Συνθήκες νομισματικού αρμπιτράζ διαμορφώνονται στο trade ευρώ/δολαρίου και ευρώ/στερλίνας, καθώς οι δηλώσεις Λαγκάρντ και Πάουελ κινούνται σε εκ διαμέτρου αντίθετες κατευθύνσεις, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία ξεκάθαρης τάσης στη ροή του χρήματος.
Η Κριστίν Λαγκάρντ εδραιώνει τα διαπιστευτήριά της ως το μεγαλύτερο γεράκι μεταξύ των μεγάλων κεντρικών τραπεζιτών παρά το αυξανόμενο τραπεζικό άγχος, δίνοντας στις χρηματοπιστωτικές αγορές έναν λόγο να αγοράσουν το ευρώ και να πουλήσουν γερμανικά ομόλογα.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι η επιστροφή του πληθωρισμού της ευρωζώνης στον στόχο είναι «μη διαπραγματεύσιμη» και δεν θα περιλαμβάνει «ανταλλάγματα», ακολουθώντας την προαναγγελθείσα αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.
Αντίθετα, ο πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell πραγματοποίησε μια μικρότερη αύξηση και είπε ότι η FOMC συζήτησε το ενδεχόμενο παύσης των αυξήσεων. Η Τράπεζα της Αγγλίας υπό τον Andrew Bailey αύξησε το κόστος του χρήματος κατά 25 μονάδες βάσης και δήλωσε ότι ο πληθωρισμός είναι πιθανό να επιβραδυνθεί «απότομα».
Διαβάστε επίσης: The Week Ahead: Shaken οι αγορές… με το δάκτυλο στη σκανδάλη οι επενδυτές
Η διευρυνόμενη απόκλιση στη νομισματική πολιτική βρίσκεται στο επίκεντρο δύο συναλλαγών που ευνοούνται από τους επενδυτές νομισμάτων και ομολόγων.
Για τη Citigroup Inc., τη Societe Generale SA και την Deutsche Bank AG, η τοποθέτηση της Λαγκάρντ για τον πληθωρισμό αποτελεί ώθηση για το ευρώ που θα μπορούσε να το εκτοξεύσει στα 1,10 δολάρια τους επόμενους μήνες. Ενδεχόμενη αναζωπύρωση του πληθωρισμού αυτή την εβδομάδα μπορεί να ενθαρρύνει την άποψη ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να κινείται αρκετά μετά τη Fed, προσθέτοντας στα κέρδη του ευρώ.
Οι δηλώσεις αυτές εκτιμάται ότι θα προκαλέσουν ανακατατάξεις και στις αγορές ομολόγων, καθώς τα γερμανικά ομόλογα καθίστανται λιγότερο αποδοτικά από το ευρώ και από τα αντίστοιχα αμερικανικά.
Τα επιτόκια στα μικρής διάρκειας ευρωπαϊκά swaps πλησιάζουν τα αντίστοιχα των ΗΠΑ, μειώνοντας τη διαφορά σε μόλις 70 μονάδες βάσης νωρίτερα τον Μάρτιο. Αυτό το επίπεδο παρατηρήθηκε τελευταία φορά όταν το ευρώ ήταν πάνω από 1,21 δολάρια το 2021, σύμφωνα με τη SocGen.
Από την Παρασκευή, οι χρηματαγορές τιμολόγησαν μείωση επιτοκίων από τη Fed ακόμα και τον Ιούνιο, με τις αγορές να προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα συνεχίζει να ανεβάζει τα επιτόκια μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Βεβαίως, η σχετική επιθετικότητα της ΕΚΤ είναι εν μέρει αντανάκλαση του γεγονότος ότι άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια τέσσερις μήνες μετά τη Fed και έχει να αντιμετωπίσει ολόκληρο το βάρος των υψηλότερων τιμών της ενέργειας.
Αντίρροπες δυνάμεις
Μπορεί να είναι μόνο θέμα χρόνου έως ότου η Ευρώπη δείξει σημαντικά σημάδια πίεσης, σύμφωνα με τον Daniel Morris, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στην BNP Paribas Asset Management.
«Αν μη τι άλλο, η δυναμική του πληθωρισμού είναι χειρότερη στη ζώνη του ευρώ», ανέφερε. Ενώ κατέληξε λέγοντας: «Αν χρειάζεται ύφεση στις ΗΠΑ για να μειώσετε τον πληθωρισμό, γιατί όχι και στην Ευρώπη;»
Προς το παρόν, η ευρωπαϊκή οικονομία έχει αποδειχθεί πολύ πιο ανθεκτική από ό,τι είχε προβλεφθεί. Τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας έδειξαν ότι το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε, ενώ το τέλος των αρνητικών επιτοκίων προσελκύει κεφάλαια πίσω στην Ευρώπη, παρέχοντας μακροπρόθεσμη ώθηση για το νόμισμα.
Αυτή την εβδομάδα, ανακοινώνονται στοιχεία για τον δομικό πληθωρισμό της Ευρωζώνης, που δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια. Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg οι οικονομολόγοι αναμένουν μεσοσταθμικά νέο ρεκόρ 5,8%, από 5,6%. Αντιθέτως, την Παρασκευή, τα στοιχεία της Fed of New York έδειξαν ότι ο δείκτης της δραστηριότητας του πληθωρισμού στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2021.
Οι traders στα options Βλέπουν μεγάλη αντίσταση στα 1,10$, εάν το ευρώ καταφέρει να φτάσει πάνω από αυτό, τα $1.13 και 1,15 $ είναι οι επόμενοι στόχοι.
Ενδεχόμενη περαιτέρω επιδείνωση του κλίματος στις ευρωπαϊκές τράπεζες – μετά από μια νέα κρίση στην αγορά που επικεντρώθηκε στην Deutsche Bank την Παρασκευή – θα μπορούσε να συνεχίσει να επιβαρύνει το νόμισμα. Λόγω της ευρύτερης δυναμικής του πληθωρισμού, μια διόρθωση, θα μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία για αγορές.
Το ευρώ υποχώρησε στα 1,0713 δολάρια, κάτω που διαπραγματεύεται στη διατραπεζική αγορά.
Για τη Citigroup, το επίπεδο του $1.10 ανά ευρώ θα είναι το κλειδί. Μόλις παραβιαστεί, άπαντες ακόμα με μόχλευση θα αναγκαστούν να κυνηγήσουν την άνοδο, όπως λέει ο Βασίλης Γκιωνάκης, επικεφαλής στρατηγικής της G10 στην EMEA.