Να κλειδώσουν τα κυμαινόμενα επιτόκια για τους ενήμερους δανειολήπτες ετοιμάζονται οι τράπεζες στην Ελλάδα, ενόψει εκλογών, κίνηση που έρχεται όμως λίγο πριν τον τερματισμό του κύκλου αυξήσεων από την ΕΚΤ.
Σε νέες πρωτοβουλίες για την επιβράβευση των ενήμερων προσανατολίζονται οι τράπεζίτες, θέλοντας να επιδείξουν κοινωνικό πρόσωπο και να διασφαλίσουν τα ήδη αυξημένα έσοδά τους από ενδεχόμενο υπέρμετρο ρίσκο που θα δημιουργούσαν περαιτέρω αυξήσεις.
Επίσης, οι τραπεζίτες, επιτυγχάνουν να προβάλλουν την κοινωνική ευαισθησία, έναντι των διαμαρτυριών για αναλγησία λόγω των απότομων και δραστικών αυξήσεων στα επιτόκια που εκτόξευσε τις δόσεις των δανείων.
Η απόφαση αυτή των τραπεζών, που αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα, θα έχει 12μηνη διάρκεια και θα συμβάλλει και στην ταχύτερη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.
Οι τράπεζες έχουν συγκροτήσει ομάδα εργασίας για το θέμα, οι προτάσεις της οποίας διαβιβάστηκαν και στο υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να υπάρξει συντονισμός και το μέτρο να ενταχθεί στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής.
Τί πληρώνουν οι τράπεζες
Ουσιαστικά, με το νέο πρόγραμμα στήριξης, το οποίο θα έχει ισχύ για 12 μήνες, οι τράπεζες θα αναλάβουν να καλύψουν την επιπλέον αύξηση του euribor αλλά και του libor για όσα δάνεια έχουν δοθεί με ελβετικό φράγκο.
Σήμερα το euribor 3μηνου, πάνω στο οποίο βασίζεται η τιμολόγηση του 90% των στεγαστικών δανείων, κινείται άνω του 3%, στο 3,04% και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, αναμένεται να αυξηθεί επιπλέον κατά 50 μονάδες βάσης καθώς έπονται τουλάχιστον δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Το κόστος του προγράμματος διαμορφώνεται κοντά στα 200 εκατ. ευρώ θα το αναλάβουν οι τράπεζες και δεν είναι απαραίτητο να αλλάξουν οι συμβάσεις των εν λόγω δανείων καθώς πρόκειται για κίνηση επιβράβευσης του πελάτη/δανειολήπτη. Οι δανειολήπτες θα ενημερωθούν για την ελάφρυνση του κόστους εξυπηρέτησης του δανείου τους με επιστολές.
Η διαμόρφωση αυτή επιτρέπει στις τράπεζες να το περάσουν ως κίνηση ελέγχου ρίσκου και προστασίας εσόδων, καθώς προσφέρεται απριόρι προβλημάτων και ενεργητικά, ενώ απευθύνεται μόνο σε ενήμερους δανειολήπτες, προσφέροντας έτσι ανταμοιβή και κινητροδοτώντας άλλους.
Διπλό όφελος
Αν στην διάρκεια των 12 μηνών το eurobor πέσει χαμηλότερα από το επίπεδο που θα το κλειδώσουν οι τράπεζες, τότε ο δανειολήπτης θα επωφεληθεί.
Διπλά κερδισμένοι, σίγουρα, θα είναι οι ευάλωτοι οικονομικά οι οποίοι λαμβάνουν και την επιδότηση του 50% της αύξησης που έχει υποστεί η μηνιαία δόση τους από το καλοκαίρι του 2022 έως και σήμερα.