Σε φάση δίμηνης εσωστρέφειας και ταλαιπωρίας μπαίνει πλέον το ελληνικό χρηματιστήριο μετά τον ορισμό της ημερομηνίας των εκλογών την 21η Μαΐου. Και τούτο διότι όπως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν, δεν διαμορφώνονται – τουλάχιστον προς το παρόν – προϋποθέσεις ότι μετά τις εκλογές μπορεί να δημιουργηθεί στέρεη και βιώσιμη κυβέρνηση, οπότε είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα γίνουν και δεύτερες εκλογές στις αρχές Ιουλίου, χωρίς και τότε να είναι σίγουρο ότι οι συσχετισμοί θα είναι πιο ξεκάθαροι.
- Μεγάλη βουτιά στο Χ.Α. υπό το φόβο του πολιτικού ρίσκου
- Σε φάση εσωστρέφειας και ανησυχίας η αγορά το επόμενο δίμηνο
- Πως το πλεονέκτημα της πολιτικής σταθερότητας, μετατράπηκε σε μειονέκτημα ανησυχίας
Η κατάσταση μετά το δυστύχημα στα Τέμπη έχει γίνει περίπλοκη, καθώς ανατράπηκαν όλα τα δεδομένα που υπήρχαν έως τότε και έδειχναν μια… στρωτή προεκλογική περίοδο με ξεκάθαρους πολιτικούς συσχετισμούς, οι οποίοι συνηγορούσαν στην πίστη ότι οι εκλογές θα έβγαζαν αποτέλεσμα που θα μπορούσε να δώσει είτε στην πρώτη, είτε στη δεύτερη κάλπη, αυτοδυναμία.
Πλέον, ειδικά μετά τις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, που απομάκρυναν μερικώς τις πιθανότητες σύγκλισης με τη Ν.Δ. σε περίπτωση που δημιουργηθεί ευκαιρία να συνεργαστούν, διαμορφώνεται ένας γρίφος για το ποια θα είναι η επόμενη ημέρα στην Ελλάδα, ποιο σχήμα θα έχει η κυβέρνηση συνεργασίας, ποιος θα είναι πρωθυπουργός, με ποιες προτεραιότητες κ.ο.κ.
Όλα αυτά, αναχαιτίζουν τη διάθεση για ρίσκο, αναβάλουν τις επενδυτικές πρωτοβουλίες των ισχυρών χαρτοφυλακίων και αυτός είναι ο λόγος που ο τζίρος του Χ.Α. έχει πέσει κατακόρυφα στις τελευταίες συνεδριάσεις. Παράλληλα, φαίνεται πως έχει αλλάξει και η προσέγγιση των οίκων αξιολόγησης που πλέον – όπως δείχνουν τα συμφραζόμενα – θα περιμένουν τη δημιουργία κυβέρνησης στην Ελλάδα για να προχωρήσουν σε ενδεχόμενη κίνηση αναβάθμισης της οικονομίας.
Και όλα αυτά, ενώ έως τα τέλη Φεβρουαρίου η αγορά προεξοφλούσε άμεση αναβάθμιση, εξού και οι πολλοί μεγάλοι όγκοι και τζίροι σε καθημερινή βάση, αλλά και το ράλι +21% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και +45% σε επίπεδο τραπεζικού το πρώτο δίμηνο.
Βεβαίως, πολλά μπορούν να ανατραπούν τις επόμενες εβδομάδες αν τυχόν αλλάξουν σημαντικά οι συσχετισμοί, ή αν προκύψει κάτι άλλο, εκτός προγράμματος, που θα μπορούσε να διαφοροποιήσει τις ισορροπίες. Άλλωστε, θυμίζουμε πως έως το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, οι πολιτικοοικονομικές ισορροπίες ήταν τελείως διαφορετικές, ενώ έκτοτε άλλαξαν τα πάντα.
Η εικόνα της αγοράς
Την Τρίτη λοιπόν το ελληνικό χρηματιστήριο ξεκίνησε ανοδικά, ακολουθώντας παρόμοια κίνηση των ευρωπαϊκών δεικτών, όμως άμα των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού για την ημερομηνία των εκλογών, η αγορά επιστράτευσε άμεσα αντανακλαστικά εσωστρέφειας, άμυνας και συντήρησης, γυρνώντας πτωτικά.
Ο Γ.Δ. έκλεισε στις 1.023,44 μονάδες με πτώση 1,19%, ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.476,09 μονάδες με απώλειες 1,08%, ο Mid Cap πιέστηκε σε ποσοστό 1,44% με κλείσιμο στις 1.502,89 μονάδες, ενώ ο ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 744,50 μονάδες με πτώση 1,43%.
Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 72,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 26 εκατ. ευρώ έγιναν στις τράπεζες. Πλέον, το κυρίαρχο ζητούμενο για την αγορά είναι να μην χάσει την περιοχή των 1.000 μονάδων που λειτουργούν ως κρίσιμη ζώνη για την ψυχολογία της αγοράς.