Αν και διεθνώς η απόφαση του Νετανιάχου να παγώσει τη δικαστική μεταρρύθμιση αποτελεί κίνηση αποκλιμάκωσης, για τα media στο Ισραήλ, πρόκειται για τακτικισμό που έρχεται με καθυστέρηση και αφού η ζημιά που έχει προκληθεί είναι μεγάλη τόσο στην οικονομία, όσο και στον στρατό.
Σύμφωνα με τη Haaretz ο Νετανιάχου δεν πετάει λευκή πετσέτα, αλλά επιχειρεί να αποφύγει την παγίωση του εναντίον του κοινωνικοπολιτικού μετώπου και αναζητά το επόμενο παράθυρο ευκαιρίας. Αυτό θα μπορούσε να είναι στα τέλη Ιουλίου, όταν άπαντες θα ετοιμάζονται για διακοπές η διάθεση για συγκρούσεις θα έχει υποχωρήσει.
Ο Νετανιάχου θέλει να ελέγχει ο ίδιος τη σύνθεση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, κίνηση η οποία αποτελεί ένδειξη -αν όχι απόδειξη- ότι ο ίδιος φοβάται γι αυτά που έχει κάνει και επιχειρεί να προφυλαχθεί απριόρι γι αυτά που θέλει να προωθήσει. Ενδεικτικό είναι ότι στην κυβέρνηση συνεργασίας που έχει συστήσει το ακροδεξιό Λικούντ -το κόμμα του- είναι το πλέον μετριοπαθές!
Έτσι, στην πραγματικότητα η απόφαση για πάγωμα της μεταρρύθμισης δεν αποτελεί προσπάθεια συμβιβασμού, αλλά ελιγμό διαφυγής από τον κίνδυνο ομογενοποίησης του αντιπολιτευτικού μετώπου και συνάντησής του με την κοινωνία στους δρόμους.
Πως το βλέπει η Haaretz
Μετά από σχεδόν τρεις μήνες κρίσης, υποτίθεται ότι θα μπορούσε κανείς να δει στην ανακοίνωση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου τη Δευτέρα σημάδια ύψωσης λευκής σημαίας στο θέμα της δικαστικής αναθεώρησης, αναφέρει η Haaretz. Ενώ συνεχίζει, “Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε στην ομιλία του να παγώσει τη νομοθεσία μέχρι την καλοκαιρινή σύνοδο της Κνεσέτ, η οποία λήγει τον Ιούλιο. Αυτό είναι κάπως ενθαρρυντικό, και αντιμετωπίζει ορισμένα από τα αιτήματα που έχουν θέσει οι διαδηλωτές, αλλά εδώ πρέπει να προστεθούν δύο παράμετροι:
- Η μία είναι ότι η διακοπή έρχεται πολύ αργά, αφού έχουν ήδη προκληθεί αμέτρητες ζημιές στο κράτος, τον στρατό και την οικονομία.
- Η δεύτερη επιφύλαξη είναι ότι είναι πιο δύσκολο από ποτέ να αποδώσει κανείς αξιοπιστία στις υποσχέσεις του πρωθυπουργού, όπως αποδείχθηκε επανειλημμένα πρόσφατα. Στην πραγματικότητα, υπάρχει καλός λόγος να υποψιαζόμαστε ότι ο Νετανιάχου προσπαθεί απλώς να καθησυχάσει το κίνημα διαμαρτυρίας και την αντιπολίτευση, με στόχο να κάμψει τις αντιδράσεις στο νομοσχέδιο, περιμένοντας την επόμενη κατάλληλη στιγμή.
Αυτός είναι ο κλασικός κλασικό Νετανιάχου: Η κρίση δεν τελειώνει ποτέ, απλώς κυλά και αλλάζει μορφή. Ήδη σημείωσε ένα πρώτο επίτευγμα τη Δευτέρα. Η Εργατική Ομοσπονδία του Histadrut και η Ένωση Τοπικών Αρχών, που ξεκίνησαν απεργία μετά την καρατόμηση του υπουργού Άμυνας Yoav Gallant, κλιμακώνοντας έτσι τον αγώνα ενάντια στη δικαστική αναμόρφωση, ανακοίνωσε αμέσως τη διακοπή της απεργίας, από το πρωί της Τρίτης.
Ο Νετανιάχου μπορεί να καταφέρει να τροφοδοτήσει και αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, Μπένι Γκαντζ, και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Νετανιάχου: Κάν΄ το όπως το Ιράν
Ενώ ο Νετανιάχου διέδιδε διαρροές όλη την ημέρα σχετικά με την ετοιμότητά του για συνεννόηση, έχει και άλλα σχέδια, όχι τόσο φιλικά. Αυτό που προσπαθεί να επιτύχει θυμίζει ελαφρώς, με σεβασμό σε όλες τις οφειλόμενες διαφορές, το καθεστώς του Ιράν ως κράτους στο κατώφλι απόκτησης πυρηνικής βόμβας. Οι Ιρανοί, σύμφωνα με δυτικές πηγές πληροφοριών,
ενδιαφέρονται να εδραιώσουν το καθεστώς ότι μια ανάσα -δηλαδή 12 ημέρες- μακριά από τη συσσώρευση μιας ποσότητας εμπλουτισμένου ουρανίου που επαρκεί για την κατασκευή μιας πυρηνικής βόμβας.
Ο Νετανιάχου επιθυμεί να μείνει 48 ώρες μακριά από την ψήφιση του νομοσχεδίου που θα του επιτρέψει να ελέγχει τη σύνθεση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Εάν αυτό δεν συμβεί τον Μάρτιο, τι θα τον εμποδίσει να εκμεταλλευτεί την επόμενη χαλάρωση στο στρατόπεδο των αντιπάλων του και να ολοκληρώσει την κίνησή του σε μια γρήγορη εκστρατεία στο τέλος της καλοκαιρινής συνόδου του Ιουλίου, ενώ άπαντες θα περιμένουν τις θερινές τους διακοπές και δεν έχουν την ίδια διάθεση για συγκρούσεις.