Νέους κλυδωνισμούς προκαλούν οι τράπεζες στα χρηματιστήρια, με τη Deutsche bank να βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο, καθώς τα CDS της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής τράπεζας εκτοξεύθηκαν και τα AT1 ομόλογα βουλιάζουν, παρασύροντας τη μετοχή και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε δίνη.
Οι αγορές είναι υπερευαίσθητες, οι επενδυτές νευρικοί και το χρήμα ακριβαίνει. Το ρίσκο τιμολογείται πλέον υψηλότερα, αλλά τα μοντέλα αποτίμησης ρίσκου έχουν εκτροχιαστεί και οι προβλέψεις για το παρατεταμένα υψηλό κόστος του ρίσκου και της υποτίμησης
Η Detsche Bank είχε κατ επανάληψη βρεθεί στο επίκεντρο σκανδάλων, διαφθοράς, χειραγώγησης μετοχών και ξεπλύματος άλλοτε βρόμικου και άλλοτε ρωσικού χρήματος. Η διασύνδεση της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής τράπεζας με τη UBS δηλώθηκε ως ελεγχόμενη, ωστόσο οι αγορές φάνηκε ότι είχαν περσσότερους λόγους να ανησυχούν απ ότι να εφησυχάζουν. Αναλυτές σε μεγάλα σπίτια έσπευσαν να αποδώσουν την κατάσταση σε υπεραντίδραση ή αυτοεκπληρούμενη προφητεία.
Οι εκτιμήσεις/εξηγήσεις αυτές όμως μπορεί να είναι… απλουστευτικές. Πέρα από τις ενδεχόμενες υποδόριες διασυνδέσεις της Deutsche Bank με την Credit Suisse, αμφότερες ελέγχονταν και ελέγχονται -σύμφωνα με το Bloomberg- από τις αμερικανικές αρχές, για παραβάσεις των κυρώσεων και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Στην ίδια λίστα βρίσκεται και η UBS.
Γεωοικονομικό ρίσκο
Καθώς ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός και ο γεωοικονομικός πόλεμος λαμβάνουν πολλές μορφές, οι κλυδωνισμοί στο τραπεζικό σύστημα της Δύσης θα μπορούσαν να οφείλονται και σε παράγοντες που έχουν να κάνουν με τη Ρωσία και την Κίνα. Ωστόσο, σε αυτή τη φάση τα σενάρια είναι πολλά και τα δεδομένα λίγα. Παρά τη διαρκή δημοσιογραφική και ερευνητική κάλυψη των εξελίξεων τα δεδομένα είναι λίγα και… οι πληρφορίες βγαίνουν με το σταγονόμετρο.
Το σίγουρο είναι ότι οι αγορές ανησυχούν. Όχι όμως μόνο για την υγεία των τραπεζών, αλλά για τις επιπτώσεις της ραγδαίας αύξησης των επιτοκίων, τον αντίκτυπο της οικονομικής επιβράδυνσης, την προοπτική της ύφεσης και την αναγκαιότητας της αποθέρμανσης των οικονομιών. Επίσης, μπορεί η Ευρώπη να μπαίνει στο καλοκαίρι με τις τιμές ενέργειας να υποχωρούν, η ενεργειακή της ασφάλεια παραμένει εύθραυστη.
Αν σε αυτά προστεθούν οι φόβοι για την αποσταθεροποίηση της Γαλλίας, οι επικείμενες εκλογές σε κλίμα οργής στην Ελλάδα, οι εκλογές και το ενδεχόμενο ανακατατάξεων στην Τουρκία και η ενίσχυση του ακροδεξιού λαϊκιστικού μετώπου την ΕΕ, με την Μελόνι, τον Όρμπαν και το ακροδεξιό PIS στην Πολωνία, το ρίσκο αυξάνεται… εκθετικά!
Το ζήτημα δεν είναι η σωτηρία της Deutsche Bank, αλλά η προσαρμογή των αγορών στο νέο γεωοικονομικό περιβάλλον και ο κίνδυνος ντόμινο ακόμα και σε off-season, ως αποτέλεσμα του περιορισμού της ταχύτητας κίνησης του χρήματος, και δευτερογενούς ανταγωνισμού στο πλαίσιο του χρηματοπιστωτικού συστήματος, μεταξύ Δύσης και Ανατολής.
Η υπόθεση Deutsche Bank
Οι μετοχές της Deutsche Bank κατρακύλησαν την Παρασκευή, θέτοντας την υγεία μιας άλλης παγκόσμιας συστημικής σημαντικής τράπεζας στο επίκεντρο του Σαββατοκύριακου.
Ο τίτλος της γερμανικής τράπεζας υποχώρησε 11,15% και ο τραπεζικός δείκτης Euro Stoxx έκλεισε με απώλειες της τάξης του 5%.
Τα 5ετή CDS της Deutsche Bank διευρύνθηκαν την Πέμπτη, όπως ανέφερε το Reuters ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια άνοδος στην ιστορία του. Στο ίδιο μονοπάτι παρέμειναν και την Παρασκευή. Ειδικότερα, τα CDS σκαρφάλωσαν στις 215 μονάδες την Παρασκευή, επίπεδο που απέχει, βέβαια, παρασάγγας από το σημείο που εκτοξεύθηκαν τα CDS της Credit Suisse στις 1.194 μονάδες.
Τα ομόλογα AT1 της Deutsche Bank υποχώρησαν σε αξία αφού η Ελβετία εξάλειψε τους τίτλους CSGN της Credit Suisse, -6,29% προκειμένου να εξαγοραστεί από την UBS.
Το Invesco AT1 Capital Bond, το οποίο επενδύει σε αυτά τα μετατρέψιμα ομόλογα, υποχωρεί 18% αυτόν τον μήνα, καθώς οι επενδυτές χάνουν την εμπιστοσύνη τους στους τίτλους. Οι ευρωπαϊκές και άλλες τραπεζικές ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο έχουν επιμείνει ότι δεν θα ακολουθήσουν το προηγούμενο της Ελβετίας και ότι πρώτα θα αφήσουν τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών να πέσει στο μηδέν πριν εξαφανίσουν τους μετατρέψιμους τίτλους σε περίπτωση χρεοκοπίας.
«Είναι αμφίβολο ότι οι τράπεζες θα μπορέσουν να εκδώσουν νέα AT1 σύντομα, αυξάνοντας την πιθανότητα παράτασης των ομολογιών AT1 σε κυκλοφορία. Οι εξελίξεις αυτές οδηγούν αναπόφευκτα σε lock down στις αγορές ομολόγων, ιδιαίτερα για τα AT1 om;ologa. Η ING χαρακτηρίζει το σκηνικό που δημιουργείται στις αγορές ομολόγων ως προσωρινό,
Τα τελευταία χρόνια η Deutsche Bank εφαρμόζει ευρύ πρόγραμμα αναδιάρθρωσης με μαζικές απολύσεις και αποεπένδυση από τον επενδυτικό τομέα στις ΗΠΑ, λόγω υψηλών και ασύμβατων κανονιστικών απαιτήσεων.