, ο Ηλίας Κασιδιάρης θέλησε να παραμείνει ως υποψήφιος, σηματοδοτώντας έτσι την διατήρηση της ισχύος του και του ουσιαστικού του ρόλου στο κόμμα και την πολιτική σκηνή.