Οδούς για ενδεχόμενη ανάκτηση μέρος της αξίας των 17 δισ. που έχασαν από την εκμηδένιση των AT1 ομολόγων της Credit Suisse αναζητούν οι ομολογιούχοι, καθώς η Ελβετική κυβέρνηση επέλεξε ένα σχέδιο για την σωτηρία της Credit Suisse, ώστε η πράξη να μη χαρακτηριστεί διάσωση αλλά εξαγορά.
Εντείνεται η κινητικότητα των ομολογιούχων της Credit Suisse, με τους κατόχους των AT1 τίτλων να συζητούν τα περιθώρια νομικής δράσης, καθώς η αξία τίτλων 17 δισ. εκμηδενίστηκε στο πλαίσιο της “εξαγοράς” της δεύτερης μεγαλύτερης ελβετικής τράπεζας.
Έτσι, αντί για συνολικό bail-in που θα σήμαινε dillution των μετόχων, διαχωρισμό της τράπεζας σε good και bad, η ελβετική κυβέρνηση επέλεξε τη λύση του επιλεκτικού bail-in, στα πρότυπα της Ισπανίας, μηδενίζοντας τα AT1 ομόλογα και επιβάλλοντας εξαναγκαστικό κούρεμα στους μετόχους, ενώ παρέκαμψε με νομοθετική παρέμβαση την ψήφιση της συμφωνίας από τη γενική συνέλευση.
Ορισμένοι κάτοχοι ομολόγων της Credit Suisse δήλωσαν την Τρίτη ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο νομικής προσφυγής μετά την… εξαΰλωση 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων ομολόγων AT1 της τράπεζας ως μέρος της έκτακτης πώλησής της στην UBS.
Η ελβετική ρυθμιστική αρχή FINMA ανακοίνωσε την Κυριακή ότι οι τίτλοι AT1, που θεωρούνται ευρέως ως σχετικά ριψοκίνδυνες επενδύσεις, θα απομειωθούν στο μηδέν, ενώ οι μέτοχοι θα λάβουν συνολικά 3 δισ. φράγκα σε μετοχές της UBS.
Ο David Benamou, επικεφαλής επενδύσεων στην Axiom Alternative Investments και κάτοχος ομολόγων AT1 της Credit Suisse , είπε στο CNBC την Τρίτη ότι θα συμμετείχε στη δίκη μαζί με «πιθανώς τους περισσότερους κατόχους ομολόγων».
Η δικηγορική εταιρία Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan, με έδρα την Καλιφόρνια, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι συγκέντρωσε μια «ομάδα δικηγόρων από την Ελβετία, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο», μετά τη συμφωνία διάσωσης.
Τα ομόλογα AT1 της Credit Suisse προσέφεραν υψηλότερες αποδόσεις από πολλές αντίστοιχες επενδύσεις, σε ορισμένες περιπτώσεις με απόδοση σχεδόν 10%, αντανακλώντας τον εγγενή κίνδυνο που αναλάμβαναν οι επενδυτές.
Προέβλεπαν επίσης μια ρήτρα που επέτρεπε να μηδενίζονται από τις ελβετικές αρχές σε περίπτωση που η τράπεζα δεν είναι πλέον βιώσιμη, ανεξάρτητα από τους μετόχους.
Τα επικίνδυνα ομόλογα της Credit Suisse
Η πρακτική μηδενισμού των AT1 ομολόγων είναι συνηθισμένη. Στην Ευρώπη εφαρμόστηκε στην περίπτωση διάσωσης της banco Poular από τη Santader, εκεί το σχήμα που επελέγη δεν ήταν πολύ διαφορικό από αυτό της διάσωσης της Credit Suisse.
Οι ομολογιούχοι AT1 είναι οι πρώτοι που… πληρώνουν το μάρμαρο σε περιόδους κρίσεων, καθώς τα ομόλογα αυτά είναι πιο ριψοκίνδυνα μιας και κατατάσσονται πρώτα στη σειρά για bail-in.
Τα ομόλογα δημιουργήθηκαν μετά την Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Κρίση ως μέσο εκτροπής του κινδύνου κρίσης ώστε να συμμετέχουν και οι αγορές στο διαμοιρασμό του βάρους, πριν από τους φορολογούμενους.
