Ανοδικά μεν, χωρίς δυναμική δε κινήθηκε το Χρηματιστήριο της Αθήνας στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με εμφανή ήδη από τις αρχές τα σημάδια εορταστικής ραστώνης στον τζίρο. Ενδεχομένως η πλέον θετική τάση που καταγράφηκε να είναι αυτή της εναρμόνισης με τις ευρωαγορές, καθώς αποτελεί ένδειξη ωρίμανσης της αγοράς και αποτυπώνει την επιρροή που ασκούν τα διεθνή χαρτοφυλάκια στο ταμπλό. Γι΄ αυτό άλλωστε και ο τζίρος συγκεντρώνεται ασφυκτικά στα χαρτιά του FTSE-25.
- Ο Μάρτιος έσπασε το ανοδικό σερί στο Χρηματιστήριο
- Έδειξε χαρακτήρα αλλά χωρίς τζίρο η αγορά
- Οι επιχειρηματικές εξελίξεις δεν μπήκαν στο ραντάρ των διαχειριστών
- Το πολιτικό ρίσκο έχει τιμολογηθεί, ως προς το βασικό σενάριο με βάση τις δημοσκοπήσεις
- Αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων με εξαέρωση, αντιστάθμιση και ρευστότητα
Στο άρμα των διεθνών αγορών παρέμεινε προσδεμένο το Χρηματιστήριο της Αθήνας και στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και του μήνα, με τον Γενικό Δείκτη να γράφει κέρδη 0,84%, με “εικονικά” μεγάλο τζίρο, καθώς συνολικά ανήλθε στα 90 εκατ., αλλά τα 24 εκατ. ήταν πακέτα και το 95% της πραγματικής αξίας συναλλαγών αφορούσε σε μετοχές του FTSE-25.
Οι επιχειρηματικές ειδήσεις δεν έπαιξαν ρόλο στη διαμόρφωση της βραχυχρόνιας τάσης. Το deal της εξαγοράς του Άκτωρα από την Intrakat, οι προβληματικές εξελίξεις στο project Ελληνικό της Lamda Development και η τελική έγκριση του ΣτΕ για την επένδυση 200 εκατ. των Κόκκαλη, Λασκαρίδη και ΕΤΑΔ στο Μαρούσι, που περιλαμβάνει και τη μετεγκατάσταση του Καζίνο της Πάρνηθας, πέρασαν στα ψιλά. Όπως φάνηκε, τα ισχυρά χαρτοφυλάκια που έκαναν κινήσεις είχαν διαφορετική ατζέντα…
Auditor’s note: Το υφέρπον πολιτικό ρίσκο
Το πολιτικό ρίσκο είναι αυξημένο και αυτό φαίνεται να έχει εμπεδωθεί στην αγορά. Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν διαφορές μικρότερες των 5 ποσοστιαίων μονάδων υπέρ της Νέας Δημοκρατίας. Ωστόσο, αυτό που καθίσταται ξεκάθαρο είναι το ενδεχόμενο σχηματισμού οποιουδήποτε τύπου κυβέρνησης την πρώτη Κυριακή θεωρείται μη ρεαλιστικό, δεδομένου ότι τα δύο μεγαλύτερα κόμμα δεν συγκεντρώνουν αθροιστικά ούτε 50%. Αυτό συνεπάγεται μια κατακερματισμένη βουλή, με αποτέλεσμα να μην επαρκεί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ ως ρυθμιστής και κυβερνητικός εταίρος-μπαλαντέρ.Συνεπώς, η αγορά προεξοφλεί πολιτικό θρίλερ μέχρι και τις 2 Ιουλίου. Εκεί, με βάσει τα δεδομένα και την προβλεπόμενη μείωση της συμμετοχής στις δεύτερες κάλπες και αποχή των νέων, εκτιμάται ότι η ΝΔ θα εξασφαλίσει είτε οριακή πλειοψηφία, είτε θα μπορέσει να την αποκτήσει με τη στήριξη ενδεχομένως του Ανδρέα Λοβέρδου από το ΠΑΣΟΚ και στην έσχατη περίπτωση με τη συνεργασία της Ελληνικής Λύσης. Το σενάριο για τρίτες κάλπες δεν θεωρείται πιθανό.
