Και ο Ταγίπ Ερντογάν, μετά τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου έστειλε ευχετήρια επιστολή για την εθνική εορτή της Ελλάδας, εντείνοντας τις προσπάθειες για την εμπέδωση του νέου κλίματος στις διμερείς σχέσεις.
Ευχετήρια επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έστειλε για την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου ο Ταγίπ Ερντογάν. Προηγουμένως ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε στείλει ευχετήρια επιστολή στον Νίκο Δένδια.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, εκτός από τις ευχές προς τον πρωθυπουργό και τον ελληνικό λαό, εκφράζει τις ευχαριστίες του προς την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για την αλληλεγγύη που εκδήλωσαν μετά τους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν την Τουρκία.
«Είμαι πεπεισμένος ότι η σχέση και συνεργασία μεταξύ των χωρών μας θα αναπτυχθούν περαιτέρω με τις κοινές μας προσπάθειες την προσεχή περίοδο», σημειώνει ο Ταγίπ Ερντογάν.
Και καταλήγει: «Δράττομαι της ευκαιρίας να επαναλάβω τις καλύτερές μου ευχές τόσο για την προσωπική σας υγεία και ευημερία όσο και για την υγεία και ευημερία του ελληνικού λαού».
Όπως επισήμανε το Crisis Monitor εξ αρχής, οι επιστολές αυτές έχουν διττό σκοπό: Αφενός να εμπεδώσουν τη δυναμική της επαναπροσέγγισης και αφετέρου να επιδείξουν με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι η Άγκυρα εγκαταλείπει τη συγκρουσιακή ρητορική και τους αλυτρωτισμούς. Έτσι υποχωρεί ο κίνδυνος εντάσεων στις διμερείς σχέσεις και κατ επέκταση της προοπτικής αντιπαράθεσης Ελλάδας – Τουρκίας.
Οι πολιτικές κινήσεις επικάθονται στη διπλωματική και στρατιωτική αποκλιμάκωση, η οποία ολοκληρώθηκε με το μορατόριουμ πτήσεων στο Αιγαίο που ανακοινώθηκε προ ημερών. Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας ανακοίνωσαν πρόσφατα συμφωνία αλληλοστήριξης στα διεθνή φόρα και ιδιαίτερα στον ΟΗΕ με την Αθήνα να στηρίζει την υποψηφιότητα της Τουρκίας για τη θέση του γενικού γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού και την Άγκυρα να ψηφίζει την Ελλάδα ως μη-μόνιμα μέλος εκεί. Το σύνολο των κινήσεων δράττονται στη βάση της disaster diplomacy που ξεκίνησε μετά τους φονικούς σεισμούς στη Νοτιανατολική Τουρκία.
Η Τουρκία επιδιώκει έτσι να κάμψει τις όποιες αντιστάσεις μένουν στην Ουάσιγκτον για να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός των F-16 και η αγορά νέων τύπου VIper.