Στα 411 δισεκατομμύρια δολάρια προσδιορίζεται το κόστος ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, σύμφωνα με κοινή αξιολόγηση της κυβέρνησης της Ουκρανίας, του ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΟΗΕ.
Ενώ ο πόλεμος απέχει πολύ από το να τελειώσει, τόσο η κυβέρνηση της Ουκρανίας όσο και οι εταίροι της επιχειρούν να αξιολογήσουν προοδευτικά το κόστος του πολέμου και να σκιαγραφήσουν τις προοπτικές για την επόμενη ημέρα. Σε αυτό το πλαίσιο, περιλαμβάνεται και η «Ταχεία εκτίμηση ζημιών και αναγκών» (RDNA2). Η έρευνα καλύπτει ζημιές και απώλειες για τους 12 μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, με τις ανάγκες ανοικοδόμησης να καλύπτουν την περίοδο 2023 έως 2033.
Όπως περιγράφεται σε δελτίο τύπου της Παγκόσμιας Τράπεζας, “Το RDNA2 παρέχει μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση των επιπτώσεων του πολέμου σε είκοσι διαφορετικούς τομείς. Προσδιορίζει ποσοτικά την άμεση φυσική ζημιά σε υποδομές και κτίρια και περιγράφει τον αντίκτυπο στις ζωές και τα μέσα διαβίωσης των ανθρώπων ”
Όπως δείχνει αυτό το γράφημα, οι τομείς με τις μεγαλύτερες ανάγκες οικονομικής ανάκαμψης είναι οι μεταφορές (92 δισ. δολάρια), Στέγαση (69 δισ. δολάρια) και ενέργεια και εξορύξεις (47 δισ. δολάρια).
Αξιοσημείωτο είναι επίσης τα σχεδόν 40 δισ. δολάρια που απαιτούνται για τη «διαχείριση κινδύνου από πυρομαχικά». Καθώς και τα αμέτρητα αποκαλούμενα «εκρηκτικά υπολείμματα πολέμου» (βλήματα πυροβολικού που δεν έχουν εκραγεί, χειροβομβίδες, όλμοι, ρουκέτες, βόμβες αέρος και πυρομαχικά διασποράς), νάρκες ξηράς έχουν χρησιμοποιηθεί εκτενώς και από τις δύο πλευρές στον πόλεμο. Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) διαπίστωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις φαινόταν να έχουν διασκορπίσει νάρκες ξηράς στην ανατολική Ουκρανία πέρυσι. Το HRW δημοσίευσε επίσης στο παρελθόν τρεις εκθέσεις που τεκμηριώνουν τη χρήση ναρκών ξηράς κατά προσωπικού από τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία το 2022.
Σχολιάζοντας την έκθεση για τις ανάγκες ανάκαμψης, η Ντενίζ Μπράουν, Μόνιμη Συντονίστρια των Ηνωμένων Εθνών στην Ουκρανία είπε: «Πίσω από κάθε σπίτι ή νοσοκομείο ή σχολείο που έχει καταστραφεί, επηρεάζεται η ζωή της Ουκρανίας. Απώλεια ζωής, έλλειψη πρόσβασης σε κατάλληλη υγειονομική περίθαλψη για έγκυες γυναίκες και ηλικιωμένους ή ένα παιδί που δεν μπορεί να πάει σχολείο.
Ενώ το ψυχολογικό τραύμα είναι ανυπολόγιστο, το RDNA2 είναι μόνο η αρχή της εκτίμησης της ζημιάς. Αλλά μερικά πράγματα δεν μπορούν να ξαναχτιστούν».
You will find more infographics at Statista