Το CM έχει αναδείξει και ένα ακόμη σενάριο, αυτός της κυβέρνησης ειδικού σκοπού, μετά την πρώτη κάλπη, με ευρεία συναίνεση -πλην ΝΔ- για την αλλαγή του εκλογικού νόμου σε απλή αναλογική, για τις επόμενες εκλογές. Κάτι τέτοιο θα απαιτούσε πάνω από 180 βουλευτές να ψηφίσουν τον σχετικό νόμο ώστε να ισχύσει αμέσως και όχι από τις μεθεπόμενες εκλογές. Αν και θεωρείται τραβηγμένο και οι ισορροπίες εξαιρετικά δύσκολο να οικοδομηθούν, σε μια πολυκομματική βουλή θα μπορούσε να επιτευχθεί. Η άσκηση αυτή, όμως, θα λυθεί μετά την καταμέτρηση της πρώτης κάλπης και κατά τη διάρκεια των διερευνητικών εντολών.
Θετικό μομέντουμ για την οικονομία
Θετικό είναι το μπαράζ εκθέσεων των διεθνών οίκων για την Ελλάδα, καθώς άπαντες αναγνωρίζουν την υπεραπόδοση της οικονομίας το 2022 και ανεβάζουν τον πήχη για το 2023, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να υπερβαίνει πάλι τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ταυτόχρονα, η μείωση του χρέους, αν και προδιαγεγραμμένη εν τούτοις καταγράφεται στα θετικά, συμβάλλει στην αποκατάσταση της ελκυστικότητας των ελληνικών ομολόγων. Συνδυαστικά, τα παραπάνω αναθερμαίνουν την προοπτική αναβάθμισης του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας και την επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας ακόμα και στις 21 Απριλίου, ήτοι πριν τις εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τις 21 Μαΐου.
Η εικόνα της αγοράς
Η αγορά ξεκίνησε επιφυλακτικά, με έντονη μεταβλητότητα αρχικά και τις κινήσεις να περιορίζονται στα βαριά χαρτιά. Η κινητικότητα των διαχειριστών σε λίγα χαρτιά, ο μικρός εν γένει τζίρος και η απουσία αντίρροπων δυνάμεων, συνέβαλλε στην υπέρβαση των 1050 για τον γενικό δείκτη. Η εικόνα αυτή, όμως δεν είναι… ακριβής.
Η αγορά κινείται σε κλίμα ραστώνης, οι κινήσεις είναι λίγες, οι περισσότερες μετοχές είναι πίσω από τον ήλιο και οι στόχοι των διαχειριστών που ενεργοποιούνται είναι καθαρά… λογιστικοί. Αυτό σημαίνει ότι πολλά μπορούν εύκολα να αλλάξουν.
Συνολικά, η αγορά φαίνεται να έχει εξαερωθεί, τα μεγάλα χαρτοφυλάκια έχουν χτίσει θέσεις και τις προστατεύουν με αντιστάθμιση στα παράγωγα και βέβαια, έχουν αυξήσει τη ρευστότητα ενόψει πολιτικών εξελίξεων.
Κόκκινος ο Μάρτιος – Ανοδικό το τρίμηνο
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1044,8 (-0,10%) και 1056,24 μονάδων (+0,99%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1054,93 (+0,87%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1054,59 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,84%.
Ο τζίρος στα 90,9 εκατ., από τα οποία τα 24,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές σε οκτώ μετοχές του 25άρη. Συνολικά, πάνω από το ήμισυ των συναλλαγών πραγματοποιήθηκαν σε ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΜΥΤΙΛ και ΑΛΦΑ. Επίσης, τα 86,4 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.
Σε επίπεδο εβδομάδας που αποδείχθηκε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε κέρδη 3,27% και ο Τραπεζικός 3,22%.
Ο Μάρτης όμως αποδείχθηκε “γδάρτης” χρηματιστηριακά, καθώς διέκοψε το πεντάμηνο ανοδικό σερί, με μηνιαίες απώλειες 6,61% για τον ΓΔ. Παράλληλα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών έκλεισε τον μήνα με ζημιές 18,28%.
Για το πρώτο τρίμηνο όμως η εικόνα είναι διαφορετική: Ο ΓΔ καταγράφει κέρδη 13,42% και ο ΔΤΡ 18,63%.