Την αποτυχία των αρχών στον έλεγχο της Μαφίας και την προστασία του ίδιου του θεσμικού κράτους καταδεικνύει το νέα κύμα επιθέσεων σε βάρος αρχαιολόγων στη Μύκονο, προκαλώντας την παρέμβαση του καθ ύλην αρμόδιου υπουργού Τάκη Θεοδωρικάκου.
Έντονη ανησυχία και προβληματισμό έχουν προκαλέσει στην πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. οι επιθέσεις με θύματα αρχαιολόγους στη Μύκονο.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε και στο παρελθόν δρομολογήσει ελέγχους από την Αθήνα στη Μύκονο, τη Σαντορίνη και άλλα νησιά έντονης τουριστικής ανάπτυξης, άλλοτε για τη δράση του οργανωμένου εγκλήματος, άλλοτε για ναρκωτικά και κατά καιρούς για φοροδιαφυγή. Πλέον, στο επίκεντρο βρίσκεται η άναρχη δόμηση και οι πολεοδομικές παραβάσεις.
Σε συσκέψεις που έλαβαν τα τελευταία 24ωρα χώρα στο μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη, που στεγάζει το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αποφασίστηκε η ενίσχυση της Υποδιεύθυνσης Αστυνομίας Μυκόνου αλλά και οι αιφνιδιαστικές «επισκέψεις» κλιμακίων από την Αθήνα, με στόχο τους αιφνιδιαστικούς ελέγχους.
Η Υποδιεύθυνση θα ενισχυθεί με 100 αστυνομικούς, ενώ κλιμάκια της Ασφάλειας Αττικής θα πραγματοποιούν εφεξής ταξίδια στο νησί των ανέμων. Επίσης, θα δημιουργηθούν μικτά κλιμάκια, αποτελούμενα από αστυνομικούς της Οικονομικής Αστυνομίας και στελέχη του Υπουργείου Υποδομών, που θα κάνουν έρευνες για τη βεβαίωση πολεοδομικών και οικοδομικών παραβάσεων.
Στη Μύκονο φαίνεται ότι δρουν, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, «ομάδες κρούσης» που αναλαμβάνουν να εκφοβίσουν ή ακόμα και να ξυλοκοπήσουν οποιονδήποτε μπαίνει εμπόδιο στην πολεοδομική «ανάπτυξη».
Auditor’s note: Η αντιμετώπιση της Μαφίας
Οι μέθοδοι, όμως, που μετέρχονται οι παραβάτες είναι τόσο προχωρημένες που καταδεικνύουν τη δράση κυκλωμάτων της Μαφίας. Όπωρ σημαίνει ότι η δράση της Μαφίας, στη Μύκονο και πιθανώς και σε άλλα τέτοια νησιά, δεν είναι περιστασιακή αλλά έχει ρίζες και μάλιστα… με τσιμέντα. Υπ΄αυτό πρίσμα, η εκρίζωση της δεν απαιτεί σπασμωδικές πρωτοβουλίες που ενδείκνυνται για την αντιμετώπιση εξάρσεων, αλλά σταθερά χέρια. Σε επίπεδο αυτό σημαίνει αλλαγή πολιτικής για το μόνιμο προσωπικό αστυνόμευσης τόσο σε επίπεδο αστυνομικού τμήματος όσο και τμήματος ασφαλείας. Αντίστοιχα μέτρα και στο Λιμενικό. Δημιουργία ειδικής υποδιεύθυνσης στο Εσωτερικών Υποθέσεων και προωθημένη δράση της Interpol. Πρωτοβουλίες απαιτούνται βέβαια και στη Δικαιοσύνη, με την ενίσχυση των υπηρεσιών διαχείρισης σχετικών υποθέσεων και επίσης κι εκεί τη δημιουργία ασφαλιστικών δικλείδων. Ενδεχομένως, η διερεύνηση υποθέσεων που ακουμπούν την δράση της Μαφίας να ανατίθενται στην Εισαγγελία διαφθοράς και σε εφέτες ανακριτές στην Αθήνα.
Απειλές από… πακιστανικά κινητά σε αρχαιολόγους
Το τελευταίο περιστατικό που προκαλεί αλγεινή εντύπωση σημειώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης, όταν αρχαιολόγος δέχτηκε απειλητικό μήνυμα στο προσωπικό της κινητό τηλέφωνο. Ο αποστολέας έγραψε με λατινικούς χαρακτήρες απειλές για την ίδια και την οικογένειά της.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αποστολείς τέτοιου είδους απειλών χρησιμοποιούν «πακιστανικά» τηλέφωνα μίας χρήσης για να μην ανιχνεύονται από τις Αρχές. Αυτό φέρεται να έκανε και ο αποστολέας του απειλητικού μηνύματος σε βάρος της αρχαιολόγου.
Αυτό που ενδεχομένως να μπορέσουν να ανιχνεύσουν οι αστυνομικοί είναι το στίγμα του τηλεφώνου την ώρα που εστάλη το μήνυμα, δηλαδή τη γεωγραφική του θέση. Η αρχαιολόγος έχει ήδη καταθέσει μήνυση κατ’ αγνώστου στην Αστυνομία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Αρχών, τα απειλητικά μηνύματα σε βάρος της συνδέονται με τα επαγγελματικά της καθήκοντα, καθώς ασχολείται με πολεοδομικά θέματα στις Κυκλάδες (συμπεριλαμβανομένης της Μυκόνου).
Ο ξυλοδαρμός
Τα απειλητικά μηνύματα σε βάρος της αρχαιολόγου έρχονται λίγες ημέρες μετά το σοκαριστικό ξυλοδαρμό αρχαιολόγου στην Κηφισιά. Ο 50χρονος δέχτηκε άγρια χτυπήματα από «επαγγελματίες» που τον παρακολούθησαν και του έστησαν ενέδρα. Και σε αυτή την περίπτωση το θύμα ασχολείτο με πολεοδομικά ζητήματα στη Μύκονο. Στο μικροσκόπιο μπαίνουν ομάδες που θα μπορούσαν να έχουν αναλάβει τον εκφοβισμό του κατ’ εντολή επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο νησί των ανέμων. Στην κατάθεση που έδωσε στην Αστυνομία ο αρχαιολόγος φέρεται να ανέφερε ότι δεν είχε διαφορές με κανέναν και δεν είχε δεχτεί απειλές. Ένα από τα ερωτήματα που ζητούν απάντηση είναι εάν αυτοί που τον ξυλοκόπησαν συνδέονται με αυτούς που απείλησαν με μηνύματα τη συνάδελφό του.