Ανεβαίνει το ρίσκο ολοκλήρωσης της συμφωνίας εξαγοράς της Credit Suisse από τη UBS, καθώς οι δεκάδες χιλιάδες απολύσεις που απαιτούνται και η έναρξη έρευνας της εισαγγελίας αποτελούν ενδείξεις ότι η επόμενη ημέρα δεν είναι… διασφαλισμένη
Στο επίκεντρο βρίσκονται ξανά UBS και Credit Suisse, καθώς από τη μία επιβεβαιώνεται ότι έρχεται πογκρόμ απολύσεων μετά την ολοκλήρωση του deal και από την άλλη η εισαγγελία της Ελβετίας ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για ενδεχόμενα εγκλήματα στο πλαίσιο της διαδικασίας εξαγοράς.
Μπορεί η ελβετική κυβέρνηση να άλλαξε ακόμα και νόμους για να καταστεί δυνατή η άμεση εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS και να αποφευχθεί bank panic, η εισαγγελία όμως ξεκίνησε τη διερεύνηση του deal για τυχόν εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί. Παράλληλα, δημοσιεύματα τοποθετούν τις ήδη εξαγγελθείσες απολύσεις στο 20-30% της συγχωνευθείσας τράπεζας. ήτοι σε 36,000 εργαζομένους.
Συνδυαστικά, τα θέματα που ανακύπτουν αναδεικνύουν τις δυσκολίες του deal, το ενδεχόμενο επιπλοκών σε πολλά επίπεδα και το συνεπακόλουθο ρίσκο που βιώνει το ελβετικό τραπεζικό σύστημα.
Ειδικότερα, SonntagsZeitung και Bloomberg αναφέρουν ότι η UBS Group AG θα μειώσει το εργατικό της δυναμικό μεταξύ 20 έως 30% μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Credit Suisse Group AG, καθώς οι ελβετικοί εισαγγελείς άρχισαν να συλλέγουν στοιχεία ως μέρος μιας πιθανής ποινικής έρευνας για τη συμφωνία.
Έως και 11.000 εργαζόμενοι θα απολυθούν στην Ελβετία και άλλοι 25.000 σε όλο τον κόσμο, αναφέρει η ελβετική εφημερίδα, επικαλούμενη ανώτερο στέλεχος της UBS. Οι δύο τράπεζες απασχολούσαν σχεδόν 125.000 άτομα στα τέλη του 2022 – περίπου το 30% από αυτούς στην Ελβετία. Εκπρόσωπος της UBS αρνήθηκε να σχολιάσει το ρεπορτάζ. Αρχικά, πάντως, οι αναφορές έκαναν λόγο για 9,000 απολύσεις. Η αύξηση που παρατηρείται έχει να κάνει με απολύσεις λόγω στρατηγικής αναδίπλωσης σε συγκεκριμένες περιοχές και κλάδους. Παράλληλα, τέτοιες διαρροές αποτελούν μέσο ψυχολογικής πίεσης προς τους εργαζομένους ώστε να αναζητήσουν ενεργά αλλού δουλειά…
Η αναδιάρθρωση ξεκίνησε από το… κεφάλι και μάλιστα της UBS. Πρώτα το διοικητικό συμβούλιο καρατόμησε τον επί τριετία CEO της τράπεζας και ακολούθως επανάφερε τον επί εννέα χρόνια επικεφαλής για να διαχειριστεί τον επιβεβλημένο μετασχηματισμό.
Έρευνα της εισαγγελίας
Το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ελβετίας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ξεκίνησε έρευνα για την εξαγορά και εργάζεται για τον προσδιορισμό πιθανών εγκλημάτων. Ο ανώτατος ομοσπονδιακός εισαγγελέας διέταξε τις εθνικές και περιφερειακές αρχές να διερευνήσουν, σύμφωνα με ανακοίνωση.
Χρόνια σκανδάλων στην Credit Suisse οδήγησαν τελικά σε τεράστιες εκροές καταθέσεων -στα όρια του bank run- τινάζοντας την τράπεζα στον αέρα και θέτοντας εν αμφιβόλω τη φήμη της βαριάς βιομηχανίας της Ελβετίας, του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η κυβέρνηση της χώρας, μάλιστα, δήλωσε ότι αν δεν είχε διασωθεί κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η Credit Suisse θα κατέρρεε ολοκληρωτικά τη Δευτέρα. Τελικά, η Credit Suisse εξαγοράστηκε έναντι 3 δισ. από την UBS στις 19 Μαρτίου. Για να γίνει όμως αυτό η ελβετική κυβέρνηση αναγκάστηκε να αλλάξει ακόμα και νόμο, καταργώντας τα δικαιώματα των μετόχων, καθώς δεν παρακάμφθηκε η σύμφωνη γνώμη της γενικής συνέλευσης,
Προηγουμένως, μεγάλοι μέτοχοι της Credit Suisse είχαν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν την εξαγορά από την UBS, μεταξύ των οποίων και το Norges Bank Investment Management και το Εθνικό Ταμείο της Νορβηγίας.