Ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό στην Φινλανδία φέρνουν οι εκλογές, καθώς το Σοσιαλιστικό Κόμμα της απερχόμενης πρωθυπουργού Σάνα Μάριν έρχεται τρίτο, τελικά, ενώ πρώτο το κεντροδεξιό του πρώην υπουργού Οικονομικών Πίτερ Όρπο και δεύτερο το ακροδεξιό Finns.
Ο κεντροδεξιός πρώην υπουργός Οικονομικών, Πίτερ όρπο θα διαδεχθεί στην Σοσιαλίστρια Σάνα Μάριν στον πρωθυπουργικό Θώκο στην Φινλανδία, καθώς προβλέπεται να κερδίσει τις εκλογές σύμφωνα με το exit poll της δημόσιας τηλεόρασης της Φινλανδίας.
Τελικά ο κεντροδεξιός σχηματισμός του Όρπο έλαβε το 20,8% των ψήφων, οι ακροδεξιοί – εθνικιστές Finns το 20,1% και οι Σοσιαλδημοκράτες της Σάνα Μαρίν 19,9%.
Πρέπει να σημειωθεί ότι παρά την ήττα, η Σάνα Μαρίν κατάφερε να αυξήσει τόσο το ποσοστό του κόμματός της όσο και τις έδρες στη Βουλή. Επίσης, συνεχίζει να απολαμβάνει πολύ υψηλή αποδοχή στις δημοσκοπήσεις και έχει επαινεθεί ευρέως για την καθοδήγηση της Φινλανδίας προς την επικείμενη ένταξη στο ΝΑΤΟ και για την την αντίδρασή της στον Covid-19.
Λίγο μετά τη νίκη του συντηρητικού ηγέτη, ο ηγέτης της κεντροαριστεράς παραχώρησε τις εκλογές.
Σύμφωνα με την πρόβλεψη του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, που συνήθως πέφτει κοντά στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα, η Εθνική Συμμαχία με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Οικονομικών Πέτερι Όρπο, συγκεντρώνει τις περισσότερες έδρες, με 48 βουλευτές, μπροστά από το αντιμεταναστευτικό κόμμα Φινλανδοί με νέο ρεκόρ 46 εδρών και το Σοσιαλδημοκρατικό SDP της πρωθυπουργού Σάνα Μάριν (43).
Παραδοσιακά, ο υποψήφιος του πρώτου κόμματος αναλαμβάνει τη θέση του πρωθυπουργού στη Φινλανδία, κανόνας που αν και άγραφος, εφαρμόζεται απαρέγκλιτα από το 1987. Στην Φινλανδία συγκροτούνται συνήθως κυβερνήσεις συνεργασίας ή και μειοψηφίας με ψήφο ανοχής από το Κοινοβούλιο.
Το κοινοβούλιο της χώρας έχει 200 έδρες. Ο σχηματισμός κυβέρνησης διαρκεί κατά μέσον όρο έξι εβδομάδες.