Τέλος σε ένα μακροσκελές πολιτικό θρίλερ στη Θράκη δίνει με την παραίτησή του ο δήμαρχος Ιάσμου, Οντέρ Μουμίν, υπόθεση στην οποία η πολιτική πρωτοβουλία από τον υπουργό Εσωτερικών απέβη άκαρπη, επιτρέποντας πρακτικά την αποσάθρωση του Δήμου και την κλιμάκωση εντάσεων στην τοπική κοινωνία.
Ο δήμαρχος Ιάσμου Οντέρ Μουμίν υπέβαλε την παραίτησή του στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, με τα media να υποστηρίζουν ότι έτρεξε να προλάβει την καρατόμησή του από το υπουργείο Εσωτερικών και την Αποκεντρωμένη διοίκηση, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι βρέθηκε έκθετος έχοντας χάσει την εμπιστοσύνη και του τουρκικού προξενείου.
Ερωτηματικά για τα αίτια, τις αφορμές και την τελική ώθηση προκαλεί η απόφαση του Οντέρ Μουμίν να παραιτηθεί από τη θέση του δημάρχου Ιάσμου. Ο αμφιλεγόμενος πολιτικός που εξελέγη με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας και τις ψήφους της πολυπληθούς κοινότητας των μουσουλμάνων του Ιάσμου, παραιτήθηκε ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία επαναπροσέγγισης Ελλάδας – Τουρκίας και καθώς ο ίδιος είχε προσπαθήσει να θέσει εμμέσως ζήτημα αναγνώρισης του FETO ως τρομοκρατική οργάνωση στην Ελλάδα και αφού είχε απολύσει ΑΜΕΑ από τον Δήμο. Επίσης, ο Οντέρ Μουμίν κατηγορείται για συκοφαντική δυσφήμιση και προσβολή του δημοσιογράφου Νίκου Αρβανίτη, υπόθεση για την οποία έχει ήδη χάσει τα ασφαλιστικά μέτρα και αναγκάστηκε να αποσύρει αναρτήσεις του από τα social media.
Το αποτύπωμα του Μουμίν
Στην πραγματικότητα, μετά από μία θυελλώδη θητεία, τους τελευταίους μήνες, ο δήμαρχος δεν ασκούσε επί της ουσίας τα καθήκοντά του. Μάλιστα, βρισκόταν εκτός δημαρχείου, δημοτικών συμβουλίων, ενώ δεν είχε παραστεί ούτε στην εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.
Αντίθετα, πριν απουσιάσει, είχε ανοίξει κόντρες με πολιτικούς, αυτοδιοικητικούς, συλλόγους και δημότες, δημοσιογράφους, ενώ έφτασε μέχρι την καρατόμηση αντιδημάρχων του.
Ο Μουμίν, προσπάθησε να δημιουργήσει ζήτημα αναγνώριση του FETO ως τρομοκρατική οργάνωση, παραβίασε τα δικαιώματα των ΑΜΕΑ, υπονόμευσε την κοινωνική συνοχή και σταθερότητα και επιχείρησε να ελέγξει τον Τύπο.
Με αφορμή τα παραπάνω και την εντεινόμενη κοινωνική δυσανεξία και δυσαρέσκεια και αφού τα έργα και ημέρες Μουμίν προβλήθηκαν από τα κανάλια, δράση ανέλαβε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης. Ο ίδιος ζήτησε από την Αποκεντρωμένη Περιφέρεια να δρομολογήσει ελέγχους και διοικητικές διαδικασίες για τη διακοπή της άσκησης των καθηκόντων του Οντέρ Μουμίν. Ωστόσο, η πορεία της έρευνας παραμένει άγνωστη, όπως και τα αποτελέσματά της.