Εντείνεται, όπως ήταν αναμενόμενο, η γενικευμένη τάση αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη και στην Ελλάδα, την ίδια στιγμή όμως ο πληθωρισμός τροφίμων και ο δομικός καλπάζουν, περιορίζοντας την αισιοδοξία για αλλαγή πολιτικής από την ΕΚΤ.
Επιβράδυνση και μάλιστα σε επίπεδα αισθητά χαμηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο.
Ειδικότερα, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα έτρεξε με ρυθμό 5,4% τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, επιβεβαιώνοντας τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Eurostat. Προηγουμένως, τον Φεβρουάριο οι τιμές καταναλωτή είχαν αυξηθεί κατά 6,5% στη χώρα μας, σύμφωνα με τη Eurostat και κατά 6,1% σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Παρά την υποχώρηση του ΔΤΚ, στην Ελλάδα, ο δομικός πληθωρισμός παραμένει σε ανοδική και ενίοτε έντονα τροχιά, φτάνοντας τον Φεβρουάριο στο 6,6% από 6% τον Ιανουάριο.
Στην ευρύτερη εικόνα, ο ΔΤΚ στην Ευρωζώνη συνέχισε να ενισχύεται, αλλά με σαφώς ηπιότερο ρυθμό 6,9% τον Μάρτιο, από 8,5% τον Φεβρουάριο και 8,6% τον Ιανουάριο. Η επιβράδυνση οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στην πτώση των τιμών της ενέργειας σε σύγκριση με τον Μάρτιο του περασμένου έτους, όταν είχαν εκτιναχθεί στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Παρά την υποχώρηση των τιμών στα καύσιμα σε επίπεδα χαμηλότερα του 2022, εν τούτοις ο πληθωρισμός παραμένει σε ανοδική τροχιά, καθώς το κόστος των επί μηνών ανεβασμένων τιμών έχει διαχυθεί στην αγορά.
Ο δομικός πληθωρισμός, από τον οποίο εξαιρείται η ενέργεια και τα τρόφιμα, επιταχύνθηκε ελαφρώς στο 7,5% από 7,4% τον Φεβρουάριο. Αυτό είναι ενδεικτικό των ισχυρών υφερπουσών πιέσεων, δείκτης που έχει μεγαλύτερη βαρύτητα στην τελική απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια.
Γαλλία: Πρώτη μείωση του πληθωρισμού στο τρίμηνο
Πρώτη φορά σε τρεις μήνες κατέβασε ταχύτητα ο πληθωρισμός στη Γαλλία, ακολουθώντας την επιβράδυνση που καταγράφηκε και σε άλλες μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης μετά την εξασθένιση της περσινής απότομης αύξησης του ενεργειακού κόστους που προκλήθηκε από τον πόλεμο.
Οπως μεταδίδει το Bloomberg, οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν άνοδο 6,6% τον Μάρτιο – από το ρεκόρ του 7,3% τον Φεβρουάριο – καθώς η άνοδος του ενεργειακού κόστους επιβραδύνθηκε. Το αποτέλεσμα, ωστόσο, ήταν λίγο πάνω από τη μέση εκτίμηση για 6,5% έρευνας του Bloomberg.
Επιπλέον, η αύξηση των τιμών των υπηρεσιών κατέβασε ελαφρώς ταχύτητα – στο 2,9% από 3% τον Ιανουάριο – ενώ για τα μεταποιημένα προϊόντα επιταχύνθηκε στο 4,8% από 4,7%.
Επιβράδυνση του πληθωρισμού στη Γερμανία
Ο πληθωρισμός υποχώρησε και στη Γερμανία, επίσης λόγω της κάμψης των τιμών της ενέργειας και συγκεκριμένα του φυσικού αερίου. Ειδικότερα, ο ΔΤΚ στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έτρεξε με ρυθμό 7,8% τον Μάρτιο σε σύγκριση με 9,3% τον Φεβρουάριο.
Ισπανία: Βουτιά του πληθωρισμού
Στην Ισπανία ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 3,1% τον Μάρτιο, χαμηλότερα από το 6% του Φεβρουαρίου και πολύ χαμηλότερα από τη μέση εκτίμηση για 3,7%.
Ο δομικός πληθωρισμός, ωστόσο -ο οποίος εξαιρεί τα ευμετάβλητα είδη όπως τα καύσιμα και τα φρέσκα προϊόντα- μειώθηκε μόνο στο 7,5%, ανέφερε η στατιστική υπηρεσία την Πέμπτη.