Σε κοινωνικές αναταραχές έχουν πλέον εξελιχθεί οι διαδηλώσεις για το συνταξιοδοτικό στη Γαλλία, ξυπνώντας μνήμες από τα “κίτρινα γιλέκα”, καθώς ο Εμάνουελ Μακρόν επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την ολοκλήρωση της προεδρικής του διαδρομής με μια εμβληματική μεταρρύθμιση, η οποία δεν φαίνεται να περνάει στη γαλλική κοινωνία.
Οι διαδηλώσεις στην Γαλλία συνεχίζονται με τους πολίτες να είναι ακόμη περισσότερο εξοργισμένοι μετά την συνέντευξη που παραχώρησε ο Εμανουέλ Μακρόν. Μάλιστα, την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε η «μητέρα όλων των απεργιών», με τον κόσμο να συγκεντρώνεται σε δεκάδες πόλεις της Γαλλίας προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για το συνταξιοδοτικό.
Πλέον, τα media σε όλο τον κόσμο καταγράφουν τη δυναμική των διαδηλώσεων, ενώ στη Γαλλία η κυβέρνηση επιχειρεί να αποδομήσει την κινηματικού χαρακτήρα αντίδραση, χρεώνοντας στα σφοδρά επεισόδια στην ακροδεξιά.
Με πάνω από 200 τραυματισμένους αστυνομικούς και άλλες τόσες συλλήψεις, βιαιότητες μπροστά στις κάμερες και προσπάθειες προπαγάνδας όπως το video με τους αστυνομικούς που έμοιαζαν να αλλάζουν πλευρά, ενώ τελικά συνόδευαν τους συλληφθέντες σε κλούβες, η κατάσταση σε πολλές γαλλικές πόλεις μοιάζει με τις ημέρες των κίτρινων γιλέκων.
Στο μεταξύ, ο Μακρόν επιβίωσε πρότασης δυσπιστίας στο Κοινοβούλιο, κατά τη συζήτηση της οποίας όμως ανέβηκαν οι τόνοι και η αντιπολίτευση κατάφερε να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την κοινωνική αντίδραση.
Μπορεί ο Μακρόν να επιβίωσε στη Βουλή, χάνει όμως καθημερινά στην κοινωνία, ενώ οι διαρκείς εντάσεις στους δρόμους και οι επαναλαμβανόμενες απεργίες πλήττουν καίρια την ήδη αποδυναμωμένη γαλλική οικονομία. Αν σε αυτά προστεθεί η τραπεζική ανασφάλεια και η ακρίβεια, τότε ο Μακρόν είναι αντιμέτωπος με εξαιρετικά επικίνδυνο κοκτέιλ μολότοφ.
Οι διαδηλώσεις
Κεντρικό αίτημα των διαδηλωτών είναι η απόσυρση του νομοσχεδίου, το οποίο σήμερα είναι νόμος του κράτους. Ακόμη, οι πολίτες ζητούν την παραίτηση, τόσο του Μακρόν, όσο και της πρωθυπουργού Ελίζαμπεθ Μπορν.
Λάδι στη φωτιά
Ο Εμανουέλ Μακρόν αντί να κατευνάσει την οργή των πολιτών, την ενέτεινε ακόμα περισσότερο. Ο πρόεδρος της Γαλλίας στην συνέντευξη του ανέφερε πως δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε κανέναν ανασχηματισμό, απόσυρση ή εκλογική διαδικασία κι ότι προτίθεται να εφαρμόσει τον νόμο κατά γράμμα.
Σε δημοσκόπηση που διεξήγαγε η εφημερίδα Le Figaro με συμμετέχοντες ψηφοφόρους όλων των κομμάτων, φάνηκε πως το 76% των Γάλλων «δεν πείστηκε» από τη συνέντευξη του Εμανουέλ Μακρόν.
Άγριο ξύλο
Οι συγκεντρώσεις στις περισσότερες πόλεις ήταν μαζικές και διήρκεσαν από το πρωί έως αργά το απόγευμα. Ωστόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως στη Μασσαλία, στη Ρεν, στη Λυών και το Παρίσι σημειώθηκαν συγκρούσεις με την αστυνομία και επεισόδια.
Στην πρωτεύουσα της χώρας, όπου η διαδήλωση ξεκίνησε από την πλατεία της Βαστίλης, τοποθεσία με ιστορική σημασία, τα επεισόδια υπήρξαν ιδιαίτερα εκτεταμένα, με διαδηλωτές να πετούν βόμβες μολότοφ και να επιτίθενται σε βιτρίνες καταστημάτων, ενώ συνθήματα κατά της κυβέρνησης γράφτηκαν σε τοίχους κτιρίων στο κέντρο της πόλης.
Οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, ενώ ένας αστυνομικός έχασε τις αισθήσεις του στις οδομαχίες, που συνεχίστηκαν μέχρι αργά το βράδυ.
Άντεξε στη Βουλή η Μπορν
Η κυβέρνηση της Μπορν κατάφερε να μην ναυαγήσει από τις δύο προτάσεις μομφής που είχαν κατατεθεί εναντίον της, επειδή προσέφυγε στο άρθρο 49:3 του Συντάγματος ώστε να περάσει την αμφιλεγόμενη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που προωθούσε, παρακάμπτοντας την Εθνοσυνέλευση – η μία ξεκάθαρα, η άλλη οριακά.
Συνολικά 278 βουλευτές, μόλις εννέα λιγότεροι από όσους χρειάζονταν για την απόλυτη πλειοψηφία, υπερψήφισαν τη «διακομματική» πρόταση μομφής που είχε καταθέσει η κεντρώα ομάδα Liot, και είχε συνυπογράψει η Nupes, η συμμαχία της Αριστεράς.
Ακολούθησε και ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής που είχε καταθέσει η Εθνική Συσπείρωση, το κόμμα της Μαρίν Λεπέν, η οποία ωστόσο δεν είχε καμία ελπίδα. Συγκέντρωσε μόνο 94 ψήφους, έξι περισσότερες από τους βουλευτές που διαθέτει.