Ανοδικά κινήθηκε το Χρηματιστήριο της Αθήνας, ακολουθώντας την τάση των ευρωπαϊκών αγορών, καθώς υποχώρησε το τραπεζικό άγχος. Παράλληλα όμως, ρόλο παίζει και το μικροκλίμα, όπου το πολιτικό ρίσκο -αναφορικά με τις δύο κάλπες- θεωρείται πλέον εμπεδωμένο, ενώ θετικά συνέβαλλε η αναθέρμανση των προσδοκιών για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στις 21 Απριλίου.
Περιθώρια ικανής αντίδρασης και αλλαγής της βραχυχρόνιας -και σε κάποιες περιπτώσεις της μεσοπρόθεσμης- τάσης δημιούργησε στις αγορές η αναδιάταξη της ειδησεογραφικής ατζέντας, με την υποβάθμιση του τραπεζικού κινδύνου. Βέβαια, καθώς οι traders επαναξιολογούν την κατάσταση, επιμένουν να τιμολογούν την προσδοκία χαλάρωσης της δυναμικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες, παρά την ύφεση του άμεσου κινδύνου για κρίση εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Σε όλες τις περιπτώσεις υπάρχει όμως και ο παράγοντας το εσωτερικού μικροκλίματος που παίζει ρόλο, ανάλογα με τη στάθμιση των γεγονότων. Στη Γαλλία, η κοινωνική ένταση υποχωρεί -προσωρινά- και οι οικονομία επανακάμπτει. Τα στοιχεία αυτά είναι ενθαρρυντικά για τις αγορές. Παράλληλα, καθησυχαστικός προσπάθησε να είναι και ο Μακρόν, ο οποίος όμως έχει χάσει το μεγαλύτερο μέρος της αποδοχής του στην κοινωνία.
Στην Ελλάδα, το πολιτικό ρίσκο που απορρέει από τη δραματική κάμψη της ΝΔ μετά το δυστύχημα των Τεμπών και την προοπτική δεύτερης κάλπης έχει τιμολογηθεί, στην πρόσφατη πτώση. Ταυτόχρονα, το Χρηματιστήριο, καθώς αντιδρά, ενσωματώνει -ξανά- την προσδοκία για αναβάθμιση της οικονομίας πριν τις εκλογές, σενάριο που είχε παιχθεί, ακολούθως απορρίφθηκε και τώρα αναθερμαίνεται.
Στη Γερμανία, ο πληθωρισμός έδειξε να υποχωρεί, ενώ τα στοιχεία για το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη έδειξαν επιδείνωση μεν, εντός ορίων δε.
Οι αγορές τιμολογούν με υψηλή βεβαιότητα την αναθεώρηση του βηματισμού σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ. Αν και η Fed έχει δώσει τέτοιες ενδείξεις, τόσο στη δήλωση πολιτικής μετά την τελευταία συνεδρίαση της FOMC, στην Ευρωζώνη, οι αξιωματούχοι συμπεριλαμβανόμενης της Κριστίν Λαγκάρντ υποστηρίζουν τη διατήρησης της επιθετικής στρατηγικής. Μόνη εξαίρεση ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος δήλωσε ότι η περίοδος νομισματικής σύσφιξης φτάνει στο τέλος της. Ο ίδιος, πάντως, για την Ελλάδα έχει κορύσει τον κώδωνα του κινδύνου για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2024!
Στην ελληνική αγορά, εκτός από τις πολιτικές και μακροοικονομικές ειδήσεις, η ένταση της ειδησεογραφίας σήμερα ήταν περιορισμένη. Τα αποτελέσματα μικρών και όχι ιδιαίτερα εμπορεύσιμων εταιριών, δεν είχαν δύναμη να επηρεάσουν την ευρύτερη τάση. Από τους μεγάλους, αίσθηση προκαλεί η διαπιστωμένη αδυναμία της Lamda να βάλει σε τροχιά εκκίνησης το mega-project του Ελληνικού. Στα θετικά, η ολοκλήρωση του deal της εξαγοράς του Άκτωρα από την Intrakat, κίνηση που έχει τιμολογηθεί όμως στο ταμπλό.
Ανησυχία προκαλεί ο τζίρος, ο οποίος ήταν ο χαμηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων.
Στα πιο τεχνικά σημεία, η άνοδος της αγοράς ευνοείται από την έλλειψη του μεγάλου βάρους των παραγώγων, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα έκλεισαν και μετακυλίθηκαν θέσεις, λόγω του tripple witching. Αντιθέτως, τα ισχυρά χαρτοφυλάκια κάνουν κινήσεις βελτίωσης για το window dressing, μιας και κλείνει το πρώτο τρίμηνο και θα παρουσιάσουν αποτελέσματα.
Το σκηνικό παραμένει εν γένει ρευστό και οι συχνές αλλαγές τάσεις σκιαγραφούν εικόνα συσσώρευσης σε μεγάλο εύρος. Ιδιαίτερη σημασία έχει το δέσιμο του ΧΑ στο άρμα των διεθνών αγορών, γεγονός που σε προεκλογική περίοδο καταδεικνύει ότι τον έλεγχο έχουν τα ξένα και όχι εγχώρια χαρτοφυλάκια.
Η εικόνα της αγοράς
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα σε θετική περιοχή, κλείνοντας μια ανάσα από τα υψηλά ημέρας στις 1045,84 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,47%.
Ο τζίρος υποχώρησε στα 67,5 εκατ., από τα οποία τα 4,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΜΟΗ, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, ΑΛΦΑ, ΜΠΕΛΑ, ΠΕΙΡ), ενώ ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ και ΜΥΤΙΛ απασχόλησαν το 39% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τον συνολικό τζίρο των 67,5 εκατ., τα 61,4 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.
Όπως προκύπτει από τον τζίρο το ενδιαφέρον ήταν εστιασμένο στα βαριά χαρτιά, αφήνοντας τις υπόλοιπες μετοχές εκτός ραντάρ, ανεξαρτήτως δυναμικής κίνησης.
Τον Γενικό Δείκτη οδήγησαν οι ενεργειακές: Πιο ανοδική ήταν Motor Oil με ημερήσια κέρδη 7%, ενώ ΕΛΠΕ και ΔΕΗ συνέβαλλαν επίσης. Ο τζίρος, όμως, επικεντρώθηκε στις τέσσερις συστημικές τράπεζες και τη MIG.