Αντιμέτωπη με βαριές διοικητικές ποινές είναι η EY Γερμανίας, καθώς τρία χρόνια μετά την κατάρρευση της Wirecard η διερεύνηση καταδεικνύει βαριές ευθύνες για παραβίαση επαγγελματικού καθήκοντος και της απαγορεύθηκε η ανάληψη νέων μεγάλων συμβολαίων.
Η γερμανική EY έχει αποκλειστεί για δύο χρόνια από την αποδοχή σημαντικών συμβολαίων ελέγχου, αφού απέτυχε να αποκαλύψει απάτη στην Wirecard AG.
Η Ernst & Young GmbH παραβίασε το επαγγελματικό της καθήκον κατά τον έλεγχο των ετήσιων εκθέσεων της εταιρίας πληρωμών για το 2016, το 2017 και το 2018, σύμφωνα με γερμανική αρχή ελέγχου APAS,
που δεν ανέφερε ονομαστικά την EY. Όπως αναφέρει το Bloomberg, η APAS επέβαλε πρόστιμο 500.000 ευρώ στην EY και της απαγόρευσε από νέες ελεγκτικές εργασίες για εταιρίες «δημοσίου συμφέροντος», εξαιρουμένων των ανανεώσεων.
Η απόφαση είναι η πιο σκληρή κανονιστική συνέπεια για την EY Γερμανίας από την κατάρρευση της Wirecard πριν από σχεδόν τρία χρόνια. Υπήρξαν επίσης εμπορικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων της Commerzbank AG, της KfW και του DWS Group να απομακρυνθούν από την εταιρία.
Η Wirecard χρεοκόπησε αφού αναγνώρισε ότι 1,9 δισ. ευρώ που είχε καταχωρίσει ως μετρητά πιθανότατα δεν υπήρχαν. Αν και η κατάρρευση εξέθεσε επίσης σοβαρές ελλείψεις σε εποπτικές αρχές και τράπεζες,
οι επανειλημμένες εγκρίσεις των ετήσιων εκθέσεων της εταιρίας από την EY έχουν προκαλέσει έντονη κριτική.
«Λυπούμαστε που η συμπαιγνία απάτη στη Wirecard δεν αποκαλύφθηκε νωρίτερα και πήραμε σημαντικά διδάγματα από την υπόθεση», δήλωσε εκπρόσωπος της EY Γερμανίας σε δήλωση που εστάλη μέσω email.
«Το σημαντικό είναι ότι η EY Γερμανίας είναι μια διαφορετική εταιρία σήμερα»,
αναφέρει η ανακοίνωση, επισημαίνοντας αλλαγές στην αξιολόγηση κινδύνου απάτης της εταιρίας και σε μια νέα διοικητική ομάδα.
Η APAS επέβαλε επίσης κυρώσεις σε πέντε ελεγκτές, ενώ είπε ότι δεν μπορούσε να τιμωρήσει άλλους επτά επειδή είχαν επιστρέψει την άδεια ελέγχου τους, τερματίζοντας ουσιαστικά τη δικαιοδοσία της APAS. Η EY και οι ιδιώτες μπορούν να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης.
Πρέπει να σημειωθεί ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις όπως η Folli Follie και η MLS, στην Ελλάδα οι ελεγκτικές εταιρίες αντιμετωπίστηκαν με εξαιρετική επιείκεια, ενώ τα media δεν ανέδειξαν παρά ελάχιστα τον ρόλο και τις ευθύνες τους ακόμα και για το βαρύ αδίκημα της εξαπάτησης των επενδυτών και τις συνέπειες στην αξιοπιστία της αγοράς.