Σε περιβάλλον που ευνοεί τη συνέχιση του κύκλου συγκέντρωσης παραμένει η ασφαλιστική αγορά, αν και ήδη το 75-80% ελέγχεται ήδη από 5 μεγάλους -και μάλιστα ξένους- παίχτες. Τα νέα λογιστικά πρότυπα και οι ανακατατάξεις στις μεγάλες ασφαλιστικές εταιρίες, αναμένεται να εντείνουν τη δυναμική, ενώ οι διαμεσολαβητές μπαίνουν πλέον αναμφισβήτητα στο επίκεντρο, καθώς επιδιώκεται η αύξηση της αποτελεσματικότητας και η μείωση του κόστους.
Πιο συγκεκριμένα, πέντε ξένες ασφαλιστικές ελέγχουν το 75 με 80% της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς σε όρους τεχνικών ασφαλίστρων, ενώ το ποσοστό υποχωρεί στο 50% σε όρους μεικτών εγγεγραμμένων ασφαλίστρων.
Καθώς το 2022 αποτέλεσε χρονιά έντονης συγκέντρωσης του κλάδου των ασφαλειών, οι μικρότερες ασφαλιστικές εταιρίες βρίσκονται το 2023 μπροστά σε ένα νέο μέτωπο απέναντι από τα μεγάλα σχήματα. Μετά το πρώτο κύμα συγκέντρωσης στις μεγάλες ασφαλιστικές, πλέον η τάση αυτή διαχέεται στα δίκτυα, θέτοντας τις επιχειρήσεις ασφαλιστικής διαμεσολάβησης στο επίκεντρο.
Η ακτινογραφία των μαχών
Στο επίπεδο της παραγωγής ασφαλίστρων ο μεγαλύτερος παίχτης, η Εθνική Ασφαλιστική -που πλέον ανήκει στη CVC- κινείται σε τροχιά «σύγκρουσης» με τους Generali (Generali-AXA), την ΕRGO Ασφαλιστική (ERGO-ATE Ασφαλιστική) , Eurolife (Fairfax), Allianz (Allianz – Ευρωπαϊκή Πίστη) για να επανακτήσει θέσεις στις γενικές ασφαλίσεις και να αυξήσει μερίδιο στο Bancassurance.
Όσον αφορά στις ασφαλίσεις ζωής η ΝΝ (ΝΝ-MetLife) παίζει άμυνα με στόχο να διατηρήσει και να διασφαλίσει την πρωτοκαθεδρία της. Βέβαια, το 2023 για την ΝΝ και το όμιλο ΝΝ στην Ολλανδία μπήκε άσχημα, με μεγάλη συρρίκνωση εσόδων και κερδοφορίας. Δύσβατο φαίνεται να είναι το έδαφος και στην ΝΝ Ελλάδος, η οποία υπό την ηγεσία της Μαριάννας Πολιτοπούλου βρέθηκε μάλλον σε λάθος δρόμο… Τώρα, η Φιλίππα Μιχάλη (που μέχρι πρότινος ήταν CEO της Allianz) καλείται να την επαναφέρει με ταχύτητα, ενώ παράλληλα συνεχίζει την εσωτερική αναδιάταξη που ξεκίνησε το 2022.
Στο group των “μεγάλων” συμμετέχει και η Interamerican, η οποία έχει ικανό μερίδιο αγοράς. Η εταιρία διέρχεται μακρά περίοδο αναδιάρθρωσης, επιλέγοντας ένα νέο μοντέλο εργασίας, εσωτερικά που οδήγησε σε ευρείες κατατάξεις.
Τα νέα λογιστικά πρότυπα αλλάζουν τα δεδομένα
Το ήδη ρευστό γεωπολικά και διαρκώς μεταβαλλόμενο γεωοικονομικά περιβάλλον έρχονται να επιβαρύνουν, τα νέα λογιστικά πρότυπα ΔΠΧΑ 17. Ειδικότερα, τα ΔΠΧΑ 17 αλλάζουν ριζικά τον τρόπο επιμέτρησης των ασφαλιστηρίων συμβολαίων και την παρουσίαση των αποτελεσμάτων και ιδιαίτερα στις ασφαλίσεις ζωής και των επενδυτικού τύπου προϊόντων που συνδέονται με τις ασφαλίσεις ζωής (unit-linked). Κατά συνέπεια, οι ασφαλιστικές ζωής που έδειχναν αυξημένη παραγωγή, έσοδα από επενδύσεις και αποζημιώσεις, καλούνται να προσαρμοστούν στο νέο κανονιστικό περιβάλλον και να αλλάξουν την στρατηγική τους.
Οι αλλαγές αυτές όμως εκτιμάται ότι θα εντείνουν την κινητικότητα, καθώς θα φέρουν αλλαγές στα περιθώρια κέρδους και στους δείκτες αποτελεσματικότητας. Με δεδομένη την προϋπάρχουσα δυναμική συγκέντρωσης της αγοράς, η αλληλεπικάλυψη της τάσης αυτής με τις νέες που τροφοδοτούνται από τα λογιαστικά πρότυπα και τις μάχες των μεγάλων παιχτών για βελτίωση της θέσης τους, εκτιμάται ότι θα μεταφέρουν πίεση στα δίκτυα, η οποία θα μετουσιωθεί σε όξυνση του ανταγωνισμού, αλλαγές ισορροπιών και συγχωνεύσεις.