Μήνυμα στη Δύση επιχειρεί να στείλει το Κίεβο, καθώς προσφέρει “τυρί” την πρόθεση διπλωματικής λύσης για την Κριμαία, ζητώντας σε αντάλλαγμα στήριξη για να επανακτήσει εδάφη στη συνοριογραμμή.
Πρόθεση να συζητήσουν διπλωματική – πολιτική επίλυση του ζητήματος της Κριμαίας εκφράζουν οι Ουκρανοί, θέτοντας ως προαπαιτούμενο την ανάκτηση εδαφών στο σημείο και την απώθηση των Ρώσων από τα ενδιάμεσα εδάφη. Αυτό δηλώνει σε συνέντευξή του στους FT ο διευθυντής του γραφείου του Βόλοντμιρ Ζελένσκι. Ωστόσο, η υλοποίηση της πρόθεσης απαιτεί και απτά βήματα, όπως η αλλαγή διατάγματος του Ζελένσκι που μπλοκάρει τις όποιες διαπραγματεύσεις.
H Oυκρανία είναι διατεθειμένη να συζητήσει με τη Ρωσία για το μέλλον της Κριμαίας, εάν οι δυνάμεις της φτάσουν στα σύνορα της χερσονήσου, ανέφερε σε συνέντευξή στους Financial Times, ο αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου, Άντρι Σίμπιχα.
«Εάν καταφέρουμε να επιτύχουμε τους στρατηγικούς μας στόχους στο πεδίο της μάχης και όταν θα βρεθούμε στα διοικητικά σύνορα με την Κριμαία, είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε μια διπλωματική σελίδα για να συζητήσουμε αυτό το θέμα», είπε. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι αυτό «δεν σημαίνει ότι αποκλείουμε την απελευθέρωση της Κριμαίας από τον στρατό μας».
Οι FT – σχολιάζοντας την δήλωση – κάνουν λόγο για την «πιο ρητή εκδήλωση ενδιαφέροντος της Ουκρανίας για διαπραγματεύσεις» από τότε που διακόπηκαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες πέρυσι τον Απρίλιο.
«Οι δηλώσεις του Σίμπιχα μπορεί να προσφέρουν ανακούφιση στους δυτικούς αξιωματούχους που δυσπιστούν σχετικά με την ικανότητα της Ουκρανίας να ανακτήσει τη χερσόνησο, ενώ παράλληλα ανησυχούν ότι οποιαδήποτε απόπειρα να την ανακαταλάβει στρατιωτικά θα μπορούσε να οδηγήσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν να κλιμακώσει τον πόλεμό του, πιθανώς με πυρηνικά όπλα», συνεχίζουν.
Η σημειολογία
Ωστόσο, μια πιο προσεκτική ανάγνωση της δήλωσης, στο πλαίσιο της συγκυρίας, ήτοι τη στιγμή που ο Ζελένσκι ζητά ενισχύσεις τόσο στο έδαφος όσο και με αεροπλάνα από τη Δύση, η τοποθέτηση αυτή, μοιάζει να επιχειρεί να δώσει… διέξοδο. Παράλληλα, συμπίπτει με την επίσκεψη του Εμάνουελ Μακρόν στην Κίνα και την έκκλησή του στον Σι Ζινπίνγξ να εκλογικεύσει τη Ρωσία.
Μέχρι τώρα, η Ουκρανία είχε ως πάγια και αμετάκλητη θέση την πλήρη απόσυρση της Ρωσίας. Τώρα μοιάζει να υιοθετεί μια πιο ρεαλιστική στάση.
Ιδιαίτερη σημειολογική αξία έχει ότι η δήλωση προέρχεται από τον διευθυντή του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, Βόλοντμιρ Ζελένσκι και ως εκ τούτου ερμηνεύεται ότι απηχεί τον ίδιο.
Μεταστροφή…
Ο Ζελένσκι έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο ειρηνευτικών συνομιλιών έως ότου οι ρωσικές δυνάμεις εγκαταλείψουν ολόκληρη την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας.
«Ο Σίμπιχα βετεράνος διπλωμάτης που επικεντρώνεται στην εξωτερική πολιτική στο γραφείο του προέδρου, ήταν στο πλευρό του σε σημαντικές στιγμές του πολέμου. Ο ίδιος είπε ότι ο πρόεδρος και οι βοηθοί του μιλούν τώρα συγκεκριμένα για την Κριμαία, επειδή πλησιάζει η αντεπίθεση του στρατού της Ουκρανίας με σκοπό να ανακτήσει εδάφη», τονίζουν οι FT.
Ακόμα και η ερμηνεία, αυτή, που επιχειρούν οι FT ενισχύει το ίδιο μήνυμα, ότι στο Κίεβο η ιδέα για διπλωματική λύση στην Κριμαία ωριμάζει.
Αλλά όχι ακόμα έμπρακτη
Τις πρώτες ημέρες του πολέμου, η Ουκρανία ήταν πρόθυμη να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα αλλά διέκοψε τις ειρηνευτικές συνομιλίες μετά την ανακάλυψη ρωσικών εγκλημάτων πολέμου στην Μπούτσα. Παράλληλα ο Ζελένσκι υπέγραψε διάταγμα με το οποίο κήρυξε αδύνατες τις διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν μετά την προσάρτηση τεσσάρων επαρχιών από το Κρεμλίνο τον Σεπτέμβριο.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας έχει επανειλημμένα καταστήσει σαφές τον απώτερο στόχο του να φέρει όλα τα εδάφη της χώρας του, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, υπό τον έλεγχο του Κιέβου.