Την απειλή των πυρηνικών όπλων επαναφέρει εμμέσως η Ρωσία, με τον Βλάντιμιρ Πούτιν να προαναγγέλλει την μετεγκατάσταση πυρηνικών όλων στη Λευκορωσία. Η κίνηση εντείνει τις υφιστάμενες ανησυχίες, αλλά θεωρείται ότι εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του Πούτιν για την εμπέδωση του άξονα στα πρότυπα του NATO και για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής ισχύς, στο ενδεχόμενο διεθνούς παρέμβασης.
Σε αντίθετη τροχιά κινούνται ΕΕ-ΝΑΤΟ και ΗΠΑ, μια ημέρα μετά τις δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι θα αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία. Η απόσταση αυτή είναι ενδεικτική διαφορετικών προσεγγίσεων και παρασκηνιακών διεργασιών.
Ενώ η Ουάσιγκτον υποβάθμισε τις ανησυχίες σχετικά με την ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου, το ΝΑΤΟ δηλώνει ότι βρίσκεται σε επιφυλακή.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν “καμία ένδειξη” ότι η Ρωσία έχει μεταφέρει πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, ή ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος.
Η προσέγγιση της Ουάσιγκτον στόχο έχει να μην αναγνωρίσει την έμμεση απειλή Πούτιν, εγκαλώντας τον για μπλόφα, με στόχο είτε να τον αναγκάσει να δείξει τα χαρτιά και να κάνει το επόμενο βήμα, θέλοντας έτσι να τον καθηλώσει διαπραγματευτικά.
Συνδυαστικά, οι χειρισμοί δείχνουν ότι Ουάσιγκτον και Μόσχα βρίσκονται κοντά σε διαπραγματεύσεις, γι αυτό από τη μια ξεδιπλώνονται χαρτιά και από την άλλη δεν αναγνωρίζονται.
Παλαιότερα, απειλές για πυρηνικά είχε εκτοξεύσει ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Δεν αγχώνονται οι ΗΠΑ
“Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι τήρησε τη δέσμευσή του ή ότι δεν έχουν μεταφερθεί πυρηνικά όπλα”, δήλωσε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, στο δίκτυο CBS, και ρωτήθηκε για την ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου ότι η Μόσχα θα αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στο Λευκορωσία.
“Στην πραγματικότητα, δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Τόνισε επίσης ότι τίποτα επί του παρόντος δεν οδηγεί τις Ηνωμένες Πολιτείες “να αλλάξουν τη θέση (τους) όσον αφορά τη στρατηγική αποτροπή”.
Θολωμένο το NATO
«Το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε επιφυλακή και παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Δεν έχουμε δει μεταβολές στην διάταξη του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας οι οποίες θα μας οδηγούσαν να μεταβάλουμε την δική μας», δήλωσε εκπρόσωπος της Ατλαντικής Συμμαχίας.
«Η αναφορά της Ρωσίας στον διαμοιρασμό των πυρηνικών όπλων (nuclear sharing) του ΝΑΤΟ είναι τελείως παραπλανητική. Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ενεργούν με πλήρη σεβασμό των διεθνών τους δεσμεύσεων. Η Ρωσία έχει συστηματικά παραβιάσει τις δικές της δεσμεύσεις που απορρέουν από την διαδικασία ελέγχου των εξοπλισμών, πιο πρόσφατα διακόπτοντας την συμμετοχή της στην Συνθήκη New START », είπε ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ.
Ευέξαπτος ο Μπόρελ
H ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών όπλων στην Λευκορωσία θα σήμαινε «ανεύθυνη κλιμάκωση και απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», τονίζει με ανάρτησή του στο τουίτερ ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.
Συμπληρώνει ότι «η Λευκορωσία μπορεί ακόμα να το σταματήσει, είναι επιλογή της. Η ΕΕ είναι έτοιμη να απαντήσει με περαιτέρω κυρώσεις».
Η απειλή Πούτιν
Χθες, Σάββατο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα αναπτύξει “τακτικά” πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία και ότι δέκα αεροπλάνα είχαν ήδη εξοπλιστεί για να είναι έτοιμα να χρησιμοποιήσουν αυτού του είδους τα όπλα.
“Δεν υπάρχει τίποτα ασυνήθιστο εδώ: οι Ηνωμένες Πολιτείες το κάνουν αυτό εδώ και δεκαετίες. Αναπτύσσουν εδώ και πολύ καιρό τα τακτικά πυρηνικά τους όπλα στο έδαφος των συμμάχων τους”, δήλωσε ο Πούτιν σε συνέντευξη στη ρωσική τηλεόραση.
“Συμφωνήσαμε να πράξουμε το ίδιο”, πρόσθεσε λέγοντας ότι προβλέπει την “εκπαίδευση των πληρωμάτων” από τις 3 Απριλίου και την “ολοκλήρωση της κατασκευής ειδικής αποθήκης για τα τακτικά πυρηνικά όπλα στο έδαφος της Λευκορωσίας” την 1η Ιουλίου.
Ιστορική στροφή στο αμυντικό δόγμα της Ρωσίας
Αναλυτές λένε ότι η απόφαση της Ρωσίας είναι σημαντική, καθώς μέχρι τώρα – σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν αναπτύσσει πυρηνικά όπλα εκτός των συνόρων της. Ίσως είναι η πρώτη φορά από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 που το πραγματοποιεί.
Προσπάθεια εμπλοκής ΟΗΕ από Ουκρανία
Ο Μικαίλο Ποντόλιακ ανώτερος σύμβουλος του Ζελένσκι χλεύασε την Κυριακή το σχέδιο του Πούτιν στο Twitter.
“Παραδέχεται ότι φοβάται να χάσει και το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να μας τρομάζει με απειλές»
Πάντως, η Ουκρανία ζήτησε την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ζήτησε από τους Δυτικούς και την Κίνα να θέσουν τέλος στην «πυρηνική ομηρεία» που ασκεί η Ρωσία.