Το πόσο εύθραυστο και ευμετάβλητο είναι το κλίμα στις χρηματιστηριακές αγορές αλλά και σε όλο το επενδυτικό σύστημα φανέρωσε το νέο σκηνικό ξεπουλήματος που καταγράφηκε την Παρασκευή στην Ευρώπη, το οποίο συμπαρέσυρε και το ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο έχασε κοντά στο 3% της αξίας του σε επίπεδο Γενικού Δείκτη.
- Τριγμοί στο γερμανικό κολοσσό Deutsche Bank, ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες
- Πτώση κοντά στο 3% στο Χ.Α. με τις τράπεζες στην αιχμή των απωλειών
- Καμιά μετοχή του FTSE 25 δεν έκλεισε ανοδικά
- Ευάλωτο στις φήμες και ρηχό το Χ.Α.
Αυτή τη φορά στο μάτι του κυκλώνα βρέθηκε ο γερμανικός τραπεζικός κολοσσός Deutsche Bank, η μεγαλύτερη τράπεζα της κορυφαίας οικονομίας της Ευρώπης, όπου εν μέσω ανησυχιών οδηγήθηκε σε μεγάλη πτώση, συμπαρασύροντας πτωτικά όλο τον κλάδο.
Μολονότι κορυφαίοι αξιωματούχοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί, ενώ και πτώση των ευρωπαϊκών δεικτών, αντιθέτως με τα λεγόμενα, δεν κινήθηκαν σε λογικές άκριτου ξεπουλήματος χάνοντας 4% ή 5%, εντούτοις το ότι μπήκε ως στόχος η γερμανική τραπεζική «φίρμα» είναι εξαιρετικά σοβαρή εξέλιξη.
«Ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης είναι ανθεκτικός επειδή διαθέτει σταθερές θέσεις σε όρους κεφαλαίου και ρευστότητας», δήλωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ απευθυνόμενη στους ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι αγορές όμως είναι εξαιρετικά ευάλωτες τελευταία, καθώς μετά την Credit Suisse που εν μέσω πανικού σύρθηκε σε deal διάσωσης από την UBS, έρχεται τώρα ένας ακόμη ευρωπαϊκός τραπεζικός γίγαντας να αποδειχτεί αδύναμος κρίκος. Σήμερα οι μετοχές της Deutsche Bank έφτασαν να υποχωρούν άνω του 14% ενώ τελικώς έκλεισαν με απώλειες 8,5%, έχοντας χάσει κοντά στο 30% από τις αρχές Μαρτίου.
Έτσι, συμπαρασύρθηκε και ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος, οδηγούμενος σε απώλειες 3,8%, ενώ οι μετοχές της Société Générale κατηφόρισαν 6,1%, της BNP Paribas 5,2% και της UBS 3,55% και της Commerzbank -5,45%.
Έτσι, οι ευρωπαϊκοί δείκτες οδηγήθηκαν χαμηλότερα, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να υποχωρεί κατά 1,37% στις 440,11 μονάδες. Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX σημείωσε πτώση 1,66% στις 14.957,23 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έχασε 1,74% στις 7.015,10 μονάδες, όπως και ο FTSE 100 στη Βρετανία που έκλεισε στις 7.405,45 μονάδες με -1,26%. Παρόμοια εικόνα και στις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB κατέγραψε απώλειες 2,23% στις 25.892,18 μονάδες, όπως και ο ισπανικός IBEX 35 που διαπραγματεύθηκε στις 8.792,50 μονάδες με -1,98%.
Μεγάλη πτώση στο Χ.Α. που προσγειώθηκε στις 1.020 μονάδες
Μέσα σε αυτό το κλίμα, το ελληνικό χρηματιστήριο μολονότι δεν έχει αντίστοιχα προβλήματα με τις Credit Suisse και Deutsche Bank, εντούτοις πιέστηκε σημαντικά, με το Γ.Δ. να έχει απώλειες κοντά στο 3%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος κυριάρχησε στην πτώση. Η ελληνική αγορά παραμένει ιδιαίτερα ευάλωτη σε κάθε μικρή ή μεγαλύτερη αλλαγή κλίματος, ενώ σήμερα έκλεισε με τις μεγαλύτερες απώλειες σε όλη την Ευρώπη, κάτι που φανερώνει ότι η αγορά έχει χάσει το momentum της.
Παράλληλα, εκτός από τη διεθνή τραπεζική κρίση, το Χ.Α. επηρεάζεται και από τις εγχώριες πολιτικοοικονομικές εξελίξεις, κάτι που φάνηκε αυτή την εβδομάδα όπου για τρίτη σερί συνεδρίαση οι συναλλαγές παρέμειναν κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την Παρασκευή στις 1.021,16 μονάδες με απώλειες 2,97% και πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας, ενώ ο FTSE 25 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 2.464,63 μονάδες με πτώση 3,44%. Ο Mid Cap έκλεισε στις 1.514,21 μονάδες με απώλειες 1,96%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε συντριπτικές απώλειες 5,78% με κλείσιμο στις 736,22 μονάδες.
Έτσι, σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο Γ.Δ. έκλεισε με οριακή άνοδο 0,10%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 0,53%, ο Mid Cap είχε άνοδο 3,31%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με οριακή άνοδο 0,02%. Η αξία συναλλαγών την Παρασκευή διαμορφώθηκε στα 94,1 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας ενίσχυση έναντι των προηγούμενων δύο συνεδριάσεων, όμως έμεινε μακριά από τους μέσους όρους του 2023.
Στις τράπεζες, απώλειες άνω του 6% είχε η Alpha Bank, στο -5,97% έκλεισε η Εθνική, -5,71% η Eurobank, ενώ η Πειραιώς έκλεισε με πτώση 5,17%. Καμιά μετοχή του Largre Cap δεν έκλεισε θετικά, ενώ σημαντικές πιέσεις δέχτηκαν τίτλοι όπως Jumbo, ElvalHalcor, Viohalco, ΟΠΑΠ, Τιτάν, Motor Oil, Helleniq Energy, ΓΕΚ Τέρνα κ.ο.κ. Πλέον, το ζητούμενο για την επόμενη εβδομάδα – πάντα με γνώμονα και το διεθνές κλίμα – είναι η αγορά να μην απολέσει το όριο ψυχολογίας των 1.000 μονάδων.