Διάσωση όχι εξαγορά
Αυτή τη φορά όμως, η εκμηδένιση των 17 δισ. αποτελεί πραγματικό σοκ για τις αγορές ομολόγων, καθώς η εκμηδένισή τους συνιστά de facto πιστωτικό γεγονός και αποτελεί το μεγαλύτερο dillution από την δημιουργία των AT1.
Στην πραγματικότητα, οι ελβετικές αρχές προκειμένου να αποφύγουν τον χαρακτηρισμό της κίνησης ως “διάσωση” ή χρεοκοπία, επέλεξαν να μην μηδενίζουν την αξία των μετόχων, αλλά να πλήξουν πρώτα του ομολογιούχους και για να κάνουν μεγάλο haircut στους μετόχους, σώζοντας εν τέλει τις καταθέσεις. Στόχος της επιλογής αυτής ήταν η διάσωση όχι μόνο της Credit Suisse, αλλά κυρίως της φήμης του τραπεζικού συστήματος της Ελβετίας.
Η απόφαση των ελβετικών αρχών να ανατρέψουν τα καθιερωμένα πρότυπα και να «χτυπήσουν» τους κατόχους ομολόγων AT1 έναντι των επενδυτών μετόχων έχει επικριθεί, καθότι επιφέρει καταστροφή της εμπιστοσύνης στα περιουσιακά στοιχεία, δημιουργώντας πιθανώς δευτερεύουσα επίδραση στις παγκόσμιες αγορές
Η Αρχή Τραπεζικής Εποπτείας της ΕΚΤ, το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (SRB) και η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) εξέδωσαν κοινή δήλωση τη Δευτέρα, επιδιώκοντας να καθησυχάσουν τους επενδυτές ότι η συμφωνία με την Credit Suisse είναι εφάπαξ. Η Ελβετία δεν είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επομένως δεν υπόκειται στους κανονισμούς της.
Οι δείκτες της Credit Suisse
Από το τέλος του 2022, η Credit Suisse είχε δείκτη κεφαλαίου κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 (CET 1), δείκτη φερεγγυότητας τραπεζών 14,1% και δείκτη κάλυψης ρευστότητας 144%. Αυτά τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η τράπεζα ήταν φερέγγυα και διέθετε άφθονη ρευστότητα, γεγονός που οδήγησε τον Benamou της Axiom να αμφισβητήσει εάν η τράπεζα θα έπρεπε να θεωρηθεί «αποτυχούσα», υπό αυτήν την έννοια.
Η τράπεζα έχασε την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των καταθετών τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με αποτέλεσμα την ελεύθερη πτώση της τιμής της μετοχής και τις τεράστιες εκροές περιουσιακών στοιχείων.
Ένας από τους καταλύτες για την πιο πρόσφατη πτώση της τιμής της μετοχής της Credit Suisse ήταν η ανακοίνωση από τον μεγαλύτερο επενδυτή, την Εθνικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας ότι δεν θα ήταν σε θέση να προσφέρει περαιτέρω οικονομική βοήθεια. Αυτό που προκάλεσε την κατάρρευση ήταν η αποστροφή στη δήλωση “δεν μπορούμε να αυξήσουμε το ποσοστό μας για μια σειρά από λόγους, όχι τον προφανή θεσμικό ότι δεν μπορούμε να αγοράσουμε πάνω από 9,9%”. Η διατύπωση αυτή έδειξε ότι οι Σαουδάραβες που είχαν βάλει πρόσφατα 1,5 δισ. για το 10%, είχαν δει… τέρατα.
Η απόκτηση του μεριδίου της 9,9% τον Οκτώβριο έπαιξε μεγάλο ρόλο στη χρηματοδότηση της τεράστιας στρατηγικής αναμόρφωσης της Credit Suisse, ενώ η Qatar Investment Authority έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας αφού διπλασίασε το μερίδιό της στο 6,8% στα τέλη του περασμένου έτους.
Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι υπήρχε πολιτικό κίνητρο πίσω από την απόφαση να εξασφαλιστούν οι μετοχές ενώπιον των ομολογιούχων της AT1, δεδομένης της κλίμακας των μετόχων της Credit Suisse, ο Benamou είπε ότι αυτή ήταν η «μόνη λογική εξήγηση».